Inger Baer-Omma, Tärnaby

Längtan att bli förstådd

Det har varit valdebatt i Tärnaby församling. Jag säger församling för där inne var vi i verkligheten, dvs i församlingsgården och till och ortens präst var med oss.

Det är tredje sametingsvaldebatten jag deltar i.
Det sköljer alltid en våg av samiska politikers bekännelser och löften i sådana här sammanhang.Orden ynglar av sig och får nya betydelser, och här mäts olika sätt att tänka.

Och församlingen sitter allvarsamt betraktande, kanske med en en bitterljuv längtan att snart få göra sina val senast den 17:e maj.

Det handlar om frihetsbejakande upprop, typ alla samer har lika värde så öppna upp samebyn så att alla får en sk rättmätig sysselsättning som jakt och fiske.
Alla vill styra upp, styra rätt när det gäller alla samers lika rätt till samebyar!
Men hur skall det låta göras?

Samelandspartiet och Ingrid Inga påstod att det redan fanns öppna samebyar, Sirges, så det var inget framtidsproblem. Säger det bara så ni vet!
Och nån hade en kommunal obegriplig modell som förebild osv.

Sametingspartiet Guovssonasti presenterar sin variant, dvs prova på en försöksverksamhet. Låt de byar som vill öppna upp dörrarna för nya verksamheter i samebyns organisation göra det i försöksversamhet med lagens alla råmärken ordnade. Med gemensamt ansvar för såväl förtjänster som förpliktelser. Och kanske därigenom se det goda exemplet. Men det måste ske med frivillighet och med det lokala samiska självbetämmandets anda i beaktande.
Samebyar kan inte utsättas för att vara en experimentverkstad utan vidare, och samebyarnas renskötare måste få ge sin ton hörd.
Sånt kan inte politiker ensidigt hitta på utan att lyssa på "gräsrötterna"som det brukar heta!

Men den traditionella renskötseln är fattig och olönsam och bör sättas i typ ’karantän’ eller släpas in i lagården, menar Sveriges hittills största samiska parti JoF!

Och jag vet att vi måste skydda renen för detta fasansfulla hot!
Samiska renskötare har alltid tillsammans med renen skapat sitt eget liv, sin egen försörjning och sin egen sysselsättning.Och detta har kunnat göras i den yttersta glesbygden där ett arbete varit guld värd. Samhällsekonomiskt helt föredömligt.
Detta i sig bör ge beröm åt renskötseln hellre än den förnedring som vissa icke renskötarvänliga politiska partier ogenerat riktar mot denna näring.
Inget samhälle, vare sig kommun, landsting eller stat har behövt besvära sig med att hålla renskötarna med vare sig arbete, a-kassa, sjukpenning osv. På ålderns höst har de dock med förnöjsamhet och tacksamhet sett fram emot att få bli "statsanställda med månadslön" med den minimalaste pension som går att få i ett civiliserat samhälle.

En gammal renskötare reagerade och tog till orda mot det sätt som vissa samepolitikiska partier uttalar sig om den trationella renskötseln.
Och han ger renen sin hyllning, för att ha gett sin skötare försörjning och arbete i ur och skur, om än den i ett svenskt samhälle inte tillmäts nåt ekonomiskt värde.
Jag tror att skammens rodnad tog lite fäste i renens belackare efter Göte Linds inlägg! Ingen sa honom emot, med andra ord knäpptyst! Tack Göte, för det du sa på enklaste och vardagligaste språk som ingen kunde missförstå!

Så var det med det!

5 kommentarer

  1. Rötter

    Tack för att de äldre höjer upp sin röst. Vad vore vi utan den ”gamla stammen” vad vore vi utan dom??????? Tack Göte Lind.

  2. Hoppfull

    Heja Inger stå på dej inga öppna samebyar. Det finns inte en ideell förening där medlemmarna bara får ta del av fördelarna och strunta i nackdelarna.En sådan förening vill jag bli medlem i.Lyssnade i 2 och en halv timme men hörde ej ett ord om nackdelarna.Hoppas du kan driva ditt ideal och att renarna får leva som tidigare.Lycka till.

  3. Rösträtt i val till sametinget - 1568

    Du påstår att inget samhälle, vare sig kommun, landsting eller stat har behövt besvära sig med att hålla renskötarna med vare sig arbete, a-kassa, sjukpenning osv.

    Detta uttalande gör att du inte är trovärdig. Redovisa vad ”din sameby” har fått för statliga bidrag under senaste åren, så får vi se om din trovärdighet ökar eller minskar.

  4. Karl Johansvampen

    Instämmer till fullo. Det var det dummaste jag hört. Behöver ni aldrig gå till läkare? Hur många miljoner får ni i bidrag från ”Storsamhället” varje år?
    Dumheter. Du är ICKE trovärdig för fem öre. Du gör bort dig.

  5. Ursamen

    Jag håller på renskötseln och jag håller med om att JoF lägger in fel växel mot renskötseln och dess idkare. Men detta med jakten och fisket har väl än dock en annan dimension. Jakten och Fisket har alltid tillhört den som behövt den och fler än renskötare har behövt och behöver den fortfarande.
    Vem stannade kvar när hösten led mot jul i forna tider. I ljuset av fotogen satt fångstmannen och ordnade med ripsnara och isnät. Knappast levde han eller hon av renen allena. Och han eller hon var den förste att diskvalificeras när piskan ven och nya lagar stiftades. Det är demokrati i förhållande till kulturarvet som detta handlar om. Att då endast låta ett fåtal familjer ensamma bestämma i samebyn är fel. Jag påstår att den linje som denna bloggare förestår endast ser jakten som inkomstkälla. Att dyrt sälja till högstbjudande och visst är det då bra att vara få när kakan delas.
    Men jag håller med dig när du hyllar Göte Lindh. Han är hedervärd och fortfarande kan han i stugvärmen hos bofasta finna rum för natten. Du har ju själv beskrivit på annan del av din blogg hur ni numera får dra er fram som uteliggare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.