Skolgatan blir gågata??

Hur ska vi förändra Storumans centrumbild så att det blir attraktivt och drar folk från hela Sverige?

Det var kanske inte huvuddiskussionen i morse på Företagarnas frukostmöte men kanske det som har mest allmänintresse.

Som ni alla naturligtvis redan vet så förs det en diskussion om att göra om i centrum, eller kanske snarare i anslutning till aktiviteten.

Kommunen har upphandlat en konsult som ska ge lite förslag på hur vi kan ändra så det blir bättre, attraktivare, snyggare eller vad det nu är man vill att det ska bli.

Känns som en jätteviktig fråga för innevånarna

Frågan jag ställer mig är naturligtvis ”vad vill vi åstadkomma med förändringen”?

Bättre tillgänglighet för bilister, fotgängare, turister

Eller kanske en kompaktare handelsbild, grönare centrum, bilfritt centrum, mer parkeringar, cykelvänligare, eller nåt helt annat.

Hur vill Storumanbon att det ska se ut i centrum?

Läge för inspel.

 

 

5 kommentarer

  1. mathias

    Tycker att göra gågata av centrum låter väldigt bra plantera träd och sätta upp bänkar och dylikt efter gatan kanske en lekpark osv för storuman ser ut som en relik från 80 talet just nu.
    Fixa så att parkeringar finns efter järnvägsgatan och att parkeringshuset under ica öppnas igen.
    Sedan göra infart och utfart för konsum via e12an så även parkering skulle finnas där.

  2. Fredrik

    Jag tycker Storumans centrumbild känns genuin som den är. Fantastiskt trevlig ort att besöka för oss söder ifrån. Den upplevs pittoresk i sin litenhet med ett förhållandevis gott utbud av butiker. Jag tycker snarare att ni borde fundera mer över hur skall exempelvis göteborgare ta sig till Storuman?
    Om man vi färdas på annat vis än med flyg via Arlanda blir det genast besvärligt. Egen bil en lösning men det är ju långt över 100 mil. Jag tror fler hade funnit er ort om det fanns bra tågkommunikation utan massa byten. Eller varför inte möjlighet att ta bilen på tåget upp till Norrland. Bussalternativ finns inte ens. Fundera mer hur västsvensken tar sig till er ort mer än hur centrum skall göras mer attraktivt. Ni har ju så otroligt mycket att erbjuda med er fantastiska natur och fritidsmöjligheter. Problemet är bara att komma till orten.

    • Helén

      Det är inga problem att ta sej till Storuman. Tåg, dag eller nattåg från Göteborg via Stockholm till Umeå eller Östersund. Från båda orterna går det landsvägsbuss till Storuman. Jag reser från Skåne via Stockholm upp till Norrland med 2 byten i Stockholm och Umeå.

  3. Robert Mellgren

    Mer parkeringsplatser, att stänga av centrala delarna av storuman skulle göra vardagslivet till en uppförsbacke. Och göra handel i centrala storuman oattraktiv, kanske attraktivt till förespråkare för ”infarten” däremot.
    Förbättra tillgängligheten i centrala storuman, inte tvärtom. gör det snyggare i centrum exempelvis torget kunde fått sig ett lyft, plats att få skydd för solen.
    Mina resor i sverige har gett mig vissa perspektiv, karlskrona stadspark (googla så får ni se) är ett exempel, platser för avkoppling i form av träd och buskar som ger skugga och skydd, Färgglada blommor.
    Se över centrala delarna, vissa delar har blivit avlägg för lastpallar och skräp. Ett stort lyft dock är en handelsträdgård nästan mitt i smeten, med bord och stolar för den som vill vila sig. Vintertid förbättra belysning på gator och gågator inte tvärtom. Sanda och håll undan snö bättre. (de som snöröjt, tummen upp. Frekvensen på snöröjning, tummen ned), Anordna något lite mer storlaget under december, i form av ljusarrangemang ex. Förbättra underhåll av snöskoterleder i storuman med omnejd, resurserna saknas inte vad jag förstår där. Finns en hel del som går göra.

  4. Lars G Norman

    Storuman centrum är bra som det är !!
    Möjligen bör man överväga att stänga av- – och göra bilfritt framför Aktiviteten.
    I övrigt tycker jag att vi har ett fint centrum, som sommar -och vintertid sköts på ett berömvärt sätt.

    Jämför bara inte med Karlskrona. Vi bor i ett vackert snörike och inte i Sveriges trädgård

    Lgn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.