Inger Baer-Omma, Tärnaby

Blogga ofta och lite

Hej!

De som läser min blogg har tyckt till! Jag uppmanas att skriva mindre och oftare. Och jag skall försöka göra er till lags, men det är inget löfte!

Varför har jag varit tyst sen Jokkmokks marknad? Jo helt enkelt, för att jag inte haft tid att skriva till er. Samiska vardags- och verklighetsfrågor har stått ivägen. Renar och tänket däromkring har prio ett.
Jag har varit i Åsele, deltagit i Sametingets Plenum, och där höll jag på att smälta bort mitt i kallaste vintern! Det tog på orken. Jo faktiskt,det var varmt och syrebrist i möteslokalen, men maten och servicen var god på Åsele Värdshus. Tack Åsele Värdshus för det!

Sametingets plenum avsåg att ha sitt sista plenum under denna mandatperiod, och snart är det ett nytt sametingsval,nya löften, ny tro,nya ledamöter osv. Förnyelse är ledordet, fast är inte så säkra. Nuvarande styrelseordförande, min kära släkting, Lars Anders inbjöd till sin avskedsfest. Vad det nu betydde ? Slutar han nu,i maj eller i augusti när en ny styrelse kan bli aktuell? Han sa själv att ingen hittills förstått vad han sagt i nåt sammanhang, så vem vet, och han har ju garanterat en räv bakom örat! Han kandiderar långt ner på sin lista! Han kanske vill härma sin f.d? svåger Lars W. som kuppade i föregående val.Han kandiderade som sista namn på sin partilista men blev inkryssad! Men det var då det, nu är det nya friska tag framåt och jämställt så det föreslår! Vi kvinns har genom en viss mängd styrmedel förstått hur vi skall bli jämställda och mer intresserade av samisk politik.Och det sägs att Gubbsen,helst trotjärnarna, har börjat puttas nerför i listorna!

Sametingspartiet Guovssonasti hade insänt ett antal interpellationer till Sametinget om samiska vardags- och verklighetsfrågor, typ varför får inte samebyarna ut sina rovdjursmedel i tid, varför får inte unga blivande renskötare sina startstödsmedel enl det sk landsbygdsprogrammet? Frågan är, varför brister det, eller är det så dålig arbetsmiljö på vår egna myndighet att jobbet inte blir gjort? Det var svårt att ställa dessa frågor, men som verkligehten har varit så blev det oundvikligt till slut. Svaren från styrelsen svajade dock än hit än dit? Och inte ens verksjuristen tycktes exakt veta vem som är ansvarig för att en myndighet skall fungera.

Det sista Gouvssonasti gjorde under detta plenum var att försöka få ge 7,5 hg mer renfoder /dag till de renar som drar på smittan från Tjernobyl. 23 år efter Tjernobylhaveriet är det icke cesiumfritt i de sydligaste delarna av Sapmi. Ingen får sälja sina renar till slakt utan statens kontroll av cesium på varje ren, och många måste speialutfordra för att få slakta till avsalu. Dagens fodergiva är snålt tilltagen och en höjning av fodergivan föreslogs med 7,5 hg, men icke! Ett visst större styrande sameolitisk parti röstade nej till denna förändring i föreskrifterna! Varför förstår ingen? Det är uttalat och konstaterat att rennäringen skulle stå skadeslösa från Tjernobyls effekter och problem, men så blir det inte! Skämmes!
Jag har haft paus i skrivandet ett par timmar för jag skulle skotta ett riskabelt förrådstak från all denna snö som fallit. Jag har hört en sång "snön faller och vi med den…." och det stämmer till 1000. Jag föll så jag slutade.

Hälsningar Inger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.