En av mina bästa vänner är polis i Göteborg. Han har förlorat en kollega. Tankarna går till den dödades familj. Och till innebörden för hela samhället.

Arbetarpartiet vill ta ”regeringsansvar” för Umeå kommun tillsammans
med andra partier som delar vår uppfattning när det gäller behovet av trendbrott

________________________________

 

Jag sänder mina och Arbetarpartiets djupaste kondoleanser till den dödade polisens familj och till dennes kollegor.

Det är en tragedi då någon dödas på detta sätt. I eller utan uniform. Men OM måltavlan var polisen som institution innebär detta ett angrepp på, och en utmaning mot, hela det civila samhället. Samhället kan inte fungera om inte landets grundlagar upprätthålls.

Grundlagarna är:
*regeringsformen,
*successionsordningen,
*tryckfrihetsförordningen,
* yttrandefrihetsgrundlagen.

Dessa lagar utgör tillsammans den svenska konstitutionen. Det är denna som garanterar fredliga maktskiften – exempelvis det som pågår just nu i Sverige. Det finns de som irriterar sig på att en regeringskris har uppstått mitt i sommarvärmen. Dessa tar fredliga maktskiften för givna. Men maktskiften i länder som saknar en konstitution, eller där konstitutionen inte upprätthålls, sker ofta via inbördeskrig. Inbördeskrig stör sommaridyllen mer än talmansrundor och ett eventuellt extraval.

Och det är polisen som upprätthåller konstitutionen i Sverige.

Därför är innebörden denna:
*OM polisen dödades på grund av att han var polis, då har brottsligheten passerat ytterligare en gräns.
*OM mordet utfördes av den organiserade, och numera beväpnade, brottsligheten så uppträdde denna som en milis som tar sig rätten att markera ”sitt” territorium  –  med hjälp av vapenmakt och mord.
*OM det förhåller sig på detta sätt, då måste det som hänt betraktas som en bokstavlig krigsförklaring mot det civila samhället. Då har ett lågintensivt inbördeskrig utbrutit i Sverige.

Det kan naturligtvis också ha varit så att måltavlan var de personer som talade med polismannen. Men detta förändrar ingenting. Om inte närvaron av polis hindrar brottslingar från att försöka mörda någon som står och talar med polisen innebär detta samma typ av markering.

Lågintensivt inbördeskrig är ett starkt begrepp. Men polisens våldsmonopol har brutits liksom polisens monopol på organiserad och beväpnad maktutövning. Och det kan tyvärr vara ännu värre än så. De kriminella kan ha använt sin beväpnade organisation för att angripa och döda medlemmar av den beväpnade styrka (polisen) som samhället har utsett för att upprätthålla de grundlagar som riksdagen har antagit.

Detta innehåller alla ingredienser i ett inbördeskrig.

Jag hoppas att alla medborgare förstår kopplingen mellan
a) dagens möjlighet till fredliga maktskiften i Sverige,
b) de grundlagar som reglerar maktskiften så att de verkligen blir fredliga,
c) den polis som upprätthåller grundlagarna.

Alltför många svenskar tar allt detta för givet. MEN GÖR INTE DET. De demokratiska fri- och rättigheterna var något som många blödde och dog för. Det kan tyvärr vara så att vi nu står där igen. De demokratiska fri- och rättigheterna måste försvaras. Och detta är absolut inte endast polisens uppgift.

Polisens arbete måste stöttas av civila – som visar kurage.

Jag överlämnade blommor för Arbetarpartiets räkning till polisen i Umeå som ett ringa tack för deras arbete – som de utför varje dag. Det bör både partier och privatpersoner göra. Om den svenska konstitutionen angrips så måste de som står i främsta linjen för att upprätthålla konstitutionen känna att de har ett brett stöd.

9 kommentarer

  1. Erik

    Hoppas Löfven är nöjd med importerna han har dragit hit, hans fel tillsammans med Mp att det ser ut som det gör idag i Sverige. Nä hyr in rysk special polis så kommer dessa kriminella element att försvinna från jordens yta, tyst och lugn och ingen kommer att sakna dom förutom Löfven.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Erik den 1 juli 2021
      Det var Alliansen som, tillsammans med Mp, öppnade Sverige för fri arbetskraftsinvandring i slutet av 2008. Det var Alliansen som, tillsammans med Mp, i praktiken öppnade Sverige för fri flyktinginvandring i mars 2011. Tyvärr anslöt sig Socialdemokraterna till denna oansvariga flyktinginvandring 2014. Men ansvaret för haveriet för den svenska flyktingpolitiken ligger huvudsakligen på Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna samt på Miljöpartiet. De två partier som varit mest ansvarslösa är Centern och Miljöpartiet.
      Stefan Löfvéns största misstag i denna fråga är att han tillåtit MP att få inflytande EFTER att han drog i ”handbromsen” den 24 november 2015. Men återigen: Det var Alliansen och MP som öppnade för den oansvariga flyktingpolitiken. Inte Socialdemokraterna.

      • Håkan

        Nja,detta planlösa orealistiga tänk:VI är en moralisk STORMAKT som Löfven myntade har nog pågått i en 25,30 år.Och ingenting som började 2008.Men sedan blev det väl inte bättre när knallkorken Rheinfeldt hann hålla på senare på tiotalet.

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar till Håkans kommentar 2 juli 2021
          En gång hade LO en stark ställning inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen. LO slog vakt om en mycket stram politik när det gällde arbetskraftsinvandring. Det gällde de egna medlemmarnas jobb. När det gällde flyktingpolitiken försökte Socialdemokraterna att hjälpa folk där de bodde. Undantagen var Latinameriga under främst 70-talet då militärjuntornas dödspatruller gjorde att folk måste få komma hit. MEN DESSA VAR FÅ. Ett annat undantag var sammanbrottet för Jugoslavien med folkmorden som följde. Då var det många som kom. Men detta var under 90-talet och personerna ville jobba och jobb fanns det. Tyvärr började Alliansen angripa facken genom att öka arbetskraftsutbudet – de visste att facken inte orkade värva medlemmar bland de nya som kom. Så arbetskraftsinvandringen handlade om att slå undan benen på fackföreningarna. Sedan tappade alla partier och politiker kontrollen. Och snällismen blev en egen ideologi. Denna (snällismen) har infiltrerat en rad partier. Speciellt Centern och Mp.

  2. Erik S

    Tyvärr blir jorden är platt om tillräckligt många tror det. En riksdag/kultur/befolkning som ej vill se problem gör så att de inte finns. En kultur som ser rött så fort någon kan bli kränkt klarat inte av att kritisera (förutom mot dem som inte biter ifrån). Det jag uppskattar med JH är han kan och vågar kritisera. Det är en stor skillnad på att kritisera och kränka. Jag tycker fler behöver lära sig den skillnaden. Framför allt de i maktposition men också i kommentarsfält.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.