Datorhaveri och budget

Har haft dåligt samvete ett tag för att bloggandet har legat nere. Har egentligen bara ett att skylla på och det är ett totalt datorhaveri där mycket tid och kraft har gått till att få ordning på min dator.
Jag har varit en trogen Microsoftanvändare men har nu krupit till korset och installerat Ubuntu på min dator, vilket är ett Linuxbaserat operativsystem. Detta till stor glädje för min son som i många år försökt övertala mig om Linux förträfflighet och Microsoft förgänglighet.
Detta har givetvis inneburit en omfattande tid av inlärning och en hel del frustration när man inte får saker att fungera omedelbart. Men med facit i hand ångrar jag mig inte. Förutom att installation och konfigurering kan vara lite knepigt eftersom saker och ting inte fungerar som man är van så fungerar Ubuntu i många fall bättre och är klart stabilare och minst lika användarvänligt som Microsoft. Dessutom är alla program gratis.
Dock har jag vid skrivande stund inte löst alla problem t.ex. har jag inte fått min skrivare att fungera.
Nog om detta. I morgon onsdag har fullmäktige sitt sammanträde och ska där fastställa budget för tre år framåt. Utan att ta till överord känner jag en mycket stark oro för kommunens ekonomi och framför allt eftersom vi inte politiskt verkar ha samma syn på det allvarliga läget. Vi Socialdemokrater ville göra en fullständig översyn av hela kommunens verksamhet från undersköterska till kommunchef. Detta för att kanske kunna undvika både framtida skattehöjningar och större strukturförändringar men från majoriteten tror man att man ska kunna klara detta med den gamla osthyvelsprinsipen "man tar lite gran överalt". Tyvärr har den principen visat sig innefiktiv eftersom de överkostnader vi har på grund av organisatoriska eller strukturella skevheter aldrig kommer fram.
Dessutom har vi använt den metoden i så många år att möjligheten att sänka kostnaderna den vägen tyvärr är förbrukad. Som exempel kan nämnas att en småbarnsförälder berättade för mig att hennes barn i sin geografiundervisning hade en kartbok där ländernas gränser inte stämde med dagens, utan de fick sitta och rita in det själva. Om det inte är ett led i någon ny pedagogik så känns det skrämmande.
Nu har vi som sagt fullmäktige i morgon onsdag och jag hoppas givetvis att majoriteten ska ta sitt förnuft till fånga och inse att ska kommunen klara ekonomin på sikt måste nya kraftfulla åtgärder till om inte skattehöjningar och kommunsammanslagningar ska bli aktuellt.

En kommentar

  1. Mikael Nordfeldth

    Välkommen till gänget!

    Det enda jag personligen behöver en Windowsdator för i dagsläget är videoredigering. Men det håller jag till ett minimum!

    För ordinarie datoranvändning finns det ingen anledning att betala för att få använda sin dator.
    Gäller det industriarbete inom grafik- och ljudproduktion är det dock tyvärr sällan program finns för Linux. Men med en större hemanvändarbas – som du och jag och alla andra pingviner – finns det större intresse att utveckla även stenåldersmjukvaran till nya, fräscha operativsystem!

    Det finns alltmer hjälp att tillgå inom Linuxvärlden. Du får definitivt bättre support från ubuntuforums.org än vilken telefonlinje som helst för Microsoft Windows-service.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.