Nytt år

Så har då det nya året börjat och då är det kanske på sin plats att blicka både lite bakåt och framåt.
De frågor som väckt störst uppmärksamhet i media är utan tvekan sporthallen i Bygdeå och de tafatta försöket att privatisera Nysätragården. Men för mig är nog budgeten som togs i junifullmäktige de som förvånat mig mest. Vi från oppositionen föreslog att man skulle göra en fullständig genomlysning av all kommunal verksamhet för att hitta kostnadsbesparande åtgärder motsvarande 17 miljoner.
Detta sa majoriteten nej till, en mycket märklig inställning, men det visar att majoriteten inte hade tagit kritiken främst från våra revisorer på allvar. Av någon anledning vill eller kan majoriteten inte förstå eller erkänna att det ekonomiska läget för Robertsfors kommun är mycket ansträngt.
Vi måste nog gå tillbaka till 2004 för att förstå varför majoriteten så hårdnackat vägrar inse läget.
Den minnes-gode minns kanske att majoriteten med Lars Bäckström i spetsen gav sken av att inget skulle behöva förändras utan man skulle klara all verksamhet utan nedläggningar. Det märkliga är att de flesta av de förslag man då sa nej till har man efter fyra år genomfört. Tyvärr har vi tappat tid och pengar under tiden.
Privatisereringen av Nysätragården fick nästan ett löjes skimmer över sig när centerpartiet tvingades göra en "pudel" och stoppa planerna. Att man sedan försökte skylla på Hälsoförbundet är närmast att betrakta som en undanflykt. Det var centerpartiet som skrev motionen och drev igenom frågan både i kommunfullmäktige och hälsoförbundsfullmäktige. Nu torde frågan komma upp igen eftersom majoriteten menade att det saknades en policy för som det heter "alternativa driftformer".
Var det någon som trodde att frågan om Nysätragården stoppades på grund av avsaknad policy?

Hanteringen av sporthallen i Bygdeå är det jag kanske ser som mest allvarligt. Hade inte vi från oppositionen lyckats driva igenom vårt förslag till full finansering, är det osäkert om och när en hall hade kunnat byggas. Det märkliga i den hanteringen är kanske inte det slutliga beslutet, utan den otroligt långa hantering innan ett beslut kunde fattas. Jämför gärna beslutet om ridhus i Flarken som tog mindre än en månad………..
Men som sagt, detta är historia och nu börjar vi ett nytt år med nya möjligheter. Tyvärr måste nog den första analysen bli rätt dyster. Som jag redogjort tidigare är Robertsfors kommuns ekonomi väldigt ansträngd. Till det ska då läggas den snabba nedgången i konjunktur och de många varslen, samtidigt som vi har en styrande majoritet, som verkar ha svårt att se allvaret, så har vi nog några svåra år framför oss.
Nu är inte allt nattsvart, utan jag tror fortfarande på Robertsfors som kommun och möjligheten att vi ska bli Sveriges bästa kommun till 2020, men då måste krafttag till. Glädjande nog så verkar även centerpartiet börja inse att något måste göras, man gick till slut med på att göra en genomlysning som vi föreslog redan i juni 2008, nu kom beslutet först i november, vilket gör det svårt att hinna med några konkreta förslag till budgetfullmäktige i juni 2009. Men bättre sent än aldrig.
.
Vi har nämligen i en lång följd av år sparat i verksamheterna längst ut i organisationerna, vi har minskat på städare, undersköterskor, lärare o.s.v. Jag vill och hoppas att en genomlysning värt namnet ska ge oss politiker förslag på hur vi kan organisera oss bättre eller genom samarbete med andra kommuner bli effektivare. Genom en sådan genomlysning hoppas jag att vi ska slippa vara längst ut i verksamheterna när vi ska spara pengar.

Som avslutning vill jag återigen beklaga att det politiska bloggandet i Robertsfors är så pass svalt, ligger det inte i politikens natur att vilja nå ut med sina förslag och synpunkter?

Nu börjar det vara dags att avrunda, och det vill jag göra genom att önska alla en riktigt
god fortsättning på det nya året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.