2018 höll WHO ett möte där experter myntade begreppet ”sjukdom X”. De förutspådde att nästa pandemi skulle orsakas av ett okänt virus som inte tidigare smittat människor…

Vad vet Finland, Norge och Danmark som inte Sverige vet?
Titta på den uppdaterade listan över de tragiska dödstalen

Passa även på att bli medlem i Arbetarpartiet
_________________________

 

*   Kära läsare – jag ber om ursäkt!
Tyvärr klarade jag inte av att publicera del två av mitt förra blogginlägg. Jag klarade inte av detta i måndags, inte igår och inte heller idag. Den första delen av mitt blogginlägg hette Folkhälsan hotas av corona. 30-talets spöke, massarbetslösheten, skymtar. Risken för samhällsupplösning kräver politiskt alternativ. + ny smittstatistik”.

Förklaringen beror på att min, smärtsamt, rotfyllda kindtand rasade samman. I ruinerna av vad som en gång var en ståtlig tand sticker nu sylvassa småbitar ut som skär in i min tunga. Detta sker varje gång som jag dricker, tuggar eller … säger något.

Vad har då detta med blogginlägg att göra?
Allt ! Eftersom jag, trots att jag vet att man inte ska skrapa med tungan på de sylvassa resterna av den tidigare kindtanden, naturligtvis inte kan låta bli att skrapa med tungan på de sylvassa resterna av den tidigare kindtanden. Detta innebär att jag nu har fått konstant ont i hela munnen (känns det som) och detta gör det alldeles förb***’t svårt att koncentrera sig. Exempelvis på att skriva blogginlägg.

Dessutom tycker inte mina partikamrater synd om miguteslutas borde dom.
Allihop.
Men naturligtvis borde dom samtidigt fortsätta att betala sina avgifter. Och arbeta för partiet. Stödmedlemskap är något som även en person med tand- och tungvärk kan föreslå. Problemet blir att få igenom detta förslag. Men jag tror jag vet hur. Jag gör som regeringen: jag använder coronasmittan som motiv till små, ”tillfälliga” stadgeförändringar. Ett litet undantagstillstånd är väl inget att gnälla över. Inte jämfört med en pandemi.

Alltså: Skrattar bäst som skrattar elakast, sa räven, då han kastade rönnbären i glashuset efter att ha tvättat dom i badvattnet som fanns i bäcken. Så det så. Tur det finns smärtstillande…

 

**  Introduktion
Michael Roberts – en rejäl ersättare.
Nåväl, kan inte jag formulera mig kan minsann andra formulera sig. I London bor inte endast Boris Johnson – coronasmittad brittisk premiärminister. Nej. Där bor bland många andra även den socialistiske ekonomen Michael Roberts. Roberts har bland annat analyserat den djupa ekonomiska recessionen 2008-2009. Och han skriver nu, bland mycket annat, om likheter och skillnader mellan den ekonomiska nedgången för cirka tolv år sedan och dagens ekonomiska kris – som följer i coronasmittans spår.

Vi har översatt ett antal av Michael Roberts blogginlägg till svenska. Jag har därefter valt ut ett av hans blogginlägg. Det är detta som jag publicerar här nere. Det är som att läsa en ”rysare”. En rejäl ersättning för det som jag, ännu, inte förmår formulera. Men, jag kommer alltså tillbaka. Och det senast på lördag. Kanske sent på lördag – typ tidig söndag morgon. Med eller utan tunga.

Så håll till godo. Här har vi Michel Roberts


***  … I början av 2018 höll WHO ett möte i Genève där en grupp experter myntade begreppet ”sjukdom X”. De förutspådde att nästa pandemi skulle orsakas av ett nytt och tidigare okänt virus som inte tidigare hade smittat människor….
Översatt utdrag ur Michael Roberts blogg från den15 mars i år.

”…När denna pandemi är över kommer sannolikt olika ekonomer och tyckare att påstå att den ekonomiska krisen var ett resultat av ”yttre faktorer” och inte ett resultat av inneboende brister i det kapitalistiska systemet eller uppbyggnaden av samhället. ”Det var virusets fel”, kommer att vara deras svar.

I skrivande stund har pandemin ännu inte nått sin peak. Efter att ha brutit ut i Kina har den nu spridits till i princip alla länder och territorier i hela världen. Denna ”biologiska” kris skapade panik på finansmarknaderna. På några veckor föll börskurserna med så mycket som 30 procent. Den fantasivärld som spekulanterna har levt i, där värdet på olika värdepapper som t.ex. aktier ständigt har ökat, och kostnaden för att låna pengar ständigt har sjunkit, har nu upphört att existera.

En rad teorier läggs nu fram för att förklara att den ekonomiska nedgången inte har något med det kapitalistiska ekonomiska systemet, eller med de politiska och ekonomiska makthavarnas agerande, att göra.

Vissa vill få coronaviruset att framstå som en oförutsägbar händelse som ligger utanför det normala, ungefär som den finanskris som orsakade den ekonomiska nedgången för drygt tio år sedan. Men coronaviruset, liksom finanskrisen, utgör ingen oförutsägbar blixt från en klar himmel – ingen plötslig chock som drabbar en i övrigt harmoniskt växande kapitalistisk ekonomi. Redan före coronavirusets utbrott var de flesta större kapitalistiska ekonomier på väg in i en nedgång. I vissa länder höll ekonomin på att bromsa in – i andra hade den t.o.m. börjat krympa.

Utbrottet av coronapandemin utgjorde droppen som fick bägaren att rinna över. En annan liknelse skulle kunna vara i form av en hög med sand, som du lägger på nya sandkorn hela tiden. När sandhögen blivit tillräckligt hög räcker det med ett enda nytt sandkorn för att hela högen ska rasa samman.

Det stämmer dessutom inte heller att coronaviruset skulle ha varit helt oförutsägbart. I början av 2018 höll WHO ett möte i Genève där en grupp experter myntade begreppet ”sjukdom X”. De förutspådde att nästa pandemi skulle orsakas av ett nytt och tidigare okänt virus som inte tidigare hade smittat människor.

Denna ”sjukdom X” skulle troligen orsakas av ett virus som spreds från djur till människor någonstans där den ekonomiska utvecklingen drivit fram många möten mellan människor och vilda djur. Sjukdom X skulle, enligt forskarna på WHO, troligen misstas för andra sjukdomar i den inledande fasen av utbrottet. Sjukdomen skulle sprida sig snabbt och tyst till en rad länder via de globala res- och handelsvägarna, och därmed göra det mycket svårt att hindra smittspridningen. Sjukdom X skulle ha en dödlighet som var långt högre än den vanliga säsongsinfluensan, men den skulle sprida sig lika snabbt som influensan. Sjukdomen förutspåddes dessutom skaka finansmarknaderna redan innan den utvecklat sig till en pandemi. Allt detta sades alltså på WHO:s möte i Genève i början av 2018. Alla de faktorer som WHO:s experter radade upp för ”sjukdom X” stämmer in på coronaviruset. [Min kursivering / Jh]

En biolog vid namn Rob Wallace, som även är socialist, anser att pandemier inte bara utgör en del av det mänskliga samhället – de skapas genom sättet på vilket samhället är uppbyggt. Digerdöden spreds till Europa via den växande handeln längs Sidenvägen på 1300-talet. Nya former av influensa har inte sällan dykt upp i samband med djuruppfödning. Ebolaviruset, SARS, MERS och dagens coronavirus har på olika sätt spridits från vilda djur till människor.

Pandemier börjar ofta som virus i djur som sedan ”hoppar” över till människor. Risken för att virus ska göra detta ”hopp” ökar exponentiellt i takt med att exploateringen av naturresurser för det mänskliga samhället närmare vilda djur som människor annars inte skulle komma i kontakt med. Parallellt med att gränserna för det mänskliga samhället flyttas närmare de vilda djuren pågår en omfattande handel med dessa som innebär att vilda djur fraktas in för att visas upp och säljas mitt i storstäder. Vägbyggen, skogsavverkning, markröjning och jordbruk, i kombination med en global handel och ett aldrig tidigare skådat globalt resande, innebär att mänskligheten är mer blottad för virus som exempelvis coronaviruset…”

Statistik över antalet smittade, avlidna och tillfrisknade

Det finns endast sex länder i världen som har högre dödstal än Sverige
Detta i förhållande till storleken på ländernas befolkning. Uppgifterna kommer från Worldometers. I tabellen nedan har jag räknat bort San Marino, Andorra, Isle of Man och Sint Maarten då dessa länder/territorier har under 100 000 invånare.
Danmark, Norge och Finland har långt färre döda än Sverige. Även USA, som har det största antalet dödsfall i världen, har färre avlidna sett till befolkningens storlek än Sverige.

Se den tragiska listan över de stater som har flest döda i världen i förhållande till storleken på sin befolkning nedan:

1. Belgien: 540 avlidna per 1 miljon invånare
2. Spanien: 464 avlidna per 1 miljon invånare
3. Italien: 408 avlidna per 1 miljon invånare
4. Frankrike: 319 avlidna per 1 miljon invånare
5. United Kingdom: 267 avlidna per 1 miljon invånare
6. Nederländerna:
237 avlidna per 1 miljon invånare
7. Sverige
: 192 avlidna per 1 miljon invånare
8. Schweiz: 171 avlidna per 1 miljon invånare
* USA: 139 avlidna per 1 miljon invånare
* Danmark:
66 avlidna per 1 miljon invånare
* Tyskland: 61 avlidna per 1 miljon invånare
* Österrike:
57 avlidna per 1 miljon invånare
* Norge: 34 avlidna per 1 miljon invånare
* Finland: 27 avlidna per 1 miljon invånare

Källa: Worldometers (22 april kl 18.00)


Statistiken globalt 22 april
* 210 länder och territorier samt 2 internationella transportmedel är drabbade
* 2 592 234 människor har bekräftats smittade
* 181 052 har bekräftats avlidna
* 709 761 har bekräftats tillfrisknade

Källa: Worldometers (22 april kl 18.00)

Spridningen av coronasmittan i Västerbotten
Måndag 6 april:              123 bekräftade smittfall, 1 avliden
Lördag 11 april:              181 bekräftade smittfall, 5 avlidna
Lördag 18 april:              230 bekräftade smittfall, 10 avlidna
Onsdag 22 april:             249 bekräftade smittfall, 11 avlidna

Källa: Folkhälsomyndigheten den 6, 11, 18 respektive 22 april

12 kommentarer

  1. Leif

    Hoppas du har ork att skriva ner den här topplistan i kommande 12-18 månader, eller till vaccinet kommer. Eller kommer du sluta när listan inte längre stämmer överens med din övertygelse?

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till nättrollet ”Leif” – 22 april 2020
      Jag försökte skriva till den mailadress som du angivit i din förra ”kommentar” som jag INTE publicerade. Men mitt meddelande till dig kom tillbaka eftersom du ljög om din mailadress. Du tillhör de nättroll som Robert Aschberg jagar i TV. Men nu ska jag ta tillfället i akt och åter skriva det som alltså inte nådde dig eftersom du ljög om din mailadress. Det som jag skrev efter din förra kommentar lydde: ”Du får gärna kritisera mig. Men du måste uttrycka dig civiliserat och begripligt. Jag har aldrig haft någon självmordsplan”.

      Du är ett nättroll. Skriv gärna fler kommentarer. Det underlättar jakten på nättrollet ”Leif” – den signatur som du gömmer dig bakom.

  2. Jonsson

    Bra, att du för statistik. För Västerbottens del verkar viruset ännu vara i sin linda – om än antalet konstaterat smittade i länet dubblerats de 2 veckor senaste veckorna.
    Skellefteå pekas – först nu! – speciellt ut som hotspot.
    Jag hade gärna velat se större öppenhet från smittskyddsansvariga; statistik över var viruset härjar i länet.
    Svt:s nätsidor är för röriga, så jag kollar istället på svenska yle:s diagram över avlidna i Norden. De har en flyttbar markör i den kurvan, så det går att se datum när det så att säga: ”flackar”. Har ingen länk men det går söka på: ”svenska yle grafik norden” och scrolla ner (finska data överst). Sverige sticker ut där. Och, Europa sticker ut på världskurvan som också visas.
    Umeå kommuns inledande restriktioner verkar givit resultat för dämpningen av smittspridning. Bra jobbat av kommunen!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Jonssons kommentar – av den 23 april
      Tack för det.
      Du skriver ”Umeå kommuns inledande restriktioner verkar givit resultat för dämpningen av smittspridning. Bra jobbat av kommunen!”. Jag håller med. Och det behövs verkligen en större öppenhet från smittskyddsansvariga. Även från FHM och Anders Tegnell.

    • Fredrik

      Varför behöver du eller någon veta var det finns ”hotspots”? De allmänna råden är att undvika andra människor, närkontakt, och då spelar det väl ingen roll var det är en ”hotspot” eller hur?

      Menar du att du reser runt i länet eller landet idag när det är det motsatta som är det allmänna rådet från FHM? Då gör du fel faktiskt.

      För du menar väl ändå inte att alla dom som är i Skellefteå nu ska ta sig därifrån eller? Det kan ju vara så att de i Skellefteå haft besök från andra delar av länet eller landet och blivit smittade på det sättet – så att du skulle ”må bättre” genom att veta var dessa ”hotspots” är skulle bara ge dig en falsk trygghet.

    • Björn

      Så länge vi inte testar allmänheten så kan inte FHM visa var det finns hotspots. De ställen som har testats ordentligt (utomlands) har infektionsgraden varit många gånger högre än de som visat symptom. Det är inte omöjligt att du redan har covid-19 och sprider den för fullt eftersom du rör dig ute i samhället. Följ FHM:s rekommendationer och sprid inte konspirationsteorier. Sanningen är att ingen vet om full nedstängning hjälper stoppa spridningen. Det var antagligen redan rätt så spritt bland befolkningen, det var bara ingen som visade symptom eller hade okända symptom.

  3. Fredrik A

    Hej, jag har nog ett delvis annorlunda synsätt än dig kring denna pandemi men det är intressant att följa ditt perspektiv på frågan. Jag är lite fundersam kring all den här statistik och jämförelser mellan länder som förekommer mellan olika länder och syns i diverse media. Ibland känns det knepigt att göra såna jämförelser då statistiken och medicinska register har så skiftande kvalitet mellan olika länder. Hur stor vikt anser du man bör lägga vid sådana jämförelser?

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Fredrik A – som skrev 23 april 2020
      Jag måste ge fyra svar:
      *Jag anser att statistiken visar, utan tvivel, att Danmark, Norge och Finland har klarat corona-pandemin bättre än Sverige. Sverige har sju gånger så många döda per capita som Finland. Här visas Sveriges misslyckande.
      *När det gäller statistiken som gäller för de övriga länderna kommer den, sannolikt, att vara jämförbar – om cirka ett halvt år. Men inte idag. Detta beror dels på olika mätmetoder, dels på att smittan befinner sig i olika faser i olika länder. Däremot visar statistiken vad som händer i olika länder. Jag tror vidare att statistiken går att jämföra mellan vissa länder (kanske mellan Italien och Spanien). Men jag tror att det är svårt att jämföra statistiken mellan USA och Sverige. Och det går inte att säga att Belgien har skött sig sämst i världen. Däremot har de redovisat högst antal döda per capita i hela världen. Tidigare var det under lång tid Italien som hade flest döda.
      *När det gäller de globala siffrorna visar dessa på corona-pandemins avancemang, dels när det gäller den geografiska utbredningen, dels när det handlar om hur djupt pandemin har penetrerat varje land.
      *Slutligen är det intressant för oss i Västerbotten att veta hur hårt vi drabbas.
      Jag hoppas du förstår mitt svar – även om du delvis har andra uppfattningar. Vänliga hälsningar.

      • Björn

        Jag funderar på hur mycket man kan säga att olika länder har misslyckats. Hur mycket är tur och hur mycket är skicklighet egenligen? Kanske är det så att det området i alperna som är populärast bland svenskar är helt ointressant för norrmän och finnar? Att det just där råkade vara många turister från något land som redan var infekterat och att det var en superspridare just på den mest populära after-ski baren som svenskar tycker är roligast? Själv har jag aldrig varit på after-ski eller gjort alp-resor för att åka skidor så vet inte men jag vet att det går trender i var en befolkning från ett visst land åker på semester. Det beror delvis på vart resebolagen skickar sina kunder men också på bloggar och influensers i sociala medier. Och svenskar tittar nog inte så mycket på finska och norska influensers.

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar till Björn – 26 april 2020
          Jag tror inte Sverige har misslyckats – i förhållande till USA. Det är en fråga om vad man jämför med. Jag anser att det allra mesta tyder på att Sverige har misslyckats – i jämförelse med de övriga nordiska länderna. Några exempel:
          *Finland behöll beredskapslagren. Inte Sverige. Detta innebar att vi skrotade sju av åtta respiratorer,
          *Jag är övertygad om att det var ett misstag att börja med att sätta gränsen för hur många människor som fick ”träffas” till 500 (499). Detta skapade en fnissig attityd hos vissa artister som, istället för att ta faran med coronasmittan på allvar, resulterade i att de körde (planerade att köra) två konserter istället för en. Denna oseriösa attityd spred sig enligt vad jag förstått – i vissa kretsar i Stockholm. Där skulle myndigheterna kringgås. Där skulle man inte bidra i kampen mot covid-19.
          *Det var mycket bra gjort av Umeå kommun att ge order om att alla elever, förskolebarn och kommunal personal som rest utomlands på sportlovet att stanna hemma i minst två dagar. Men detta kritiserades av Anders Tegnell! Denne hade 290 kommuner att bråka med och så riktade han kritik mot Umeå! Det var mycket bra att Umeå kommun då ignorerade Tegnell och förlängde sin order till nämnda kategorier om att stanna hemma, först till en vecka och sedan till två. Men hade kommunen lyssnat till statsepidemiolog Anders Tegnell hade kommunen inte gjort detta. Men jag tror att kommunens åtgärder har hjälpt hela Västerbotten. Hela 47 procent av länets befolkning bor ju i Umeå och ännu fler arbetar här.
          *Det fanns företag som producerade andningsskydd här i Sverige (riktiga sådana – inte ansiktsskydd). Men de gick till Kina och till många länder i Europa. Dock inte till Sverige. Det tog nästan två månader innan Socialstyrelsen kom in med en beställning till företaget. Vi kopplade själva ihop detta företag med akuten på ett norrländskt lasarett där det rådde en desperat brist på andningsskydd. Ett annat företag har ringt oss och ville ha företagets namn. Och självklart hjälpte vi till. Men Sverige förlorade nästan två månaders produktion av viss skyddsutrustning på grund av sen start. Med beredskapslagren kvar, och med ett mer alert agerande, hade vi stått bättre rustade även i detta sammanhang.
          *De beslut som tas måste vara transparenta. Här tror jag också att Folkhälsomyndigheten och regeringen har misslyckats. Ledningen för FHM har kommit i konflikt med en rad ledande forskare som inte vill annat än att hjälpa till. Men bristen på just transparens, från regeringens och FHM:s sida, har tyvärr skapat en konflikt mellan exempelvis Anders Tegnell och en rad ledande forskare och experter. Detta, i mina ögon, helt i onödan.
          Detta är några av mina motiv till att säga att Sverige har lyckats sämre än våra nordiska grannländer.

  4. Jonsson

    När statistik från hela Västerbotten bakas ihop, då vet inte jag om mitt eget bostadsområde är hårt drabbat. Vågar jag då gå in på närmaste Ica utan munskydd och vinylhandskar! Eller till och med försvarets gasmask.
    När det då efterhand kommer fram att Skellefteå är en hotspot, betyder ju inte det att t ex jag/någon annan vill resa dit. Eller att ”vi” varit där (gjort fel?).
    Umeå kommun, sjukvården och universitetet vidtog snabbt åtgärder; som hemkarantän för bl a alpbesökare, hemstudier, information till besökare på t ex NUS. Nu verkar smittspridningen i länet trots allt dubbleras var 14:e dag (konstaterade fall). Då ser det ut som att åtgärderna som vidtogs i Umeå kanske inte hjälpt. Och, därmed måste det till tuffare restriktioner i kommunen. Underförstått att invånare i Umeå inte tagit sitt ansvar. Men, så visar det sig att Skellefteå i själva verket är en hotspot. Då är det i den kommunen beslut måste fattas. Eller ofattas om flockimmunitet eftersträvas.
    Statistik är ju vad det hela går ut på för FHM. FHM ägnar sig inte åt intensivsjukvård, bemanning, skyddsmaterial, virusframställning, medicinering, smittspårning.
    På det hela taget är det bra att veta, även för den enskilde, var smittspridning pågår. Det vore riskabelt och oansvarigt att åka till alperna på sportlov om man vet att ett Sars-virus härjar där, eller …
    Vetskapen, om virusets utbredning, virulens och dödlighet, kan förståeligt nog vara påfrestande för en och annan … som väljer att inte veta.

    • Björn

      FHM har för länge sedan sagt att vi har allmän smittspridning så du får nog räkna med att det finns i din närhet redan. Vill du vara säker så se till att följa de rekommendationer som har funnits ett bra tag nu. Lite förväntas man kanske läsa mellan raderna men jag tycker att det har varit väldigt klart från FHM:s sida. Sedan kanske vi svenskar inte är så duktiga på att följa den men jag såg lite bilder från större städer i Tyskland för några dagar sedan och där ser det ut som trängsel som vanligt på shoppinggatorna samtidigt som man pekar finger åt Sverige som inte har stängt ned skolorna. Det låter som dubbelmoral i min bok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.