Uppfostra djur, inte dressera

Alltför ofta hör jag hundägare säga att hunden inte kan lära sig sitta, ligga, sluta voffa, sluta hoppa, vara still.. Det är inte, upprepar INTE, hunden som inte kan lära sig – det är ägaren som inte kan lära hunden.

Det är i ytterst få fall som det faktiskt är hunden det är fel på. Annars är det ägaren som gör något fel. Oftast brist på motion, brist i ledarskap samt brist på mental träning.

Det är väldigt många hundar som kan vacker tass, majoriteten skulle jag nog tro, men inte många hundar alls som kan gå i koppel ordentligt. Här är det väl människan som är ivrig att göra det roliga först men jag skulle mycket hellre se väluppfostrade hundar snarare än dresserade. Både för att det är enklare för ägaren men också för att det underlättar hundens liv också då den slipper dubbla budskap i allt.

Det finns nog lika många åsikter och sätt att uppfostra djur som med barn, och faktum är att det inte spelar så stor roll hur man gör, bara det fungerar. Jag är allergisk mot flexi-koppel, där man låter hunden springa 5 meter framför en. På min runda idag med inlines mötte jag ett par hundägare. Av fyra ägare var det bara en som hade fått hunden att inte vilja jaga mig. De andra gick långt på kanten av gångvägen, med sträckt koppel, samtidigt som hunden försökte slita sig och springa ifatt mig. Varför är det så svårt att ta ansvar?

Ni får gärna tycka illa om Galen Pannan som har så konstig åsikt, att hundägare borde tänka över deras ansvar om hunden visar tecken på aggresivitet eller stress.

Det är inte ovanligt att jag ser hundägare som behandlar sina hundar likt människor. Hundar har ett helt annorlunda naturligt beteende jämfört med oss och det enda som händer när vi gullepluttar med hundar är att göra dem ostabila. Är de inte stressade så är de nervösa, eller ilskna, eller hopplösa(!?).

Kan det inte organiseras tävlingar för hunduppfostran istället för dressering? Klart hunden gör vad du vill så länge man viftar med en gobit eller leksak framför huvudet men det viktiga är att hunden är som den ska när det gäller. När det inte finns tillgång till vare sig leksaker eller godis, att den är lojal och lyder.

Jag blir rädd när jag ser unga killar med kampsportsraser. Jag får rysningar av det. Det är varken status eller coolt, bara skrämmande. Nu säger jag inte att alla är okempetenta men skaffar man en hund ska det inte vara enbart för status.

Mer uppfostran, mindre dressyr. Jag hade gärna sluppit de hundar idag som skällde och slet efter mig, för hundens skull, för ägarens skull och för medmänniskornas skull.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.