Kvinna/man, kök/garage

Skall försöka hålla detta väldigt kort. Skulle kunna prata om detta i flertal timmar, främst eftersom det är något jag jobbar med varje dag. Men,

 

Häromdagen fördes det ett samtal/en disskussion i personalrummet om hur jobbigt kvinnor har det kontra män.

Det uttalande som inledde samtalet var; – "Ja det är orättvist hur mycket kvinnor måste göra. Se bra ut, sminka sig, klä upp sig osv. Medans killarna bara kan kliva upp, rycka åt sig nå kläder och sen är dom fräscha och snygga.."

 Det syftades under samtalet på att kvinnor har sån press på sig att se bra ut jämfört med killarna som inte alls har lika stor press.

 

Sådana disskussioner kan göra mig uppeldad.

Jag tycker att detta ämne ser annorlunda ut när det handlar om barn och unga men när vuxna, ja jag räknar mig själv som vuxen, sitter och klagar över hur jobbigt det är att hålla sig fräsch känner jag bara; Kom igen! Gör dig själv inte till ett offer. Du bestämmer själv över ditt eget liv, du fattar dina egna beslut och gör dina egna val.

Du kan välja att utesluta allt detta som du tycker är jobbigt för du bestämmer över ditt eget liv.

Tycker det har en liknelse med taletsättet: Ja men om någon skulle säga  åt dig att hoppa från en bro, skulle du göra det då!?

På samma sätt; Om någon säger åt dig att se ut på ett visst vis, skulle du göra det då?!

 

Och sen blir jag så irriterad på det om att män skulle ha det så mycket enklare. Av de män jag känner så vet jag då ingen som kommer oduschad, orakad och i håliga mjukisbyxor till jobb eller träff. Just saying.

 

Något som gör mig ännu mer pratglad är jämställdheten i hemmet.

Som den, nu för tiden, klassiska meningen: Män borde hjälpa till mer i hemmet.

Min personliga åsikt är inte att man styr ett hem från ett kvinnligt och manligt perspektiv. Man får ett hem att fungera tillsammans.

Förhoppningsvis kompletterar man varandra med intressen och kunskaper för att lyckas genomföra vardagen.

 

Men det som stör mig nästan ännu mer är att  det oftast är kvinnorna som ALDRIG tvättat bilen eller bytt en säkring som kläcker ur sig sådana dumheter som att männen borde stå i köket mer.

Jag tycker man ska sluta stirra sig blind på könet och lika mycket som dom som tycker att män ska vara i köket, ska kvinnan då vara i garaget.

Jag är en människa. Kommer jag hem först från jobbet så ställer jag mig självklart och påbörjar middagen. Går då säkringen mitt allt så byter jag den. Och sen efter middagen tvättar jag bilen om den är smutsig. Och dettta gör jag för att jag kan och vill. Inte för att jag måste krossa "könsrollerna".

Om man ständigt gör medvetna val angående genus och könsroller så tycker jag inte att man lever efter detta. Det jag menar är att sådana val ska komma på automatik, naturligt, inte efter man tänkt efter.

 

Nu känner jag att denna konversation, med er sjukt intresserade människor, håller på att spåra in på en massa annan genustänk. Bland annat att jag är en stark förespråkare av Reggio Emilia. Men vi lämnar detta såhär tycker jag. Sådär lite halvdant och öppet för åsikter.

Så kvinna hit och kvinna dit, man hit och man dit.

Jag går åt det håll jag själv vill.

 

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.