Vårkänslor

Visst känns det skönt att vi äntligen börjar se slutet på en lång vinter. En vinter som ha bjudit på både snö och kyla, snön har i alla fall alla skidåkare kunnat glädjas åt. Själv har jag faktiskt också glatt mig åt snön inte för att jag åker skidor men har ett engagemang i 7-mila där vi denna vinter fick ett otroligt bra gensvar från de tävlande, vad sägs om 600 deltagare.
Måste även erkänna att jag inför vintern införskaffade en modernare traktor för snöröjning, det har nog också bidragit till att snön inte upplevts som särskilt betungande.
Tyvärr finns det orosmoln i vårglädjen, som jag nämnt tidigare så ser kommunens ekonomi ut att snabbt försämras. Det är i och för sig ingen överraskning men för det styrande centerpartiet verkar det faktiskt vara så. Nu skyller man självklart på finanskrisen och lågkonjunktur, men är det någon annan som trott att högkonjunkturen skulle fortsätta hur länge som helst.
Detta varnade vi för redan 2003 men fick som bekant inget gehör från främst centerpartiet.
Man kan inte skapa en ekonomi som bygger på ständig högkonjunktur, man kan inte heller skapa trygghetssystem som bygger på ständig högkonjunktur o.s.v.
Självklart måste den kommunala ekonomin byggas utifrån att konjunkturerna växlar, detta görs normalt genom att i högkonjunktur bygga upp det egna kapitalet. Tyvärr har Robertsfors kommun ett negativt eget kapital, något som revisorerna har påpekat åtminstone sedan 2003.
Vad som händer om man inte lyckats med detta är att vi nu i lågkonjunktur står inför en mängd mycket drastiska beslut för att klara ekonomin. För att få ett begrepp om vilken storleksordning det rör sig om så skulle Robertsfors måsta höja skatten med två kronor och ändå inte klara målet för god ekonomisk hushållning, för att klara även det skulle skatten måsta höjas med nästan tre kronor.
I normala fall brukar kommunerna kunna lita på att staten åtminstone inte minskar de generella bidragen till kommuner och landsting i lågkonjunktur, men tyvärr så har den nuvarande regeringen gjort precis detta man har faktiskt minskat de generella bidragen till kommunerna till förmån för minskade skatter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.