Välfärd

Så har arbetarrörelsens högtidsdag firats även i år med mycket folk och glada miner. Detta trots att vi nu sitter med en regering som verkar ha som målsättning att riva ner de välfärdssystem vi under så lång tid byggt upp. Träffade en bekant som blivit uppsagt från element6, och vi kom givetvis in på framtiden och hur han skulle klara sig. Han berättade då att han nyss fått en information om hur den nya A-kassan skulle hjälpa honom i den situation han hamnat i. Han var närmast uppgiven och förklarade då att han först och främst skulle få börja med 7 karensdagar. Men från och med första dagen skulle han dessutom tvingas söka arbete över hela Sverige och även arbeten som han inte är kvalificerad för. Han skulle dessutom få en ersättning vars storlek man inte kunde svara på. Eftersom man nu begränsat antal ersättningsdagar till 300 dagar och de 300 dagarna är livslångt och kan inte intjänas på nytt. Dessutom kunde de inte svara på om det räknades retroaktivt så att även tidigare uttag inräknas. Vilket skulle innebära att han får 65% av lönen att klara sig på. Men inte heller det är säkert eftersom det som räknas som inkomst är exklusive t.ex. föräldraledighet.
Tycker någon att detta är förvirrande? Ja inte gör det att det blir enklare att bli arbetslös.
Men om det är detta som menas med välfärdssystem eller arbetslinjen som borgerligheten valt att kalla förändringarna så tycker jag det finns en del att förklara.
Själv menar jag att man i ett välfärds-Sverige, ska kunna känna sig trygg även om man drabbas av arbetslöshet eller sjukdom. Man ska kunna lita på att den försäkring som t.ex. A-kassan är, ska skydda mig vid arbetslöshet, att ge mig en chans att under rimliga villkor hitta ett nytt arbete.
Tyvärr kommer det närmaste årens 1-maj att handla mycket om att försvara det vi byggt upp i stället för att faktiskt fira det fina välfärdssystem vi byggt upp i vårt land.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.