Inger Baer-Omma, Tärnaby

Slutet är nära

Hej på er!

Jag bara säger det så ni vet. Det är snart över, och alla får pusta ut.
Den 17:e maj händer saker och ting, så pass på, var observant och noggrann!
Och gör din Röst hörd!
Jag menar det.Det är inte bara tomt snack. Och ni är kanske lite less på sånt, jag menar snack. Mycke snack och liten verkstad, som man skojsamt ibland säger exempelvis om Sametinget.
Men nu är det dags, och ni har inte väntat förgäves.
Det är Sametingsval och många valmöjligheter runt om i vårt avlånga land!

Och alla har varit utsatta för nån form av påverkan. Många har lovat dig något, inklusive jag!
Men Sagt är Sagt och Ord förpliktar!
Så kom ihåg det, så ring för Guds skull ring, ifall nån framöver råkar glömma det som sagt är.
Ni är säkert några som har bryderier och tänker på vem och vad skall jag kosta på min röst för?

Jag vill då rösta Guovssonásti!
– därför att Guovssonásti är ett parti sprunget ur den samiska verkligheten och vardagen.
– därför att Guovssonásti står de samiska vardagsfrågorna nära och känner till och de överlevnadsfrågor som berör vårt folk.
– därför att Guovssonásti finns där de samiska näringarna finns, och det är viktigt att någon företräder vardagen och verkligheten i ett samepolitiskt arbete

Gott Val på dig!

14 kommentarer

  1. Gun

    Ja, det är viktigt med det parti som håller på traditioner, lokalt engagemang och som låter alla gräsrötter komma till tals. Jag undrar hur det kommer att bli med EP-valet? Kommer vi att få våra röster hörda i Bryssel? Vem bryr sig om ”det ännu icke avfolkade området”??
    Jag har ett fint minne om när renarna var i byn och en av de gamla kom in på affärn till pappa. Han var alldeles blöt av svett och slut efter allt slit. På mammas uppmaning satte han sig vid köksbordet för att få lite vila och i magen, varför han då tog av sig och lade penningbörsen på bordet. Den var tjock och runt den satt en bred gummisnodd! Men Herregu, sa pappa, du få ju lås in pänninga här….men nej, han skulle ha dem närmast hjärtat, ingen bank eller annat, här gällde bara hans innerficka….En stortjockgussris plånbok….Hur länge sen kan det vara? Tjaa, slutet 50, eller början 60…..
    Åren går, tro det eller ej, idag fyller min Jenny 32!!!

  2. Mariann

    Håller med full och fast .
    Det är VIKTIGT för ALLA att rösta för har man inte röstat så är det svårt att komma i efterhand och klaga! Så rösta på Guovssonásti!

  3. Väljare

    om du verkligen för Guovssonástis politik på hemmaplan? Vekligheten talar ett annat språk än din valpropaganda. Du skriver: ”Guovssonásti står de samiska vardagsfrågorna nära och känner till och de överlevnadsfrågor som berör vårt folk”. Jojo, ”vårt folk” vilka är det enligt dej? Det finnas andra partier som bryr sig om alla samers väl och ve, även dina, inte bara ett ”särintresse”. Den verkliga viljan att i praktiken efterleva valbrochyrens fagra formuleringar är nog inte såååå påtaglig.

  4. Ursamen

    Själv har jag redan röstat och det blev att personrösta på en kandidat för partiet SAMERNA. Den vardag du så starkt proklamerar finns för oss alla. Men olik är varje dag från person till person. Att göra sig till tolkningsföreträdare för vad som är ”den samiska vardagen” och ”verkligheten” dessutom, får stå för dig själv. Jag vet bara att en liten, liten minoritet, ett fåtal familjer sitter på de samiska rättigheterna som mina förfäder av ålder upparbetat och att desamma familjer gör allt, och då menar jag faktiskt ALLT för att vi ättlingar skall hållas utanför. Det är också en vardag och en verklighet.
    Ditt parti vill inte andas denna fråga.

    Men som sagt var… Lycka Till! (men måtte du inte få allt för många röster)

  5. Ursamen

    Visst verkar partiet Solidaritet intressant, men…. Nej! Nej!
    Nu gäller det att få in folk med kunskap om förhållandena i Västerbotten. I alla fall vad gäller Tärnaområdet så är förhållandena så specifika att en representant från området och dess ursprungsfolk måste stödjas och väljas in i tinget. Denna person har ett genuint kunskapsfält och framförallt en egen erfarenhet av att utestängas. Jag föreslår att vi samlas kring
    Lars-Jonas Johansson. Visst går det att kritisera även honom i någon fråga men han har visat både vilja och är orädd att gå i polemik med den nomenklautura av gamla SSR,are som numera formerar sig under fanorna i både Samelandspartiet och Guovssonasti. Vi måste ha en representant som är väl medveten om följderna av ”Lundvalleriets” ursprungsfolksfientliga myndighetsutövning inom Västerbottens län.
    Kryssa Lars-Jonas Johansson på partiet SAMERNAS lista!

  6. BIM

    Guovssonástis , vad betyder det? Jag har inte rösträtt vid val till sametinget, men är ändå intresserad av att få veta vilka partier det finns att rösta på.

    Alla andra andra partier som jag har hört talas om eller läst om har svenska namn, eller hur? Varför har detta parti ett för svenskarna obegripligt namn?

  7. Undrar

    Nu har du helt fel. Du menar väl: ”För oss markägare finns bara ett parti”.
    Jag är inte renägare och jag äger ingen mark, varför ska jag rösta på JoF som enbart ser till markägande och vill förbjuda samer att vistas på privat mark

  8. Ursamen

    Själv är jag markägare men inte renägare.
    Jag ser dock ingen anledning att ytterligare spä på motsättningarna med att på något sätt förbjuda vare sig ren eller renskötare inom de rå som gällt sedan avvittringen. Renen har alltid funnits på marken och en gång i tiden var det mina fäders. Jag ser dock med fasa på vad som kan bli följden med en oförståndets politik. När en sameby ger sig till att överklaga sina grannar, de renlösa markägande samernas brukande. Färskt i minnet sedan fjolåret. Och inget vann de på saken. Skogen är i dag förädlad och omsatt till gagn för den lilla människan i fjälldalgångar som annars slumrar. Nu går valutan vidare. Till skoterhandlarn och traktoragenten. Skatt krävs in och kommunen stärker sig. Men ovänskapen råder dock fortsatt. Hornen i sidan och de bortvända blickarna gäller i möten mellan glesbygdens folk. Det åligger samebyarna att också möta folk med förståelse. Ge efter på krav till gagn för att själv vara välkommen. Nordmalingsmålet som rullar vidare visar en sanning. Den att det går att driva med ren i brukad bygd. Sedan 1600- talet är där skogen huggen, bränd och planterad, självföryngrad, markberedd och växande. Trots detta intensiva brukande kan stora renhjordar finna sitt bete.
    Det behövs ett samiskt alternativ till de gängse ”Lundvallare” som i årtionde efter årtionde själva tror sig ensam vara i helgd att bruka kolten. Detta samiska alternativ finns och det är detta alternativ vi skall hjälpa på Söndag.
    Kryssa Lars-Jonas Johansson på partiet SAMERNAS lista.

  9. Marita

    Läste på sametingsvalet under kommentarer någon som hade analyserat valet och gett sin syn på valresultatet, Guovssonásti hade också utvärderas. Det var att partiet är ett parti som man kan lita på som inte bara ”snackar” som Inger säger utan håller sina löften och kämpar för de som de lovat. Han sa även att vi inte skulle öka våra mandat utan stå still eftersom vi underlaget för vår politik är begränsat. Rösta på Guovssonásti som håller vad vi lovat och törs säga det.

  10. Marita Stinnerbom

    Guovssonásti: 3 mandat. Ett parti som gör det de säger och som jobbar lojalt mot sina väljare och med konkreta frågor. Partiet har en stabil väljarkår men kan inte öka eftersom deras väljarunderlag är begränsat

  11. Också ursame

    Solidaritet har representanter som är mycket väl insatta i problematiken i Tärnaområdet. Betydligt mer insatta än Lars-Jonas Johansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.