Pseudoargument i entrè Storuman debatten

Det närmar sig fullmäktige och en av frågorna som kommer upp är den återremitterade frågan om ”entré Storuman”. Frågan handlar i korthet om fastighetsbolaget ska ges möjligheten att bygga lokaler i anslutning till området vid Storhälla och hyra ut.

Det märkliga är de argument som lyfts fram mot en byggnation.

Varför ska kommunen bygga handelslokaler?
Varför ska kommunen bygga lokaler åt ett stort, ekonomiskt stabilt företag?
Varför ska kommunen lägga sig i näringslivets utveckling?

Det finns en del andra också, men det här är de huvudsakliga.

Huruvida kommunen ska bygga handelslokaler är naturligtvis en relevant fråga, men den har man ju faktiskt tagit beslut om redan på föregående fullmäktige, eller?
Det rimliga är väl att kommunen kan bygga om det inte finns andra aktörer som fyller behovet.

Varför man ska bygga och hyra ut till ett stort ekonomiskt stabilt företag kan man också fråga sig men det måste rimligen vara en bättre affär än att bygga och hyra ut till ett företag som inte klarar av sina ekonomiska åtaganden, eller hur?

Ska kommunen stötta näringslivet kan man också undra, men jag hoppas att det flesta anser att ett gott samarbete kommun-näringsliv är positivt för utvecklingen i kommunen.

Jag är faktiskt mer förbryllad över att diskussioner om ”förtätning eller decentralisering” av handel eller ”handel som turistisk reseanledning” inte  dyker upp i debatten.
Jag tycker det är betydligt relevantare frågor för utvecklingen i kommunen.

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Pseudoargument säger du,Men vad tror du är orsaken till att så många ställer sig tveksamma till att kommunen istället för bolaget som behöver lokalerna står för dom ekonomiska riskerna vid detta bygge ?

    • Företagarna Storuman (inläggsförfattare)

      Först och främst är jag inte säker på att det är så många som ställer sig tveksamma. Det som jag tycker är mer problematiskt är utifrån vilka argument som ett antal politiker ställer sig tveksamma.
      Jag tycker det tyder på dels en märklig uppfattning om att det är näringslivets villkor.
      Man tycks tro att det handlar om huruvida kommunen eller företagen som ska investera/bygga, då det i de flesta fall handlar om att kommunen bygger eller att etableringar uteblir.
      Jag tycker också att det vore bäst om kommunen slapp vara involverade över huvud taget men jag är ganska övertygad om att det inte vore en näringslivsfrämjande politik.

  2. Gunnar Andersson

    Självklart är det en näringslivsfrämjande poliltik om det offentliga stod för alla risker och kostnader för företagen,tyvärr har ju kommunen andra åtaganden också som dessutom är lagstadgade .en tanke som slår mig är att om det offentliga står för alla kostnader då går ju ni företagare miste om många möjligheter att slippa skatta för ev vinster blir det nästa källa till missnöje?

    • Företagarna Storuman (inläggsförfattare)

      Jag tror vi kan vara överens om att det i slutändan handlar om riskhantering. Självklart är det så. Så frågan kanske är hur långt en kommun kan gå för att dela riskhanteringen med företagen och därigenom få etableringar och arbetstillfällen. Det kanske är här som den stora skillnaden i uppfattning återfinns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.