Inger Baer-Omma, Tärnaby

Valet är ditt och våren snart här!

Hej.

Snart är det sametingsval! Och alla behöriga har fått sin valsedel, och de olika partiernas program och vallöften. Så läs, lyssna och fråga!

Och ca 800 nya samer är nyregistrerade i röstlängden.
Jag kan jag berätta att redan i oktober 2008, så skickade sametingspartiet Guovssonasti ut ca 1300 brev med nödvändiga registreringshandlingar till alla som det gick att räkna ut att de kan och borde få registrera sig i Sameröstlängeden. Troligen bidrog Guovssonasti på det sättet att utöka antalet samer i Sameröstlängden Bra gjort!

Valdebatterna har dragit igång såväl medialt och fysiskt. Jag själv har varit i såväl i Göteborg som i Östersund.
Men jag måste medge att några hakor höll bokstavligen på att falla ner i golvet i Göteborg, bla min egen. Två etablerade kandiderande sametingspolitiker kom ca trekvartstimmen försenade, log och sa konstiga saker. Och dessa hade mest anledning att vara först på plats, för de bor och verkar runtomkring i södra Sverige. Nåväl, skadan blev kanske inte så stor för det var bara ett 20 tal åhörare fast ca 500 uppgavs ha varit inbjudna.

Men detta med debatter är bara ord det handlar om. Verkligheten är en annan och på gång.
Samebyarna och renarna är på väg upp mot fjällen. Vissa byar flyttar landvägen, dvs till fots går och småspringer de mot fjällen. Vissa byar gör rentransporter med stora lastbilsdubbeldäckare. Det fungerar också bra. Men det går mycket fortare, på gott och ont!
Så nu är vi strax inne i årstiden Våren, en av de åtta samiska årstiderna. Snön är dock kvar än. Snart är det första maj, hoppas det töar fort och att gräset gror!

Vi hörs väl igen!

En kommentar

  1. fjällräven

    ”höll bokstavligen på att falla ner i golvet” -ännu ett skäl för dig att börja använda huckle.

    Sedan att intresset inte var större, förvånar väl ingen insatt, utan torde väl spegla den övertron på sametinget som vissa beridna tycks inneha. Därav rubriken cirkus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.