Mycket kritik

Lasse skriver i en kommentar till min förra blogg att det är mycket kritik och kanske lite verkstad. Måste erkänna att detta stämmer, till mitt försvar kan sägas att det är en oppositionspolitikers roll att kritiskt granska majoriteten. Självklart är det så att vi i många fall är överens, men tyvärr har vi i de stora övergripande strategiska frågorna för att få en ekonomi i balans, hamnat ordentligt på kollisionskurs. Vem som har rätt eller fel får väljarna avgöra. Men Lasse efterlyser också vad vi socialdemokrater har föreslagit.

Vi socialdemokrater föreslog redan 2005 en rad åtgärder för att lösa den dåliga ekonomin men röstades som bekant ner av främst centerpartiet. De intressanta i det sammanhanget är att dessa förslag till stor del är genomförda men tyvärr alldeles för sent. Vi har under senaste mandatperioden föreslagit en fullständig översyn av samtliga våra verksamheter, med fokus på organisation, kvalité och kvantitet. Vi föreslog också att detta skulle genomföras både med extern och intern hjälp. Ett av skälen till detta förslag var att vi insett att det måste bli ett slut på hattandet. Kommunen har under lång tid sparat genom att dra och slita längst ut i verksamheterna. Vi kallade de förslaget ”Genomlysningen”. Tyvärr fick vi inte gehör för det heller, utan blev nedröstade. När så revisorerna inför 2008 års bokslut slog larm och näst intill föreslog att inte ge ansvarsfrihet till styrelsen, insåg även majoriteten att något måste göras. Man tog då upp vårt förslag till ”Genomlysning” men tyvärr så la man fokus på konkurrensutsättning och utförsäljning. Vår idé var att någon utomstående eller intern utan hemmablindhet skulle se över alla verksamheter, bl.a. ville vi se över både internhyressystemet och interndebiteringssystemet. Majoritetens lösning blev att politikerna skulle lägga förslagen. Följden blev att ett antal förslag lades fram och klubbades igenom utan konsekvensanalyser och ekonomiska beräkningar. Vi Socialdemokrater protesterade givetvis men blev i vanlig ordning nedröstade. De mest kända förslagen i detta sammanhang är Jenningsskolan, badhuset, städorganisationen, ungdomsgårdarna o.s.v. Fokus på privat regi eller nedläggning.

Sammanfattningsvis kan sägas att medan vi Socialdemokrater tror att det går utveckla och effektivisera den egna verksamheten, så har majoriteten en övertro på att bara det blir privat så blir det både effektivare och billigare.
Jag upplever också att den senaste mandatperioden har skillnaden mellan vår politik och främst centerpartiets politik kommit att stå längre och längre från varandra. Från att vi på 90 och början av 2000-talet stod ganska nära varandra med många gemensamma lösningar nu stå väldigt långt från varandra i större strategiska och ekonomiska frågor. Detta är väldigt synd eftersom om de två största partierna kunde komma överens, skulle förmodligen de problem Robertsfors kommun står inför, kunna lösas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.