Dagens KSAU

På KSAU hade vi ett antal ärenden. Några frågor som vi diskuterade som gällande för framtiden men också några vi tog beslut om. Som vanligt är det alltid några bidragsansökningar. Dem avslog vi med hänvisning till det befarande ekonomiska läget. Vi har inte ännu inte fått den senaste prognosen men några större utsvävningar har vi inte råd med.

Däremot är det roligt att resonera om tillväxtenheten vi ska få igång i kommunen. Vi behöver mer strategi och tankar framåt så det känns roligt att vi är på gång i denna fråga. Vi ska dock förankra tankarna lite till så vi lämnade det utan eget förslag till kommunstyrelsen.
Karolina, Lennart o Assar hade gjort en mycket bra utredning.

DÅ får vi fortsätta diskutera i KS så ser vi vart frågan landar. Men alla är överens om att vi ska göra det. Det är mer kosmetiska ändringar vi funderar på.

Vi Kristdemokrater har ju tydligt markerat hur vi vill ha det. Och vi tror inte på att ha både Näringslivsservice kvar som bolag och dessutom ha utvecklingsenheten. Vi tror att det blir svårt att avgränsa dessa arbetsuppgifter och tycker att företagsfrågor mycket väl stämmer in att ha i utvecklingsenheten. (se tidigare blogginlägg där jag klargjort vår inställning)

Naturligtvis resonerade vi om vård o omsorgs budgetöverskridande. Och aldrig får man vara glad. Vi som trodde vi skulle få ett överskott detta år så har vi över 2 miljoner i underskott. Orsaken är att den procentuella periodiseringen i ekonomisystemet har avrundat varje månad. Och då blir det fort fel i systemet.1 % felräkning är inte mindre än 1,7 miljoner. Knepigt att inte systemet signalerat utan att det är människorna som hittar felet i systemet.

Vi antog det hälsopolitiska programmet. Det har varit remissförfarande på detta och det har kommit in många svar. De flesta har dock varit ’hejarop’. Några hade konkreta förslag.
Tror det blir ett bra program men bara det inte blir en hyllvärmare till. Vad vi är bra i kommunen på att arbeta fram planer och policys men man ser faktisk sällan några konkreta åtgärder. Nu ska det också tas fram en aktivitetsplan och den är nog så viktig i sammanhanget.

Den ständiga funderingen om medfinansieringen till EU-projekt diskuterades. Jag har under lång tid menat att vi måste ha ett konto för detta. Som det är idag så är pengarna från bygdeavgiftsmedlen intecknade. Det är inte roligt när vi inte har några pengar kvar att fördela till föreningar som söker. Denna fråga kommer upp på budgetdagarna inför 2010 i mars.

Vi förslår också kommunstyrelsen att föreslå fullmäktige att förvärva en fastighet i Vännäsby. Det är vid bron i V-by och när bron ska byggas om är det bra om kommunen äger marken.

Ja det var några ärenden som vi behandlade på mötet.

3 kommentarer

  1. Kalle S

    Bra Hans-Inge att så här få en rapport från ert sammanträde före pressen och andra media – som knappast kommer att nämna ett ord om ert sammanträde f.ö.

    Men vad är det för hus vid en eventuell ny bro i Vännäsby du pratar om?

  2. H-I

    Jo det är hela markområdet mellan bron o Statoil. Och det där huset som står vid andra sidan vägen vid Statoil.

    Man ska bygga om detta med bron o järnvägen etc framöver och då vill banverket handla med kommunen istället.

  3. LO

    Framför allt gäller det en välbehövlig underfart under järnvägen. Den blir ännu mer nödvändig när trafiken ökar genom Botniabanan.
    Kommunen fixar markfrågorna och får sedan betalt av Banverket och Vägverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.