Sverige och Robertsfors kan bättre

Så har då regeringen äntligen lättat på plånboken. Cirka 3,5 miljoner skulle det bli för Robertsfors del. Vist kan man glädjas åt att regeringen äntligen tycks ha insett att man från regeringshåll kan mildra effekterna av lågkonjunkturen. Men tittar man på deras lösning kan man hålla sig för skratt. För det första så är 3,5 miljoner en droppe i havet jämfört med vad kommunen skulle behöva. För det andra så ger denna lösning, lika över hela Sverige även kommuner med relativt god ekonomi, får lika mycket per invånare som kommuner med stora ekonomiska problem. Det hade utan tvekan varit bättre att använda de skatteutjämningssystem som ska reglera dessa skillnader.
Vid kommunstyrelsen i tisdags var också kommunens ekonomi den största frågan på dagordningen. Vi hanterade bland annat ett bokslut som visade på 12 miljoner minus mot budget. Av dessa ska enligt lagstiftningen cirka 7,5 miljoner återskapas, det vill säga vi måste spara igen det i kommande budgetar.
Både regering och majoriteten i vår kommun skyller på den globala krisen. Det kan man givetvis göra och varken kommun eller regering kan förändra värdsekonomin i någon större utsträckning men att stå helt handfallen och inte kunna göra någonting för att mildra effekterna är en för mig helt främmande politik. Det märkliga med regeringens politik är att man i högkonjunkturen valde att sänka skatterna med i storleksordningen 100 miljarder, för att när lågkonjunkturen kommer stå överraskade och fullständigt lamslagna. Det måste vara i det närmaste unikt med en regering som överraskas av en lågkonjunktur. I vår egen kommun har majoriteten med centern i spetsen gjort i stort samma sak, skillnaden är att kommunen aldrig haft en lika god ekonomi som staten och därigenom kunnat diskutera skattesänkningar.
Det är också intressant att Fredrik Reinfeldt i början av sin mandatperiod förklarade att den fantastiska jobbpolitiken skulle ta ungefär två år innan utanförskapet skulle minska.
Nu står man där med ett fullständigt misslyckande, men skyller på krisen. Men det kan knappast vara krisen som gör att folk blir utförsäkrade från sjukförsäkringen. Det kan knappast vara krisen som gör att människor hamnar i ekonomiska svårigheter på grund av försämrade a-kasse regler.
Normalt i en sund ekonomi går det alltid upp och ner, detta är en självklarhet för de flesta som sysslar med ekonomi. Normalt skapar man också försäkringar som ska fungera i händelse av en kris. Men den nuvarande regeringen har gjort precis tvärt om man gjorde skattelättnader och försäkringssystem som knappt fungerade i en högkonjunktur men är rena katastrofen i en lågkonjunktur.

Sverige och Robertsfors kan bättre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.