Dåliga beslut

Så börjar det politiska livet på allvar efter sommaren.
Vårt första kommunstyrelsesammanträde genomfördes igår tisdag den 26 augusti.
Sammanträdet bjöd inte på några större överraskningar utan speglade egentligen väldigt väl den skiljelinje som finns mellan oss socialdemokrater och främst centerpartiet.
De två största frågorna som var uppe var delårsbokslutet och sporthallen i Bygdeå.
När det gäller delårsbokslutet så överraskade det inte heller särskilt mycket utan visade som väntat på underskott. Det kan tyckas märkligt att Robertsfors kommun inte kan få ordning på sin ekonomi trots att vi är inne i en högkonjunktur där skattekraften "våra inkomster" aldrig varit större. Men det visar med väldig tydlighet att vi är en kommun som minskar i befolkning och i jämförelse med andra kommuner så har vi tre tätorter. De flesta andra kommuner i samma storlek har normalt en tätort. Men det speglar kanske främst att politiken i Robertsfors inte har greppet om ekonomin. Den nuvarande majoriteten vill gärna skylla på oss när vi satt i majoritet och att vi skapade underskotten då, men sanningen är att vi ville förändra detta men fick inte igenom förslagen utan blev nerröstade, vi tog som alla minns konsekvensen av detta och lät centerpartiet ta över. Dom har nu haft möjligheten att förändra detta sedan 2005 men tyvärr har nämnderna fortsatt gå med underskott, då främst socialnämnden och barn & utbildning. Vi saknar fortfarande åtgärder och rejäla grepp för att få ordning på ekonomin.
Det börjar faktiskt bli så illa att vi skulle få höja skatten med flera kronor för att komma till en balanserad ekonomi. Sporthallsfrågan i Bygdeå är ett bra exempel på hur den nuvarande majoriteten med centern i spetsen försöker skyla över de verkliga kostnaderna till priset av att det faktiskt på sikt blir dyrare för kommunen. Men först skulle jag vilja beklaga att hanteringen av ärendet har tagit så lång, tid det var länge sedan den gamla brann ner. Men återigen speglar det den politiska våndan och obeslutsamheten, hos främst centern att fatta beslut. Att man då förordar ett förslag som blir dyrare för kommunen och vållar större osäkerhet för Bygdeå GIF bara för att hålla nere underskottet och skjuta kostnaden på framtiden är för mig oseriöst och oekonomiskt. Jag hade önskat att sporthallsfrågan skulle ha fått en lika enkel och snabb hantering som ridhuset i Flarken.
Nu är inte sista ordet sagt eftersom ärendet ska tas i fullmäktige i september och jag hoppas men är inte optimist att centern tar sitt förnuft till fånga och börjar arbeta för kommunens och medborgarnas bästa i stället för att försöka frisera siffror genom dåliga beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.