Nej! Trump är inte ett hot mot demokratin i USA

Vi översköljs med artiklar och uttalanden om vilket hot mot demokratin i USA som Donald Trump utgör. Men om han vill förgöra demokratin i USA så är han decennier för sent ute. USA har inte varit någon demokrati på länge, om någonsin. Men visst, jag medger att det fanns en tid då USA var mindre odemokratiskt än nu men demokratin har alltid varit starkt begränsad och inskränkt genom rasism, korruption och maktmissbruk.

Ett land kan inte räknas som en demokrati om valbarheten hos olika kandidater är helt beroende av hur mycket pengar kandidaten har eller lyckas samla in. Politisk makt som köps för pengar är inte demokrati. Donationer kommer dessutom sällan utan motkrav. Alla som donerar pengar till en kandidat förväntar sig naturligtvis något i gengäld. Vanliga invånare har dock helt andra krav på den de stödjer än t.ex. stora bolag, organisationer och förmögna personer. Vad förväntar sig t.ex. företag inom krigs-, olje-, läkemedelsindustrin eller försäkringsbolag från de kandidater som de skänker pengar till? Kräver de högre levnadsstandard eller löner för vanliga människor? Kräver de en fungerande sjukvård som inte gör att vanliga människor gör personlig konkurs för ett läkarbesök? Kräver de ren luft och rena vattendrag? Kräver de överkomliga livsmedelspriser för alla människor? Kräver de ett stopp för alla krig som USA bedriver runtom i världen? Nä! Det är klart att de inte gör. Men en majoritet av USA:s väljarkår gör det fast de lyssnas inte på. De nonchaleras, till förmån för en liten korrupt klick som utan konkurrens är de som utnyttjar, förtrycker, mördar och förstör mest av alla samhällsgrupper i vår värld.

En demokrati ägnar sig heller inte åt olagliga krig, ockupationer, piratverksamhet, terrorism, censur eller fängslande av oliktänkande och journalister. En demokrati misshandlar och mördar heller inte miljö- och människorättsaktivister och demonstranter eller ändrar regler för partier och kandidater godtyckligt för att garantera att de som redan sitter vid makten kan behålla den samtidigt som man ger sken av att vara ett samhälle som ger alla samma chans att påverka och medverka på lika villkor.

Demokrati betyder folkmakt eller folkstyre. Ja, det finns olika nyanser av detta och USA sägs vara en s.k. representativ demokrati. Att representera sina väljare innebär inte att man får förtroendet från invånarna för att sedan kunna göra vad man vill utan att man faktiskt representerar deras åsikter och önskemål. Att röstas in i ett parlament för exempelvis en fyraårsperiod på en valplattform och löften och sedan totalt strunta i dessa och till och med driva och ta beslut i rakt motsatt riktning är inte att representera sina väljare. Det är inte demokratiskt. Det är möjligt att det rent juridiskt i de flesta länder är arrangerat så att den folkvalde är fri att göra som den vill när den väl är invald men detta är inte andemeningen med och ej heller så som allmänheten uppfattar samhällskontraktet.

USA, och många flera s.k. västerländska demokratier, skulle faktiskt på goda grunder kunna kallas för diktaturer, åtminstone oligarkier med ökande inslag av totalitarism. Hur USA styrs stämmer faktiskt till stor del väl in på definitionen ”diktatur”. Enligt Nationalencyklopedin så definieras en diktatur sålunda: ”styrelseform där all statsmakt är koncentrerad till en viss person eller en viss grupp”. Möjligen flyter det lite mellan diktatur och oligarki – oligarktur – men någon demokrati är det inte.

De demokratiska institutionerna har monterats ned med en rasande fart under decennier. Det är omöjligt att sätta en bestämd startpunkt men det tog definitivt fart under Ronald Reagan och accelererade sedan under Clinton, Bush, Obama och Trump och har fortsatt under Biden. Attacker mot fria medier, censur, övervakning, avlyssning, attacker mot fackföreningar och fackliga rättigheter, visselblåsare, rättsväsende (upphävande av ’habeas corpus’ – skyddslag mot olaga kvarhållande), införande av AUMF (Authorization for the Use of Military Force), lawfare mot både olika politiska organisationer och politiska motståndare och mycket mycket mer.

Man må tycka vad man vill om Donald Trump och hans politik och åsikter men han kan inte vara ett hot mot något som inte längre existerar. Visst, han kan driva förfallet ännu längre men det skulle inte vara ett avsteg från vad vi sett sedan åtminstone 1980-talet utan snarare en kontinuitet.

12 kommentarer

  1. Torbjörn Jonasson

    En liten fundering: Känns det inte märkligt att debattera politik och saker när man är (eller åtminstone väljer att framstå som att) så enormt okunnig?
    Jag menar, jag skulle aldrig få för mig att debattera t.ex. politiken i Kosovo, eller Nya Zeeland. För jag erkänner direkt att jag saknar tillräcklig insikt och bakgrund om dessa, och flera andra länders, politik.
    På samma sätt råder jag dig att avstå från att debattera USA:s politik innan du faktiskt satt dig in i frågorna. Som det är nu gör du dig själv bara till ett åtlöje.
    Efter att ha bott i USA i mer än halva mitt liv, drygt trettio år, kan jag bara säga att du är helt desinformerad om hur det faktiska livet där är. Både vad gäller den politiska verkligheten och det vardagliga livet.
    Gör om, gör rätt.

    • thedoctor (inläggsförfattare)

      Hej Torbjörn!

      Du får gärna berätta vad det är som inte stämmer av det jag skrivit. Vidare blir jag nyfiken på och intresserad av att höra om dina 30 år i USA. När inföll den perioden? Eller bor du där fortfarande.

      Jag tycker dessutom att man ska kunna diskutera saker som man inte kan eller är expert på. På så vis lär man sig. Nu hävdar jag inte på något vis att jag är expert på US-amerikansk politik men jag har följt den ganska länge faktiskt, via ett brett spektrum av olika medier.

      • Torbjörn Jonasson

        Man kan/ska absolut diskutera saker man inte är expert på. Men då ska man också vara ödmjuk nog att inte framstå som att man sitter på ”sanningar” eller mer kunskap än vad man faktiskt har.
        Min tid i USA har i stort varit uppdelat på tre olika decennier, 80-tal, tiden kring millenieskiftet samt 2011-2019. Jag har alltså under många år kunnat följa utvecklingen i det landet, som för övrigt anses som den största demokratin i världen, vilket väl för all del ska ses i kvantitet i stället för kvalitet.
        Under mina år i det landet har jag sett en positiv utveckling av demokratin och ett utökat lokalt styre för stater, countyn och lokala städer.
        Men, jag ser ett stort orosmoln. Det är utan tvekan så att den konservativa högern mer och mer har slår ”sina påsar ihop” med olika religiösa grupperingar. Det riktigt stora problemet i den frågan är att Trump vet hur han ska nå dessa grupper och hur han ska sälja in sig. Och det är just vad Trump är, en försäljare. Han säljer en produkt som köparen (väljarna) tror sig vilja ha, samtidigt som han faktiskt levererar något helt annat (sig själv).
        Men, problemet är inte Trump. Problemet är de som röstar på honom.

        • thedoctor (inläggsförfattare)

          Bra att vi är överens om att diskussion och samtal är viktigt. Jag kan dock inte se på vilket sätt jag skulle försöka framställa det som att jag sitter på sanningar och mer kunskap än jag faktiskt har. Inget av det jag skrivit är påhittat.

          Som sagt, jag är inget fan av Trump men har svårt att se att han är värre än Biden.

  2. Basic Rules

    Kloka ord av thedoctor !
    Finns inte mycket att tillägga, men vi får se om
    Trump tillåts vinna denna gång.
    I så fall krävs att han inte är så snäll kanske naiv. Det krävs mod att avskeda illojala medarbetare och felutnämnda ministrar och
    De inhemska problemen tas i tu med hårdhandskarna på.
    Är då USA en demokrati- svaret är nej, det är sen länge en Oligarki.
    Att bilden av Trump är så skev, har vi de monopol
    Styrda medierna att tacka.
    Det fanns i dåvarande Sovjetunionen tidiga skede ingen som ständigt ropade Demokrati som just
    Bolsjevikerna, särskilt trotskisterna. Samma andas barn skriker mest idag- i USA.

    • thedoctor (inläggsförfattare)

      Hej Basic Rules!

      Tackar!

      Jag ska ju villigt erkänna att jag verkligen inte räknar mig till Trumps supportrar men rätt ska vara rätt. Han var inte något större hot mot någon demokrati under sin första mandatperiod än vad t.ex. Bush, Obama eller Biden var eller varit hittills.

      Han borde även ha valt sina ministrar och rådgivare med lite större noggrannhet. Jag menar Bolton och Pompeo t.ex. Katastrof.

      Det saknas ju inte saker att åtala Trump för utan att behöva koka ihop saker. Problemet för hans antagonister är ju att om de drog honom inför rätta för t.ex. olagliga bombningar i Syrien och mordet av Soleimani så skulle många av dem själva riskera att hamna i de åtalades bänk. Inte minst Bush och Obama.

    • thedoctor (inläggsförfattare)

      Hej Villy!

      Nej, det tror jag inte. Jag kan upprepa det jag skrev som svar till en annan kommentar; Jag är inte en Trump supporter. Hans syn på samhället står väldigt långt ifrån min men det gör även Bidens, Obamas, Bushs, Clintons och i princip hela kongressens. Den jag står minst långt ifrån skulle vara Bernie Sanders men numera har jag svårt att se var han står längre. Totalt kollapsad ryggrad.

      Mitt inlägg handlar inte om för eller emot Trump utan om han är ett hot mot demokratin eller ej och jag hävdar att man kan inte vara ett hot mot något som inte finns kvar.

      Men beskriv gärna för mig på vilket sätt han skulle vara ett hot mot demokratin i USA och gärna även vilka exempel du kan komma på som visar att USA fortfarande är demokratiskt. Du har ju sett mina exempel på motsatsen i texten.

        • thedoctor (inläggsförfattare)

          Hej Mique!

          Jag anser inte att Ryssland är en demokrati. Det kan naturligtvis finnas något undantag men jag kan faktiskt inte komma på något land i hela världen som är demokratiskt.

          Jag blir dock lite nyfiken på varför du frågade mig om just Ryssland i anslutning till att jag kritiserade USA. Vad fick dig att göra det?

  3. brorson

    Det är ett i svensk debatt ständigt förbisett faktum att USA inte är och aldrig har varit en parlamentarisk demokrati. Fastän det tillhör grundkursen i statsvetenskap vid svenska universitet. Om USA ändå ska kallas demokrati, om det finns olika slags demokratier, måste frågan besvaras vilka fler system. Och då kan man inte bortse från det ryska system, som infördes efter kommunismens fall och är en kopia av det franska systemet, som kallas semipresidentialism. Och ger Putin lika stora befogenheter som Macron. USA har full presidentialism, vilket ger presidenten fria händer inom utrikespolitiken, inkl befogenhet att enväldig starta krig och använda kärmvapen.

    Svenska politiker ,som ställt oss under maktfullkomliga amerikanska presidenters beskydd, ylar nu om risken att Trump blir vald. Men de verkar vara mer rädda för fred än för krig, att den svårförutsägbara Trump ska få slut på kriget i Europa. Biden-administrationen verkar nu vara beredd att offra Israel för att vinna kriget i Ukraina och göra slut på varje chans till en demokratisk utveckling i Ryssland.

    Senil-Joe lever kvar i åren efter atombomberna mot Japan, när den amerikanska presidenten enväldigt kunde diktera världens öden. Men det är Blinken som styr bakom kulisserna. Han är den verkliga chefen. Det råder däremot inget tvivel om att med Trump som president, kommer han att vara chefen, att han kommer att leda USA som om landet vore hans privata företag.

    • thedoctor (inläggsförfattare)

      Hej brorson.

      Jag håller med om det mesta men visst hade presidenten mindre makt att starta eller gå in i krig på 1940-talet? Det var väl en av anledningarna till att det dröjde så länge innan de anslöt i andra världskriget. Liknande i första världskriget. Det var väl först efter 11/9-2001 som presidenten fick kraftigt utökade befogenheter (AUMF-Authorization for Use of Military Force)?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.