Snö och kyla

Så var det riktig vinter igen, med snöskottning och allt vad det innebär. Tyvärr verkar det också som den globala ekonomin drabbats av vinter och kyla. Rubriker om varsel återfinns i stort sett varje dag i tidningarna. Själv tycker jag det varit märkligt tyst från den borgerliga regeringen, nu när de har chansen att visa på den fantastiska jobbpolitiken och hur den ska få alla dessa i arbete. Visst vore det på sin plats att någon av borgerlighetens frontfigurer kunde stå i TV-rutan och förklarade att minskningen i A-kassan kommer att rädda dessa varslade till nya arbeten. Till alla som blir utan sjukersättning i början på nästa år när de nya reglerna börjar ge effekt, kunde inte Maud Olofsson förklara för dessa att det är bara ett sätt att rädda dom från utanförskapet.
Personligen måste jag erkänna att jag aldrig förstått hur detta ska gå till, minskade ersättningsnivåer ger inga fler jobb. Att tvinga sjuka och handikappade människor till socialbidrag genom att ta av dom den enda försörjningsmöjlighet de har ger inte heller några fler jobb. Förmodligen kommer det bara att göra att fler blir beroende av kommunens socialbidrag.
Det finns hur mycket som helst att säga om detta men jag brukar inte lägga mig så mycket i rikspolitiken, men i detta fall så drabbar det så många och i slutändan även kommunerna.
På tal om jobb så känns det som att det gått inflation i varsel, varje företag med självaktning måste givetvis varsla eftersom alla vet att vi får lågkonjunktur. På något sätt blir det själuppfyllande, men vist eftersom alla vet att det blir lågkonjunktur så kommer det givetvis att bli det också. Men vad som oroar mig är alla som går en osäker framtid till mötes med sänkta ersättningar och en betydligt tuffare hållning från myndigheterna.

Vad gäller den egna kommunen så har vi fullmäktige nästa vecka och den stora frågan där kommer med all sannolikhet att bli köksutredningen. En utredning där majoriteten med centern i spetsen föreslår ett kök i kommunen och att det ska ligga i Ånäset på Stenfors.
Ett märkligt ställningstagande eftersom det faktiskt inte är det billigaste alternativet om man bara ser till pengarna. Dessutom kommer man att betala hyra på en investering som man senare inte rår om eftersom Stenfors ägs privat.
Vi föreslog att satsa på två kök i Robertsfors, ett för äldres mat och ett för våra skolor.
Vi föreslog också att köken i Bygdeå, Ånäset skola och Åkulljön får finnas kvar eftersom besparingen blir närmast obetydlig och kvalitén trots allt blir bäst om maten lagas så nära de som äter som möjligt.
Om nu ett kök skulle vara så rationellt som man ger sken av borde inte det i så fall ligga där de flesta äter?

Under eftermiddagen nåddes jag av det bistra beskedet att elementsix varslar 50 anställda. Detta gör mig både ledsen och bedrövad. Mina tankar går givetvis först till de som nu riskerar att hamna i arbetslöshet, men också självklart till hur den lilla kommunen ska återhämta sig efter de varsel som nu ligger. Det är tyvärr inte bara dessa 50 utan det har även minskat på andra företag i kommunen men kanske inte i den storleksordningen, och har inte skapat samma rubriker.
Slutligen måste jag ge en kommentar till Lisbeth, jag hoppas verkligen att jag inte missat någon kommentar från din sida. Jag brukar försöka svara alla som på något sätt ställer en fråga till mig. Dessutom som jag skrivit om i en tidigare blogg skulle jag välkomna lite mera fart i bloggande både vad gäller kommentarer men också flera bloggare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.