Protester över hela Ryssland mot det militära angreppet på Ukraina. Se korta filmer på denna blogg. Plus en kommentar till varför Putin vågar.

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
_   _   _

Idag diskuterar vi:
Antikrigsprotester i Ryssland

 

Motståndet mot den rysta statsledningens angrepp på Ukraina har utlöst en rad protester även inom den Ryska federationen. Trots risken att utsättas för hårda repressalier hölls protestmöten mot angreppet på Ukraina i mellan 50-60 ryska städer den 24 februari. Så vitt vi vet har det hållits protester från Kaliningrad i väst till Vladivostok i öst, från Murmansk i norr till Krasnodar i söder. De största demonstrationerna genomfördes i Moskva och St Petersburg. I sociala medier sprids bilder från demonstrationer även i Niznij Novgorod, Kaliningrad och Novosibirsk.

Hur många som egentligen deltagit i protesterna är mycket svårt att bedöma.

Av bilderna att döma rör det sig om mestadels unga ryssar som deltagit i protesterna. Enligt hemsidan OVD-info har den ryska polisen gripit över 1 800 människor i samband med protesterna. Över 1 000 av dessa greps i Moskva och drygt 450 i St Petersburg.

Här nedan kan du, käre läsare, se ett antal bilder och filmer från protesterna i Ryssland som är hämtade från Twitter.

Håll till godo!

Efter bilderna och videoklippen har jag skrivit en kommentar till varför den ryska statsledningen vågar genomföra detta militära angrepp på Ukraina.

PS. Det slår mig gång på gång hur hopplöst eurocentriska (ser hela världen ur ett europeiskt perspektiv) alla som kommenterar händelserna som berör Nato, Ryssland och Ukraina. De så kallade experterna – militärer, media, politiker och andra – begår alla samma grundläggande misstag: De tror att det militära angreppet på Ukraina kan förstås utifrån hur många ryska soldater, stridsvagnar och fältlasarett som någon har trott sig kunna räkna fram utifrån satellitbilder. Sådana misstag kan bara personer som är fångade i ett europeiskt perspektiv göra. Inklusive så kallade militära experter. Skälet till att den ryska statsledningen vågar angripa Ukraina finns att söka på helt andra håll än i Europa. Låt oss börja med att titta på de militära budgetarna:

* Rysslands militära utgifter uppgick till enbart cirka 8 procent av USA:s år 2020,
* Rysslands militära utgifter uppgick enbart till cirka 6 procent av Natos, samlade, utgifter samma år!

Ändå vågar den ryska statsledningen angripa Ukraina militärt. USA och Nato upprepar, gång på gång på gång, att de inte kommer att sända några soldater till Ukraina.

Skälet till att den ryska statsledningen vågar bomba militära installationer i Ukraina samt skicka in soldater och stridsfordon beror huvudsakligen på två förhållanden som befinner sig långt borta från Europa:
1. Kina: Kina utmanar USA ekonomiskt, militärt och diplomatiskt. Inte bara i Asien utan även i Afrika och Latinamerika. USA:s fokus är inte längre Europa. USA:s militära kraft och fokus har förflyttats till Stillahavsområdet och till alla andra delar av världen där Kinas styrka växer.
2. USA självt: USA har aldrig varit lika splittrat sedan det amerikanska inbördeskriget 1861-65 som idag. Seriösa analytiker talar om att det kan uppstå en ”nordirländsk” situation i USA. Detta betyder att politiker, myndighetspersoner och poliser både skulle kunna hotas och komma att utgöra måltavlor för fysiska attacker. Även dödliga sådana. President Joe Biden styr i praktiken inte hela USA utan bara lite drygt hälften. Denna interna splittring i ”Förenta Staterna” innebär att USA:s statsledning inte kan ta några ”tuffa” beslut när det gäller Ryssland. Landet är så splittrat att den kraft som USA kan uppbringa måste fokuseras på Kina.

Dessa två faktorer, tillsammans med att den ryska statsledningen har samlat en hel del pengar och energi i ladorna, är vad som har gjort att Putin och den ryska regering vågar genomföra ett militärt angrepp på Ukraina. Det finns kommentatorer som inser detta – men de är få. Det pratas mycket om att Sverige borde ansluta sig till Nato. Jag undrar varför? Att döma av vad som händer i Ukraina kan man ifrågasätta om Nato utgör något militärt skydd – för någon annan stat än ett försvagat USA.

Det bästa skyddet är växande protester från den ryska befolkningen – både för ukrainarna och oss andra. DS.

14 kommentarer

  1. Basic Rules

    Några stycken är det väl som demonstrerar, precis som med sk opinionsledaren navalnyj.
    En nationalist och en person som uttryckt sig nedsättande om kaukasiska folk – en egoistisk media fjant rakt av.
    Men va fan,!det gynnar ju våra dvs väst intressen, in en colorrevolution, precis som i Belarus 🇧🇾 härom året.
    Nu är det kört för den Liberala världsordningens totalitära agerande- Kanada och Australien är exempel på detta, folket har vaknat!
    Putin sätter nu definitivt ✋🏻 stopp för liberal wokeness och dessa ständiga penning styrda krig.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Basic Rules 25 feb 2022
      Som framgår riktar vi i Arbetarpartiet vår kritik, i detta läge, vår kritik mot den ryska statsledningens militära angrepp mot ukrainarna. Tidigare i nutidshistorien har vi kritiserat USA, och dess allierade, bland annat för deras angrepp på Afghanistan 2001 och Irak 2003.

      Jag förstår inte vad du menar då du skriver att Putin ”nu definitivt ✋🏻 stopp för liberal wokeness”?
      Jag förstår inte vad du menar då du skriver ”den Liberala världsordningens totalitära agerande… ”
      Jag förstår inte vad du menar att Kanada och Australien är exempel på.

      • Basic Rules

        Det kommer du att förstå efterhand – it´s komplext och kräver en mindre avhandling.
        Det gäller bara se världen hur den faktiskt förändras från att ha varit ”one polar” till något helt -motsatt.
        Den liberal demokratin, är allt annat än demokratisk den har utvecklats till bli allt mer totalitär
        med ursäkten att vi måste försvara demokratin ! Där kommer länder som Canada, (Australian, USA och inte minst EU organisationen) in.

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar på kommentar från Basic Rules den 27 februari
          Jag har själv många gånger skrivit om hur världen har förändrats från att bestått av många stormakter före utbrottet av första världskriget 1914, via mellankrigstidens enorma turbulens, över andra världskrigets kamp mellan (återigen) många stormakter, till efterkrigstidens kalla krig med två supermakter, till det du kallar ”one polar”-systemet som uppstod 1991 då Sovjet upplöstes. Detta är ingen nyhet. Det kräver heller ingen mindre avhandling.

          Det jag inte förstår är vad det är för politiskt system som du vill sätta som ett (bättre) alternativ än det du kallar för ”den liberala demokratin” samtidigt som du hänvisar till Kanada och Australien – där du påstår att folket har vaknat. Syftar du på den högerextrema delen av antivaccinrörelsen så handlar det om en mycket liten del av befolkningarna i Kanada och Australien. Själv betecknar jag mig som demokratisk sekulär socialist. Jag är väldigt noga med att inte uttrycka mig vårdslöst när det gäller demokratiska fri- och rättigheter som exempelvis tryckfrihet och yttrandefrihet. Jag är definitivt inte populär i alla läger eftersom jag brukar påpeka att de islamister, exempelvis i Muslimska brödraskapet, sätter sharia högre än den svenska grundlagen. Det jag vill säga med detta är jag anser att personer, som på ett lättvindigt sätt avfärdar ”den liberala demokratin”, har en skyldighet att tala om vad de vill sätta i dess ställe!

  2. Jonsson

    Intressant och oroande om Kina. Det är nog inget som den svenska regeringen har klart för sig. Den svenska regeringen har helt snöat in på presskonferenser i tid och otid, som en del av valarbetet.
    Putin har Tyskland, i ett stadigt grepp i energifrågan, och hans gasledningar går via Ukraina.
    Vad jag förstår har NATO ökat sin närvaro i öster.
    Men, de försvarar bara sina allierade. Vilket ju inte Ukraina är. Vore intressant att veta när NATO, började skala upp runt Ryssland och Ukraina. Det var inte i förrgår i alla fall.

    Ryssland är nu ordförande i FN:s säkerhetsråd och har sedan tidigare veto där, tillsammans med Kina. Detta tillhör kategorin: vi såg det inte komma.
    Nyhetsrapporteringen handlar bara om nuläget, bakgrunden till kriget låtsas media inte om. Det handlar kanske främst om klick och klirr hos mediebolagen.
    Det är underligt att svenska politiker just nu vill gå med i NATO fullt ut. Samarbete har man haft länge, sen 90-talet.
    Oroande är även att UD, varnar för resor till Moldavien nu.
    Konstigt också att Ukrainas president offentligt tackar Sverige, för hjälp. Vilken hjälp? MSB påstås ha skickat tält … Ann Linde, pratar om ett tidigare samarbete?? Det måste vara något annat som tacket gäller just nu.
    FN kan inte göra något. Vad kan Nato?
    Och vad händer om Biden, ingriper … Det är kanske vad Putin, väntar på, väntar sig.

  3. Arbetare

    Putin är inte korkad .
    Han kontrollerar Tyskland med gaskranen och EU gör som Tyskland säger .
    USA har en dement mupp vid rodret , ekonomin i botten och händerna fulla med Kina .
    Alltså är det tämligen riskfritt att platta till Ukraina som låtit sig invaggas i trygghet av västvärldens vackra tal och fina ord .
    Trodde de verkligen att en ledare av Putins kaliber stillatigande skulle låta Nato ställa missiler vid den ryska gränsen ???
    Som jag ser det har väst och Nato lurat i Ukraina att de skulle få hjälp vid en konflikt vilket ledde till deras aggressiva rysslandspolitik och sedemera dagens tragiska krig .

    Ukraina är mos inom några dagar .
    Sanktioner bekymrar inte Putin , han har förberett detta i åratal och tecknat gasavtal med Kina o Indien innan han började dra ihop trupperna .
    Vi däremot får ännu högre el- och bensinpriser eftersom europa satt sig i knät på ryssarna genom att avveckla kärnkraften .

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Arbetare den 26 febr 2022
      Jag anser att du för ett överförenklat resonemang. Exempel:
      – Putin kontrollerar inte Tyskland och Tyskland kontrollerar inte EU,
      – Sanktioner oroar Putin och desto längre desto mer oroad kommer den ryska statsledningen att bli,
      – Europa har inte avvecklat kärnkraften och sitter inte i knät på ryssarna.
      Men de ledande politikerna i väst, media, s.k. militära experter och andra underskattar ständigt Putin och Rysslands regering. Jag håller även med om att Joe Biden saknar skärpa och har händerna fulla med Kina.
      Men Putin spelar ett högt spel. För honom gäller endast ett val med två alternativ: Vinna eller försvinna.

      • arbetare

        Man måste förenkla saker rejält för att alla ska förstå
        # Putin har kontroll över så pass stor andel av den tyska gasimporten att han i dagsläget kan blixtstoppa tysk stålindustri och låta 15% av tyskarna frysa genom att vrida åt kranen .
        Det tar många år att bygga ut hamnar och annan infrastruktur för att skeppa gas från andra leverantörer och kostar många miljarder så under de närmaste åren sitter Putin trygg i vissheten att EU inte kan sluta köpa de 31 % av gasårsförbrukningen som Ryssland tillhandahåller .
        Titta bara på hur mjuk och undfallande den tyska ledningen varit i sina kommentarer kring kriget , de vet vilka som får skulden vid nästa val om tysk industri stänger och folk blir arbetslösa .

        Tyskland bestämmer inom EU och har så gjort sedan dag 1 , ge gärna exempel på motsatsen .
        Det kanske finns någon enstaka gång de inte fått igenom precis allt de ville men som regel är det faktiskt så att de lyckades på fjärde försöket…..

        Senare i år stänger tyskarna sina sista kärnreaktorer utan att ha något som ersätter dem förutom ännu icke byggda vindkraftparker ,snart nedlagda kolkraftverk och RYSK gas .
        Kan det finnas något tydligare exempel på att sätta sig i knät på Putin ?

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar på kommentar från Arbetare 27 februari
          Jag hoppas du inser att ditt resonemang faller på att Tyskland just nu skickar vapen som syftar till att döda ryska soldater.

  4. Bergis

    Sossarna svek medlemmarna inom IF Metall och Kommunal genom att smörja fackpamparna så dom skrev på försämringar i LAS mot medlemmarnas vilja. Samma Putinmentalitet alltså fast i en annan form inom LO.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Bergis den 3 mars 2022
      Nu har du kört i diket ordentligt. Det är svårt att jämföra svek i förhandlingar med det som händer i Ukraina. Du får ursäkta, men det är inte bara Putin som skämmer ut sig. Skillnaden är att du kan reparera ditt misstag med framtida och bättre inlägg.

      • Bergis

        Vi har sossarna ”Putin” och deras oligarker ”fackpamparna”. Båda har gått in i politiken för egen vinning skull. Min liknelse är inte alls dum om du tänker efter.

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar på Bergis kommentar den 4 mars
          Det är många som har gått in i politiken för egen vinnings skull. Men det går inte att påstå att Socialdemokraterna utför militära angrepp mot några stater med dödlig utgång. Oligarker är endast ett annat namn på en storkapitalist. Vi har sådana här i Sverige. Men i Sverige heter de Wallenberg, Stenbeck, Bonnier, m fl, och ser helst en annan regering än den Socialdemokraterna kan producera. Du är väldigt kritisk mos S och LO. Men det gäller att ha sinne för proportioner. Du är väldigt kritisk mot Socialdemokraterna. Det är jag med. Men jag anser att du tappade proportionerna i ditt förra inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.