Göran Jarmar, Umeå

Gott Nytt År

Göran Jarmar”Mycket välkomna kära orkester från Sverige” står det ungefär

Idag har vi varit och sett the Giant Buddha och den var verkligen imponerande. Sjuttioen meter hög, uthuggen direkt ur klippan tittar han ut över floden. När man kommer fram till Buddhastatyn är man i höjd med hjässan, sedan går en vindlande (svindlande) smal trappa ner till fotnivån. Där nere kan man köpa rökelse att sätta på ett altare och önska något, lycka och välgång för familjen det nya året kanske. Där fanns också några sidenkuddar och bredvid satt en munk och slog på en klocka när någon föll på knä på en kudde. Området var mycket större än jag trodde med tempel och annat, och man ville ju se så mycket som möjligt, så det blev lite stressigt på slutet att hinna tillbaka till bussen trots att vi hade mer än två timmar på oss. Med oss följde också ett TV-team härifrån, som har följt med ända sen vi landade i Chengdu, dom är helt i gasen över vårt besök. Hela konserten filmades också. Man skulle förstås ta upp det här med rättigheter men det känns lite småaktigt när dom är så lyckliga. Ovanför hotellentren hänger en stor banderoll som välkomnar den svenska orkestern. Staden myllrar av folk, det är helt annorlunda mot i Zibo, mycket mer sydländskt. Och maten……Den är helt fantastisk, kryddstark och god. Grönt och lummigt är det och området runt Buddhastatyn var nästan lite djungelliknande, Här skulle man kunna tänka sig att stanna till lite längre. Trafiken är, som i Peking och Zibo, helt anarkistisk, att ta sig över gatan är ett vågspel, här har minsann gående inget företräde, snarare är det så att störst kör först.
Resan hit gick bra, först buss från Zibo till Jinan i en dryg timme sedan två timmars flygresa till Chengdu och slutligen två timmars bussresa till Leshan. Totalt blev det nog 150-200 mil och vi var ganska trötta när vi kom fram. Lite stressigt blev det i Jinan då det visade sig att alla inte hade biljett till flyget, men det löste sig, dock blev avgången något försenad. Ny fin flygplats och fint plan, Boeing 737. Överdådig lunch på hotellet när vi kom fram, det är fantastiskt skönt att slippa ut och jaga matställen varje måltid och varje ny stad, speciellt när maten är så bra. Konserten på kvällen gick bra, stort jubel som vanligt vid Susannas kinesiska sång. Största problemet i Kina har väl egentligen varit instrumenten som våra cellister och kontrabasister har fått låna, dom har väl inte helt hållit världsklass, om man säger så. Vi spelade faktiskt igår bara med två basar i stället för tre eftersom den tredje var ospelbar tyvärr.
Ja, idag är det alltså nyårsafton, det är faktiskt ganska svårt att förstå. Jag tror att det kommer att bli någon festlighet här på hotellet efter konserten, annars firar vanligt folk nyår i slutet av januari/början av februari. Då är det skollov i tre veckor. Själva får vi nog ta det ganska lugnt i kväll, bussen avgår 05.30 från hotellet i morgon bitti, så det blir tidig revelj. Sen blir det buss två timmar till Chengdu, flyg fyra timmar till Shenyang och slutligen buss två-tre timmar till Sipin. Förmodligen är man ganska mör vid det laget, som tur är har vi ingen konsert på kvällen.
Nu börjar det mörkna ute, jag sitter här vid hotellfönstret med utsikt över en strandpromenad och floden, och jag ska ta och avsluta det här så jag hinner få lite vila före kvällens konsert. Gott Nytt År till er som läser det här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.