Göran Jarmar, Umeå

Smygstart

Göran Jarmarstråkmusikerna i symfoniorkestern

Hej, jag heter Göran Jarmar och spelar valthorn i Norrlandsoperans Symfoniorkester och det har jag gjort alltsedan Norrlandsoperan satte upp sin första större produktion, ’Italienskan i Alger’ av Rossini, våren 1974. Då gick jag mitt första år på musikhögskolan i Stockholm. Jag, som egentligen inte alls varit intresserad av opera som konstform tidigare, fångades totalt av den då unge Arnold Östman som för mig fortfarande är den utan tvekan bäste dirigent jag har spelat under. När han slutade här och blev chef för Drottningholmsteatern tvekade jag inte (jo det gjorde jag faktiskt) när jag av honom blev erbjuden att spela i Drottningholmsteaterns orkester. Det var verkligen en upplevelse, dels att spela på gamla instrument, för mig alltså naturhorn utan ventiler, dels atmosfären i den gamla teatern. Och dessutom fick jag ju spela med Arnold. Jag tror att jag spelade åtta säsonger där men när när jag blev pappa var det inte längre lika lockande att jobba på somrarna så då fick det vara.
Nåväl, den här bloggen ska handla om Kinaturnen som Norrlandsoperans Symfoniorkester ska göra med avresa annandag jul och hemkomst 2009-01-08. Den egentliga starten på bloggen blir juldagen, det här är bara en smygstart, och då tänkte jag berätta lite närmare hur turnen är upplagd. Åtta konserter på tolv dagar i Kina blir det och ganska mycket resande, ibland flygresor på över hundra mil. Jag ser mycket fram mot själva Kinavistelsen men resan dit ser jag inte direkt som någon höjdare. Jag har mycket svårt att sova i flyplansfåtöljer, det hjälper inte att fälla ryggstödet, men det får gå. Alternativet är förstås transsibiriska järnvägen, och den skulle jag vilja åka någon gång, men nu tar det för lång tid för att vara ett alternativ.
Vad gäller bloggen verkar det som man bara kan lägga in en bild per inlägg och om jag känner mig rätt kommer jag att ta åtskilliga bilder per dag och det blir säkert svårt att välja. Jag vet inte heller om jag kommer att ha tid över varje dag till att skriva, men jag hoppas det. God Jul så länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.