Bättre sent än aldrig.

Så har vi haft ett kommunstyrelsesammanträde igen, och den stora frågan om hur vi skulle göra med köken i kommunen blev det ingen större debatt kring.
Bakgrunden kring detta känner kanske många till men vid förra sammanträdet så presenterades de olika alternativen, vi från socialdemokraterna valde att förorda förslaget med fem kök i kommunen, jag blev av kommunalrådet närmast omyndigförklarad eftersom det skulle bli allt för dyrt. Vi begärde därför att få investeringskostnaden ytterligare belyst eftersom både vi och utredaren påpekade att de siffror som presenterades var mycket osäkra. Det var också dessa nya siffror som i stort sett slog undan argumenten för de andra alternativen. Den slutsats man kan dra av detta är att hade majoriteten med centerpartiet i spetsen fått bestämma vid förra sammanträdet hade vi med största sannolikhet fått ett kök i kommunen, en lösning som med de nya beräkningarna faktiskt skulle ha blivit en halv miljon dyrare per år. Dessutom ett kök i kommunen beläget i Ånäset och inte i Robertsfors där faktiskt de flesta som ska äta maten befinner sig.
Nu blir det som tur är fem kök i kommunen och de två stora köken i Robertsfors kommer att renoveras till för alla godtagbar standard. Jag skrev faktiskt tur eftersom ärendet i första hand återremitterades för att man glömt förhandla med facken. Jag är inte alls säker på att centerpartiet hade gått med på en återremiss för att belysa investeringskostnaderna om inte man varit tvingade för att man glömt förhandla.
I övrigt handlade sammanträdet mycket kring kommunens ekonomi och äntligen börjar jag känna att majoriteten kanske har förståt hur ansträngd kommunens ekonomi faktiskt är.
Man kanske äntligen har förstått att det inte räcker med en osthyvel över verksamheterna för att få en budget i balans. Det kanske krävs större strukturella åtgärder för att detta ska lyckas.
Vi har påpekat detta sedan maktövertagandet 2005 men i stort sett för döva öron. Trots detta har man faktiskt genomfört i stort sett alla förslag vi la inför budget 2005. Men självklart alldeles för sent och några nya rejäla grepp har man inte lyckats komma fram med.
Att i de redan hårt skurna verksamheterna kunna hitta kostnads effektiviseringar motsvarande 10 miljoner och dessutom i en lågkonjunktur blir inte lätt. Detta skulle givetvis ha påbörjats redan 2005 när vi faktiskt var inne i en högkonjunktur. Man brukar säga bättre sent än aldrig och i det här fallet hoppas jag att det stämmer.

2 kommentarer

  1. Hans Lindgren

    Självklart stavas aldrig med ett l.
    Min gamle svensklärare sliter säkert sitt hår.
    Nu måste jag erkänna att rättstavningen inte var ett av mina starka ämnen, men jag hoppas att man i övrigt förstår min skrift.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.