Tillbaka till verkligheten

Jag har tjänat min familj någon vecka nu och har därför inte känt att jag haft vare sig ork eller tid att skriva något inlägg. Efter några dagars sömnlöshet börjar man förstå vikten av att sova ordentligt. Uppfattningen av ljus och ljud förändras, likaså tankeförmågan.

Det är besvärligt när det inte går att formulera en mening utan att vara tvungen tänka igenom allt som ska ut. Jag måste erkänna hur slitsamt det är. Nu när jag är klar med mina uppdrag återstår det bara vila. Jag förstår inte hur Galen Pannan orkade vara uppe dygnet runt på gymnasiet men ändå klara av skola och fritid.

Jag har som hobby att läsa igenom lagar och förordningar, jag är särskilt intresserad när det kommer till olika tolkningar av en lagtext där den som skrivit lagen egentligen varit tydlig men där översittare tolkar om och får lagen till en annan innebörd. En sådan lag är LSS. Där står det att de som omfattas av LSS har rätt till olika insatser, en av de mest debatterade är tandvårdsstödet. Jag tänker inte citera lagen i sig men det framgår tydligt att den som omfattas har rätt till stödet, några landsting har därefter skrivit att de som omfattas av LSS inte säkert har rätt till insats beroende på behov av stöd. Alla människor är trots allt individuella och det är inte säkert att en med utvecklingsstörning t ex har samma svårigheter som en annan med utvecklingsstörning. Även de med autism eller autismliknande tillstånd omfattas av LSS.

Landstingen skriver då istället för att omfattas av LSS att personerna måste ha pågående insats för att få tandvårdsstöd, eftersom diagnoserna i sig inte ger rätt till insats. Å andra sidan står det i lagtexten att de som omfattas av LSS och ingår i personkrets har rätt till insats. Bedömning och diagnos har samhället redan bistått med, att de har tillräckligt stora och varaktiga funktionshinder. Skulle den som skrivit lagen mena enbart de som har pågående insats skulle den nog skrivit det. Tyvärr slutar det nu med att alla vill tolka lagen olika, i olika landsting gäller olika rätt till insatser. Ser Galen Pannan på det stort så betyder det alltså att det är orättvist mellan olika landsting och det är inte Sveriges mening att det ska vara så. Jag hoppas att de blir mer enade, för att slippa diskussioner och överklagan.

Så jag babblar, men det blir väl så när intresset tar överhand. Tillbaka till verkligheten.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.