Inger Baer-Omma, Tärnaby

Skotermarodörer i fjällen

Gokväll

Renarna är till fjälls och nu gäller det att ge dem all tänkbar vila och ro.
Vajorna skall snart kalva och orkar inte springa undan för faror och störningar.

Skotrar som kör snabbt hinner inte uppmärksamma en renhjord som betar och håller till på barmarksfläckar i fjällsluttningarna. Därför måste samebyarna årligen med hänsyn till skydd för renarna begära att få skoterförbud på fjällområden där renarna är.
Det är inte populärt men tyvärr ett måste. Men skoterlederna är öppna för genomfart, och det i sig är helt Ok.
Men vad händer? Jo, igår kom två okända skoterförare snabbt körande mot den lugnt betande renhjorden och började förflytta renarna framför sig och sina skotrar.Och där fanns heller ingen skoterled som väglett dem till just detta området!
Renskötarna som satt på bevakning på motsatta fjälltoppen, upptäckte tilltaget blev tvugna att ta upp jakten på de två skotermarodörerna som drev renarna och fick till slut stopp på de två ekipagen. Slugt och avsiktligt hade de klistrat över sina skotrars registreringsskyltar för att inte kunna identifieras.
Allt slutade lyckligtvis väl den här gången. Men nu är naturbevakare uppmärksammade på händelsen och en förstärkt bevakning kommer att ske på skoteravslysta områden.
Renarna behöver ha ro nu, de är tysta och fridfulla djur som har nog med naturliga faror att orka fly undan.

Vi hörs

8 kommentarer

  1. fjällräven

    Idag då den minsta mobiltelefon har både kamera och video så borde såna här tilltag filmas för framtida skadeanspråk. Inte minst för att bevisa att dylika historier är sanna och inte påhittade (vandringssägen) för att skapa rubriker runt en redan nu omdiskuterad avlysning av fjällområden. Finns det någon enda liten undersökning som visar att renen blir skrämd av motorfordon? För när det gäller älgen så är det precis tvärtom där kan du med en motors hjälp komma djuret väldigt nära.
    Detta vore något Sametinget skulle bekosta en studie och doktors avhandling på, om renen verkligen störs av skotrar och andra motorfordon, för det vore en lätt sak att leda i bevis. Därmed så skulle den folkliga uppslutningen runt skoterförbudet bli total.

    Mot bakgrund av att du i tidigare bloggar klagat på rennäringens höga drivmedels kostnader så antar jag att bruket av motorfordon, skotrar, fyrhjulingar, motorcyklar och helikopter är vanligt. Om det nu skulle vara så störande för renen som ni hävdar, varför använder ni skotern själva eller hör och ser renen skillnad på en lappskoter och en vanlig skoter? Det borde ju vara tvärtom då ni oftast har med geväret för eventuell ”skyddsjakt”.

  2. Fjällstinta

    Om man har kunskap om hur en renhjord fungerar så kan man använda skotern till att komma väldigt nära. Men om man hastigt dyker upp bakom ett krön och kör snabbt så givetvis börjar man driva flocken undan sig. Kör man däremot lugnt och har ett vant öga så kan man kryssa mellan vajorna utan att dom springer iväg och känner sig hotade.
    Tyvärr har inte ”stadsfolk” det tränade öga som behövs för att inte störa renarna i kalvningen.

  3. Lars Miguel

    Att forska på om skotern skrämmer renar har nog aldrig dykt upp som en tanke för renskötare.
    Det är knappast så att den stora mängden tid och pengar som används till drivmedel inte är till för att köra fram till dem och klappa dem på ryggen. Man använder maskinerna för att driva renarna åt det håll de ska, och det fungerar bra eftersom renen av instinkt aktar sig för maskinerna. Och att du kommer nära djuret innebär inte att det inte är skrämt – jag vill se den fritt strövande älg som helt utan panik står kvar när du kör fram till den med en skoter, det händer nog inte alltför ofta.
    Att skotern är störande stämmer – i renskötseln vrålkör man inte in bland renhjordar och dräktiga vajor, utan driver renar så försiktigt som möjligt genom att långsamt köra nära renarna – poängen är ju att flytta dem till bra bete med så lite störningar som möjligt. Det blir en helt annan körning än tex snabba turistkörningar med vrålande motorer, vilket renen inte är van vid.

  4. Icke renägande umeåbo

    De använder ju motordrivna fordon för att förflytta och samla ihop renen, och nu när renarna är på plats för att beta och kalva, så säger det sig själv att de inte ska störas av bla skotrar! Fattar inte att folk har så svårt att förstå detta! Jag är själv skoteråkare och älskar fjällen, men respekterar till fullo deras beslut. Använd lederna, så slipper de stänga även dem, bara för att några idioter inte kan förstå! Tyvärr så missktänker jag att de flesta förstår men de finns de som bara ska jävlas och trotsa förbudet bara för att det är renägare som beslutat detta.

  5. Skidåkare

    Man blir arg av att tänka på människor som ger sig på djur på grund av att de är arga på samer. Med tanke på ”Fjällrävens” inlägg så förstår man varför skoterförbud behövs. Människor som har någon slags empati med djur behöver inte vara forskare för att förstå att renar som snart skall kalva inte skall störas i onödan. Jag tycker att skotertrafiken skall hållas efter skoterleder. I västerbotten ska man man vara glad att det inte ser ut somdet gör kring riksgränsen och abisko där alla kör hur som helst överallt på fjällen.

  6. fjällräven

    Ja att dessa lappskotrar körs sakta och omsorgsfullt det kan alla skotermekare vittna om. Då skotrarna ser ut som slakt efter en vårvinter på fjället. Det är väl bevis nog att man ej lever som man lär. Det kallas att vara ögontjänare.

  7. Eva Fjällström

    Hör du”fjällräven”! Vad är problemet,kan inte du bare ta Ingers uppfordring till etterrettning i denne sårbare perioden när vajorna skall kalva?Ett tips ta heller å använd energien till å spåra upp rävlyer till den utrotningshotade ”fjällräven”än å gå å irritera deg över varför renskötarna gör ditt å datt! Eva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.