Inger Baer-Omma, Tärnaby

Energiskatter

Hej!

Jag vet att några av mina trogna bloggläsare väntar på detta, och nu är jag här, vid datorn och skrivandet, men längtar ut i vårvintersolen här i Tärnafjällen, så jag skriver fort nu.

Jag hörde igår på radion att LRF är rosenrasande över 40 öreshöjning av dieselskatten för jord och skogsbruket, och det skulle speciellt påverka inlandets näringsutövare hårt

Så här är det: Dieselolja i miljöklass 1, som används i yrkesmäsig jord- och skogsbruk och vattenkraftsverksamhet sänktes 2005 med ca 2 kr per liter En sänkt skatt på diesel som används i jord och skogsbruket beräknades få positiva effekter på lönsamheten och konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen.
Nu höjs den skatten med 40 öre!
Jag är tacksam att Arne Lindström LRF höjer tonen och nämner detta med energiskatter. Och ni har all anledning att reagera.
Renägarförbundet och Sametingspartiet Guovssonasti har i omgångar uppvaktat olika politiker och departement om just rennäringens konkurrenskraft och behov att få motsvarande lägre energiskatter.
Så här uttryckte vi oss:
" Nuvarande skattesats för akrylatbesin i miljöklass som används i rennäring bör sänkas till samma skattesats som för diesel i jord och skogsbrket.
En sänkt skatt på akrylatbensinen som används i rennäringen kommer att få positiva effekter för både hälsa, miljö, lönsamheten och konkurrenskraften för den samiska livsmedelsproduktionen"
Hittills har ingen på berörd departement, jordbruks- och sameminster besvarat oss.
Men nu väcks ju frågan till nytt liv!

Hej Då för denna gången!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.