Vem ska styra?

Läste att Lars Bäckström menar att kommunstyrelsen får ta över nämnderna om man inte kommer till rätta med underskotten. Jag måste säga att jag häpnade när jag läste artikeln.
Om inte annat så kräver ett sådant uttalande att kommenteras.
Har Lars glömt att det är samma majoritet i samtliga nämnder. Det är faktiskt centern, moderaterna och KD som har majoritet i samtliga nämnder. Centern innehar dessutom ordförandeposterna i samtliga nämnder utom tekniska.
Ett sådant resonemang måste med andra ord innebära att han ger underkänt för sina egna partivänner. Framför allt måste det innebära att ordförande i Barn & utbildning och Socialnämnden får underkänt av sin egen gruppledare. Det måste också innebära att han anser att det bara är de fyra centerpartister, moderaten och KD-ledamoten i kommunstyrelsen som enligt honom kan styra kommunen rätt vad gäller ekonomi, för oss i oppositionen har han som bekant underkänt tidigare. Men ännu intressantare blir det om man tar i beaktande att även kommunstyrelsen gör underskott, vem ska då styra kommunstyrelsen?
För mig känns det som ett väldigt olyckligt uttalande och om jag var ordförande i någon av de utpekade nämnderna skulle jag utan tvekan bli upprörd. Har Lars någon gång funderat över om det finns något annat fundamentalt fel i det sätt som ekonomin sköts? Kan det vara så att nämnderna helt enkelt ställts inför en omöjlig uppgift? Det är trots allt fullmäktige och kommunstyrelsen som sätter spelreglerna. Vi Socialdemokrater har påpekat detta i många år men tyvärr för döva öron. Senast när vi la budget för 2009 ville vi göra en fullständig genomlysning av alla verksamhet, organisation och struktur för att inför nästkommande budget, kunna göra de nödvändiga förändringar som måste till. Om inte skattehöjning eller kommunsammanslagning ska ses som ett alternativ.

2 kommentarer

  1. Brolle

    Jag håller med dig Hans om att läget måste genomlysas ordentligt. Men jag har samtidigt svårt att se att det finns någon ”mirakelmetod” att ta till som löser de ekonomiska problemen. Lägg märke till att den svåra obalansen i ekonomin har pågått i snart 2 decennier i Robertsfors kommun. Otaliga försök har gjorts att komma tillrätta med problemen. Centerns vanstyre har utan tvekan förvärrat problemen då de fördröjt nödvändiga strukturåtgärder i 10 års tid. Genomlysning måste till hur som helst men för min del är jag övertygad om att det redan är game over för Robertsfors kommun. Ju förr vi inser det och börjar samverka med våra stora grannkommuner desto bättre är det för kommuninnevånarna.

  2. Hans L

    Jag håller med dig om att läget är mycket kärvt, men jag är också övertygad om att det går att klara med ågärder liknande jag nämt tidigare. Men du har också rätt i att sammarbetet mellan kommunerna måste bli bättre. T.ex. skulle många tjänster som lönehantering, kompetens inom byggfrågor, miljöfrågor m.m kunna göras tillsamans med andra kommuner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.