Rädd på fredagkväll

Galen Pannan är inte rädd för att gå ut sent oavsett dag och årstid, men kan inte heller påstå sig vara särskilt kaxig om någon skulle komma fram. Denna har just ekorterat en tjej som under en kort stund upprepade sin rädsla flera gånger för att gå utomhus en sådan här kväll.

Jag känner tyvärr, väldigt många som är rädd att gå ut. Och då speciellt fredag kväll. De berättar att de vrider på huvudet hela tiden för att kunna se eventuellt närgångna personer och missuppfattar varje ljud som ett hot. De gömmer saker i händerna för att få in ett bättre slag om det skulle behövas i självförsvar.

Tragiskt. Verkligen. Det är fel, och åter fel, att behöva vara rädd för att vistas i sitt bostadsområde eller att gå de sista 500 meterna hem mitt på natten. Jag förstår rädslan för det är inte helt osannolikt att något händer men inte särskilt sannolikt heller.

Galen Pannan har vissa tillfällen då denna är extra känslig, har lättare för att bli rädd och reagera negativt på intryck. Bland annat vid dålig sömn, för lite mat och stress. Jag kan då uppleva den där rädslan i andra situationer, trots att det är näst intill obefogat.

Men låt säga om, om alla gick obehindrat på kvällen. Tog promenad hem istället för taxi eller skjuts, gick längs mörka promenadvägar eller andra "gömställen", var ofta ensam.. Jag är rätt säker på att det skulle öka med antalet överfall i ett sådant läge, och jag vet att Sveriges sätt att se på det är; Är det tajta kläder? Då har det uppmanats. Är det korta tjolar/klänningar? Då har det uppmanats.

Men snälla, att andra inte kan styra över sina drifter kan ingen annan göra något åt. Är personen så styrd av sina egna känslor att den kan hoppa på en person då är det snarare en fråga om tid, inte val av klädstil. Och, straffen är så låga och gärningsmannen har så lätt att maskera sig att det inte blir något bra bot på det ändå samtidigt som nya "föds" hela tiden.

Jag vet inte var jag vill komma. Att det känns så fruktansvärt fel att tjejer speciellt ska behöva vara rädd för att gå utomhus på kvällar? Att världen är upp och ned? Ja. Varför ska det spela någon roll om tjejen är full, har utmanande kläder, går ensam..?

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Anders

    Håller med om att det är fruktansvärt att människor och då framförallt kvinnor ska känna rädsla för att vistas ute på kvällar och nätter. Ännu tråkigare är att jag har svårt att se att vi någon gång ska få ett samhälle där människor inte ska behöva vara rädda. För hur ska vi kunna garantera att alla människor inte har onda avsikter? Även om det rent statistisk är liten sannolikhet att gemene man ska råka illa ut är det lättare att vara rädd och försiktig än att intala sig att ”det händer inte mig” hur fel det än må vara.

  2. Galen Pannan

    Svar till Anders (2011-04-11 18:26)
    Jag tror faktiskt att det bara kommer att bli värre, att människor av flera anledningar kommer att bli mer och mer otrygg. Jag tycker som dig, att det är bättre att vara försiktig än att utmana ödet men Galen Pannan står inte ut med tanken på människan som ond varelse. Jag följer gärna otrygga människor på kvällen eller kör dem med bil så har jag åtminstone renat mitt samvete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.