Pandemin är inte över i morgon.

I går var det kommunstyrelsen och idag är det regionstyrelsen. Så många beslut på två dagar. Dessutom har vi regionstyrelsens planeringsdag med budgetförutsättningar på onsdag. Så tre fullspäckade dagar på raken med digitala möten framför skärmen. Resten är bara halvdagar så då hinner man igenom det övriga arbetet.

Som brukligt börjar vi vår regionstyrelse med information om pandemiläget. Och nu släpps restriktionerna i morgon. Men vänner det är inte över.  Fortsatt enormt hög smittspridning och vi har inte sett piken ännu. Så fast restriktionerna släpps så ska vi vara försiktiga och ta lärdom av det vi lärt oss under pandemin.

I Västerbotten har vi haft nästan 50 000 konstaterat smittade i Covid-19. Till detta kommer ett mörkertal. Fast pandemin hållit på i rätt många månader så har 40 % av dem smittats den sista månaden alltså över 20 000 personer. Så viktigt att hålla avstånd fast restriktionerna släpps i morgon. Just nu har vi 54 som vårdas på sjukhus med covid-19 och 5 patienter som vårdas på IVA och totalt är antal avlidna i Västerbotten 215 personer.

Fr o m i morgon då restriktionerna släpps avslutas med allmän provtagning. Men fortsatt screening kommer gälla för vårdpersonal och äldreboenden. Tidigare screeningresultat var ca 5 % med symtom positiva. Och numera är 33 % av de provtagna positiva. Så viktigt behålla provtagning för åtminstone vårdpersonal och äldreboenden.

När det gäller vaccinering är vi fortsatt bäst i landet i de flesta åldersgrupper. Men fortsatt har vi ett antal som inte tagit sitt vaccin. Vi ser en tendens av ovilja att ta den 3:dje dosen. Vecka 11 kommer FMH utlysa en vaccinationsvecka. Då planerar verksamheten åka ut i områden och vaccinera i olika lokaler.

Men vad händer då när restriktionerna släpps kan man fundera över.

  • Det är inte längre allmänfarlig sjukdom. Men fortsatt gäller anmälningspliktig sjukdom
  • Man ska stanna hemma och invika nära kontakter med andra om man är sjuk
  • Successivt återgång till arbetsplatsen
  • Provtagning av allmänheten upphör men kvarstår inom äldrevården, hälso och sjukvårdspersonal samt patienter med vissa sjukdomar.
  • Vuxna som inte vaccinerat sig ska fortsatt vidta särskilda försiktighetsåtgärder och bl a undvika trängsel och folksamling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.