Inger Baer-Omma, Tärnaby

Skidtur mot Ängesdalslia

Jag har åkt skidor idag. Vinterns finaste dag. Allt var perfekt med sol, fäste, glid, fina nypistade spår mot Ängesdalslia. En toppentur med älghunden Effie.

Jag njuter och tänker på hur perfekt det är att få ha det så här bra i Tärna och hur hälsosam min skidtur dessutom är!
Men i samma sekund som jag tänker dessa hälsosamma tankar kommer jag ihåg vad jag hörde på nyheterna imorse.

En förslagen professor från Uppsala Universitet har lurat in flera hundra samer in i ett forskningsprojekt med förtecken att det skulle vara allmän hälsoundersökning.
I verkligheten handlar det om ett genforskningsprojekt, där det vetenskapliga syftet är att förstå hur generna påverkar folksjudomar hos samer.
Jag trodde inte att nåt sånt här skulle kunna vara möjligt.Och jag återkopplar det per automatik till våra samiska förfäder som utsattes skallmätningar i forskningens anda. Jag tänker också på de samiska gravar som skändades,och kranier och kroppsdelar som än i denna dag finns på olika museer uppställda i hyllor.
Författaren Ros Mari Huvva gör dagligen namninsamlingar för att få museerna att förstå att samiska kvarlevor måste få återbegravas.
Men museerna vet inte om de kan återlämna något, för de vet inte vem som är vem i sina lagerhyllor!

I folkshälsans namn pågår nu ett stort vetenskapligt bedrägeri, fullt jämförbart med tilltag som historiskt skett genom skallmätningr och gravskändningar.

Dessa hemska tankar förstörde min skiddag mot Ängesdalslia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.