Inger Baer-Omma, Tärnaby

Livsmiljö

Livsmiljö

Sametinget har antagit ett sk livsmiljöprogram. Som är ett skämt! Skriven av en utredare som aldrig tidigare i sitt liv uppburit lön! Allt hittills är gjort på ideell basis. Första lönen kom med ett samiskt miljöprogram betalt av Sametinget. Så sa hon utredaren själv! För jag frågade hur hon ungefär tänkt om oss när hon skrev om och för oss?
Hur skulle det livsmiljöprogrammet kunna användas i verkligheten, och vad kan en sameby göra för att bli miljövänligare, var en snäll oprovocerad fråga? Svaret var ungefär att vi skulle lita på vårt ursprung, andligheten, naturgåvorna och titta på den långa referenslistan!
Jag har verkligen försökt förstå hur man omvandlar en skrivprodukt till praktisk verklig handling, men i det här fallet gick jag nästan bet. Och jag har försökt till exempel idag.

Jag har denna dag kokt köttsoppa på renkött. För just mathållningen tipsades det om just i livsmiljöprogrammet. Jag har gjort ett så kallat långkok, tänkt på allt, till och med tänkt på att spara på vattnet till soppan. Vatten är verklig bristvara i resten av världen,och jag har ställt frågan, varför skall just jag ska få slösa på vatten?
Har tänkt på diktaren Paulus Utsi som med fem dikter återgavs i Sametingets numera antagna livsmiljöpram. Och jag har med med stolthet tänkt på att han minsann är min fars morbror. Och i det samiska renskötselsamhället betyder att man är mycket nära släkt.Stolt? Ja!
Jag har ansträngt mig för att leva som en sann miljömedveten same. Frågorna inom mig har ändå hopat sig till en stor konstig klump.Och tänkt med fasa på vad vägvisaren och miljöpartisten Olof sa med tydlig, stark och stor stämma i talarstolen i Åsele Värshus "här skall inga bidrag ges utan straffskatt till de som förstör miljön" Och han talade till oss samer!
Just i den sekunden tänkte jag på birkarlar och Vedergällningen!

Jag har nyss tittat på SVT:s programserie om Klimatets offer, som belyser det klimathot som urfolk i olika delar av världen lever dagligen med, och som hotar deras dagliga och framtida existens. Ett tips- se repriserna eller fortsättningen nästa måndag kl 20.30.

Jag avslutar nu med att återge en viss känd samisk författare, som till viss del också är en internationell känd samepolitiker, som bland annat besökt Skottland i den samiska självbestämmandets anda.. Han brukar säga: "Oh my God, Vilken skandal! Thats what I said "

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.