Svek ’maffiametoder’

Det är inte ofta jag offentligt brukar berömma centerpartister men nu är det dags för ett sällsynt undantag.
Börje Hörnlund skriver i en DN artikel där rubriken är ’regeringen diskriminerar med rena maffiametoder’. Det är inte första gången han är besviken över den sittande regeringen och hans före detta sakkunnige Maud Olofsson. Han har skrivit ett flertal artiklar där han kritiserar alliansregeringen. Den här gången går han till hårt angrepp på hanteringen av skatteutjämningssystemet. Jag rekommenderar att de som är intresserade av hans artikel går in på följande länk http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringen-diskriminerar-med-rena-maffiametoderna-1.808016

För en lokalpolitiker i Robertsfors tänker jag ta fasta på det han säger om fördelningen i skatteutjämningssystemet och hur det slår för oss i Robertsfors.
Regeringen har alltså valt att plocka 200 kr per invånare av glesbygdkommuner som t.ex. Robertsfors, i stället för att gå vidare med den utredning som åtminstone försöker ge en utjämning mellan kommunerna. Detta innebär att Robertsfors tappat 1,4 miljoner i ett redan ekonomiskt ansträngt läge. Skulle man gått på utredningens förslag skulle vi i stället ha fått ett tillskott på 11,5 miljoner. Den utredningen valde man att stoppa undan i någon byrålåda.
Det som förvånar mig och förmodligen också Börje Hörnlund är att Maud Olofsson som ger sken av att vara den stora försvararen av glesbygd, nu när hon är vice statsminister och näringsminister gör hon precis tvärt emot det hon tidigare varit ute och predikat om.

Att moderaterna har svårt att se fördelningspolitik som en utjämnande faktor mellan rik och fattig kom inte som någon överraskning, men att centerpartiet så fullständigt bytt strategi är inte bara en överraskning utan måste betraktas som ett oerhört svek, eller som Börje Hörnlund säger rena maffiametoder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.