Nu ska århunradets sjukvårdsreform utredas.

Stor dag för svensk sjukvård. Stolt dag att vara kristdemokrat.

Svensk sjukvård är bra men det finns stora skillnader i Sverige mellan regioner. Bostadsorten och ditt postnummer är i många fall avgörande för när du får vård och i vissa fall även vilken vård du får. Det här måste ändras.

Sveriges sjukvårdsorganisation bygger på 21 olika oberoende och självstyrande regioner. Den svenska vårdorganisationen är från 1862 – inte konstigt att systemet inte funkar för 2023. Patienter och personal hamnar i kläm. I

valrörelserna 2014, 2018 och 2022 så har vi drivit att vi är beredda att avskaffa 21 olika regioners ansvar för vården och gå till ETT nationell ansvar för vården. Nu levererar vi på det – det första steget mot ett möjligt nationellt ansvar blir den utredning vi nu tillsätter. Det blir en parlamentarisk kommitté med alla riksdagspartier. Det här kan bli den största organisatoriska förändringen av svensk sjukvård på över ett och ett halvt sekel.

Under tiden utredning arbetar kommer vi fortsätta hålla högt reformtempo för att korta vårdköer, bana väg för fler vårdplatser och öka den nationella styrning av t ex förlossningsvården.

Vinnarna blir alla patienter och personalen i sjukvården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.