Ukrainas president står vid ett vägskäl – anta eller förkasta ryskt förslag att avsluta kriget. Detta enligt Israel, uppger nyhetssidan Axios.

Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
_   _   _

Läs kommentarerna till mina bloggar – samt mina svar

 

I morse (10/3) rapporterade Sveriges Radio att utrikesministrarna från Ryssland och Ukraina ska träffas i Turkiet för att förhandla.

Det som jag vill lägga till är följande: Då utrikesministrarna från två länder träffas har detta nästan alltid föregåtts av förhandlingar på lägre nivå. Som jag har visat i det blogginlägg som jag lade ut tisdagen den 8 mars har nyhetsbyrån Reuters, via sin reporter Catherine Belton, publicerat den ryska statsledningens krav på Ukraina. Jag citerar Reuters:

”Dmitry Peskov said Moscow was demanding that Ukraine cease military action, change its constitution to enshrine neutrality, acknowledge Crimea as Russian terrority, and recognise the separatist republics of Donetsk and Lugansk as independent states.”

För dig som inte kan engelska. Den ryska statsledningen kräver ungefär följande: att Ukraina inställer sina militära operationer, ändrar sin grundlag så att den garanterar neutralitet, erkänner Krimhalvön som ryskt territorium och erkänner utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk som oberoende stater.

Dmitry Peskov är en officiell talesperson för Kreml. Det finns få saker som är mer intressanta än att det har pågått förhandlingar mellan representanter för Ukraina och Ryssland sedan i måndags – för alla oss som önskar ett snart eldupphör. Det finns också få saker som är mer intressanta än vilka konkreta krav som förhandlingarna har rört sig kring (Nyhetsbyrån Reuters servar alla länder i världen). Dessa uppgifter har varit en huvudnyhet i många länder sedan i måndags. Tyvärr inte i Sverige.

 

Den tyska utlandskanalen Deutsche Welle visade den 8 mars hur den ukrainske presidenten uttalade sig till det ukrainska folket om de då redan pågående förhandlingarna kring kraven. Jag presenterade denna nyhet i ett blogginlägg den 8 mars. För er som missat detta uttalande av Zelenskyj presenterar jag det igen. Se länk.

 

Axios heter en USA-baserad nyhetssida som ägs av bland annat NBC. Den 8 mars kunde Barak Ravid, som arbetar för nyhetssidan Axios, delge sina läsare en rad nyheter. Dessa nyheter kom från officiella representanter för staten Israel. Israels representanter har, enligt Axios, fungerat som förmedlare av budskap mellan ledarna för Ukraina och Ryssland. Då Israel har förhållandevis goda relationer både med Ukraina och Ryssland har landet en unik möjlighet att förmedla dessa budskap.

Enligt Axios uppger representanter för Israel att Ukrainas president Zelenskyj och hans regering befinner sig vid ett vägskäl. Den ukrainska statsledningen måste välja mellan två alternativ. Jag citerar Axios ord för ord:
” – Accept the Russian proposal, which is very tough, but preserve Ukraine’s sovereignty and stop the war.
– Reject the proposal and risk a serious escalation in the Russian attack that could end in a catastrophe for Zelenskyj and for Ukraine.”

För dig som inte kan engelska. Innebörden i Axios nyhetsrapportering är ungefär denna: Den ukrainska statsledningen måste acceptera det ryska förslaget, som är mycket svårt att svälja, men som innebär att Ukraina kan bevara sin självständighet och som kommer att leda till att kriget avslutas. Eller så kan den ukrainska ledningen avvisa förslaget och ta risken av en allvarlig upptrappning av det ryska angreppet som då kan resultera i en katastrof för Zelenskyj och Ukraina.

 

Slutligen uppgav Axios att de officiella representanterna för Israel hade sagt följande: Israel och andra väst-länder är oroliga för att om förhandlingarna misslyckas så kommer kriget att gå in i en ny och mer våldsam fas, samtidigt som förslaget från den ryska statsledningen kommer att dras tillbaka. I detta läge kommer det att bli omöjligt att återuppta förhandlingar.

Detta kunde alltså nyhetssidan Axios rapportera, från Tel Aviv, den 8 mars. Se länk.

 

Så långt vad som rapporteras i olika internationella medier. Samtidigt vill jag redogöra för hur svensk media beskriver samma verklighet. Jag gör det genom att referera vad som står på tre rikstäckande tidningars förstasidor respektive insidor (som huvudnyheter om Ukraina) den 9 mars:

DAGENS NYHETER
Förstasidan, huvudnyhet: ”Ukrainska flyktingar i kö för att få skydd i Sverige”
Förstasidan, inkastare: ”Putin kan få svårt att hitta quisling i Ukraina, Nyheter 12”
Sidan 12, rubrik: ”Jakt på en landsförrädare som kan ta makten i Kiev”

AFTONBLADET
Förstasidan, huvudnyhet: ”Uppgifter: Här är Putins nästa mål – planerna avslöjade av misstag. Efter Ukraina: ’Klart de kommer hit’, sidorna 8-9”
Förstasidan, inkastare: ”Putins familj göms i hemlig sibirisk lyxbunker”
Sidorna 8-9, rubrik: ”Putins nya mål – Diktatorvännen Lukasjenkos misstag: Kan ha pekat ut planerna med utbrytarrepubliken i Moldavien”

EXPRESSEN
Förstasidan, inkastare: ”Toppdiplomaten Hans Blix, 93: Svagheterna i Putins plan”
Sidorna 14-15, rubrik: ”Hans Blix, 93: Så kan Putin rädda ansiktet”

Kommentar till innehållet i DN, Aftonbladet och Expressen: Det jag har gjort är att visa vad dessa tidningar betonar på sina förstasidor samt hur de följer upp detta på insidorna. De tre tidningarna innehåller mer om Ukraina. Men ingen av dem lyfter fram de förhandlingar som pågått mellan representanter för Ukraina och Ryssland. Dessa tre nyhetsförmedlare lyfte inte heller fram de krav som Reuters uppger att förhandlingarna kretsar kring.

 

Det jag finner anmärkningsvärt är att den svenska nyhetsrapporteringen skiljer sig så mycket från nyhetsrapporteringen i en rad andra länder. Jag tänker bland annat på Tyskland (Deutsche Welle), USA (Axios) samt nyhetsbyrån Reuters som servar hela världen.

Jag vill återigen betona det jag sa tidigare i detta blogginlägg:
Det finns få saker som är mer intressanta, för alla oss som önskar ett snart eldupphör, än att det har pågått förhandlingar mellan ledningarna i Ukraina och Ryssland sedan i måndags. Även om förhandlingarna inte har skett på ministernivå.
Det finns få saker som är mer intressanta än vilka krav som förhandlingarna har kretsat kring,
Det finns få saker som är mer intressanta även de rapporter som har kommit från officiellt israeliskt håll om hur kraven har uppfattats av de inblandade.

 

Skulden för kriget i Ukraina ligger på den ryska statsledningen. Förlorarna är i första hand befolkningen i Ukraina, men också befolkningen i Ryssland (däribland oppositionen). Alla vi som engagerar oss i denna fråga förtjänar en så bra nyhetsrapportering som möjligt.

Tyvärr verkar inte stora delar av media i Sverige göra samma nyhetsvärderingar som i en rad andra länder.

17 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Det är väldigt tråkigt och anmärkningsvärt att AP inte är med på det svenska vapenstödet – som
    ju är i enlighet med Ukrainas egen begäran. Ett sådant parti går aldrig att rösta på.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Ulf Pardes andra kommentar den 10 mars 2022
      En väljare både kan och bör rösta på Arbetarpartiet under förutsättning att väljaren vill:
      * skydda den svenska befolkningen mot att högerextremister och nazister tränas på avancerade svenska vapensystem i Ukraina (och i värsta fall även lyckas ta hem vapensystemen till Sverige). Dessa grupper utgör ett uppenbart terrorhot mot det svenska samhället. Precis som de återvändande s.k. IS-resenärerna.
      * att Sverige ska kunna leverera sjukvårdsmaterial och livsmedel även till de mest utsatta delarna av Ukraina och detta kommer att bli väldigt svårt för ett land som samtidigt levererar vapen till Ukraina,
      * vill att Sverige ska kunna spela medlarens roll – i Ukraina och i andra länder – även fortsättningsvis.
      Statsledningen i Ukraina vill även att den USA-ledda militäralliansen NATO ska inrätta en flygförbudszon över Ukraina. Detta har NATO sagt nej till – trots begäran från den ukrainska statsledningen. Jag hoppas att Ulf Parde, i konsekvensens namn, röstar nej till alla svenska riksdagspartier som stödde NATO i detta beslut. Jag utgår ifrån att Ulf Parde, i konsekvensens namn, röstar nej till NATO om frågan om ett svenskt medlemskap skulle komma att avgöras i en folkomröstning.

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar till Ulf Parde 12/3-22 – hans tredje kommentar med anledning av Putins övergrepp på Ukraina
          Givetvis vill Du rösta JA till NATO. Och självklart kommer Arbetarpartiet att fortsätta sitt arbete för att Sverige, även i fortsättningen, ska stå utanför NATO. Även om detta endast är en formalitet. För i praktiken ÄR Sverige redan en del av NATO. Detta visas av a) Värdlandsavtalet, b) de allt frekventare samövningarna med NATO c) samt av att Sveriges utrikes, försvars- och säkerhetspolitik inte längre syftar till neutralitet i krig.
          Men det som är avgörande är folkopinionen. Och det är den vi kämpar för att vinna. Även om Sverige, i praktiken, redan ÄR med i NATO.

    • Caanita

      Helt rätt, var och en röstar efter sin övertygelse, jag lägger inga politiska värderingar i mitt inlägg.
      Men jag ger Jan H en eloge för sitt klara tydliga och lätt förståeliga språk, all heder!

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Svar på kommentar från Caanita den 10/3-53
        Tack för denna kommentar om mitt språk. Jag lärde mig aldrig hur man bygger upp en skriven mening på rätt sätt i skolan. Det får bli min födelsedagspresent!

  2. Bloggfarfar

    Det är sorgligt att se hur svenska medier beskriver kriget i Ukraina. Det är en snedvriden bild som ges. Allt verkar i grunden beskriva att Putin är sinnessjuk. Men det är nog ganska troligt att han har många i Ryssland på sin sida. Och det bör Ukraina betänka.

    Israel har beskrivit ståndpunkten klar. Antingen går man med på de Ryska kraven eller så bombas landet till stenåldern och så får dom ge upp i alla fall. En militär vinst för Ukraina är inte trolig vad vi alla kan ana.

    Ska Ukraina ”segra” med ett totalt sönderskjutet land? Vilken seger är det? Får en känsla av att de Ukrainska politikerna är dåliga förhandlare. De verkar bry sig lite om att en massa människor dödas i onödan. Sorgligt men sant.

    Ryssland har ändå kontroll över Krim. Och kommer trolig aldrig släppa det. Och är det ett sånt stort nederlag att vara neutral? Det har varit gott för Sverige i 200 år.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Bloggfarfar 10/3-22
      Jag håller med det du skriver om att svenska medier har en sorglig nyhetsbevakning. Det är bara att titta på Deutsche Welle i Tyskland, bland annat den USA-baserade nyhetssidan Axios och REUTERS (som servar hela världen med nyheter). Men jag vill understryka att, först som sist, är det den ryska statsledningen som har startat kriget och som därför bär skulden för den ukrainska befolkningens lidande.

  3. Frank Pettersson

    Nu vill regeringen öka på anslagen till försvaret med 42 miljarder per år jämfört med 2021. De extra årliga 42 miljarderna till militären skulle räcka till att anställa cirka 52.000 vårdanställda istället. Det blir över 1000 undersköterskor och sjuksköterskor fler i Västerbotten.
    Och nu vill Försvaret införa, på samma sätt som tidigare FHM, veckovisa presskonferenser…
    Snacka om propaganda!

  4. arbetare

    Putin är ingen korkad människa , bara en typisk produkt av ett socialistiskt totalitärt system .

    Krim var ryskt från 1700-talet ända tills Chrustjevs episka fylle-fuckup 1954 .
    Hade inte gasfyndigheter hittats utanför Sevastopol 2012 och ett stort amerikanskt oljebolag snyltat åt sig rättigheterna ( via de hemligstämplade affärsuppgörelser som Trump försökte få fram i ljuset ) hade knappast Nato haft något större intresse av att lägga några pengar på det korrupta och underutvecklade Ukraina men nu fanns det plötsligt amerikanska ekonomiska intressen att tillvarata … resten är historia .

    En tragisk bit av nutidshistoria som kommer att förfölja oss under resten av våra liv .

    Samtidigt finns det ju faktiskt logiska orsaker ( dock ej ursäkter ) till Putins handlande .
    För att citera honom själv från det tal han höll i rysk media strax innan eländet började , då han skyllde på Nato och västmakterna :
    ”Jag tror inte att någon amerikansk president skulle godkänna att vi skulle ställa våra missiler vid den amerikanska gränsen mot Mexico eller Kanada .
    Vid åsynen av ryska missiler på andra sidan Rio Grande skulle de flesta presidenter , utom kanske den nuvarande som troligen inte skulle begripa vad som hänt , beordra armén att anfalla omedelbart”

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till kommentar från arbetare 10/3-53
      *Är det verkligen sant att Putin uttryckt sig så nedlåtande om Joe Biden: ”…utom kanske den nuvarande som troligen inte skulle begripa vad som hänt…”. Jag ber dig om en källa till detta citat. Jag kanske kan använda det i något sammanhang. Om du kan uppvisa någon källa,
      *USA har aldrig varit oroad av brist på demokrati när deras egna intressen stått på spel. De störtade Irans, enligt konstitutionen tillsatte, premiärminister Mohammad Mosaddeq på grund av att han nationaliserade landets olja till förmån för iraniernas intressen. Det finns många fler exempel. Jag känner inte till mycket om Ukrainas gasfyndigheter. Men om ett amerikanskt oljeföretag fått rätten att utvinna gas så ökar definitivt USA:s intresse i, och för, landet Ukraina,
      *Putin är idag en försvarare av den brutalt införda kapitalismen i före detta Sovjetunionen. Det skapades en verklig gangster-kapitalism. Han skylde krisen i Ukraina på Lenin, som Putin påstod skapade det moderna Ukraina. Men det Lenin gjorde var att han erkände att det fanns en ukrainsk identitet baserad på historien, språket och kulturen, som tillsammans innebar en skillnad från den ryska. Under Tsar-ryssland hade det också funnits en ukrainsk identitet, men inte erkänd, utan förtryckt. Det var inte för inte som Tsar-ryssland kallades för ”nationernas fängelse”. Det fanns över hundra nationaliteter – nästan alla förtryckta av den ”stor-ryska”,
      *Jag tror inte heller att någon amerikansk president skulle acceptera att något annat land placerade ut missiler vid den amerikanska gränsen mot Mexiko eller Kanada. Det gäller även Kuba. Glöm inte Kuba-krisen 1962. Världen har aldrig varit så nära ett kärnvapenkrig
      *I slutänden ligger ansvaret för kriget i Ukraina på Putin och på den ryska regimen i övrigt. De anföll Ukraina och startade därmed kriget.

  5. brorson

    Jag har hoppats på ett regeringsskifte efter höstens val av främst två orsaker. energin och kriminaliteten, där Moderaterna enligt min mening stått för de bästa förslagen. Jag undrar därför varför borgerligheten är beredd att kasta bort chansen till ett regeringskifte med en utrikespolitik som kan kasta in Sverige i andras krig. Jag överväger nu att inte rösta alls, eftersom det inte finns något parti,. som uppfyller mina tre viktigaste krav. Det tredje kravet är försvarspolitiken, där min ståndpunkt är att försvarsanslagen måste höjas till minst 2,25 %.Alliansfriihet och neutralitet måste få kosta.

    Moderaterna har under allianstiden med stöd av de övriga allianspartierna förstörtanvändbar krigsmateriel för ofattbart många miljadrer och dessutom sålt marinbasen på Gotland till en privat ägare. Snacka om privatiseringar! Det är alltså inte bara så att man har sänkt försvarsanslagen. Under tiden 1980 till 2012 har försvarsanslagen sänkt från 3,0 till 1,1 % av BNP -, och under de åren har vi haft fler borgerliga än socialdemokratiska regeringsår – för att därefter under några år ligga kvar på den låga nivån och sedan öka till nuvarande 5,5 % Eftersom försvarsanslagen har sänkts med ungefär samma belopp räknat i kronor under alla dessa år (1980.-2012) hade anslagen varit under 0 % 20212 om sänkningen i stället hade varit i procent.

    En säkning till under 0 % hade varit möjlig om man sålt materielen, men mig veterligt har man bara sålt sådant som kunnat användas civilt, Stridsvagnar har ingen civil användning, Inte ens en höjning till 3 % hade i nuläget återställt Sveriges försvarsförmåga till 1980 års nivå. En återanskaffning av all förstörd krigsmateriel skulle ta många år, kanske tio år eller mer, Ministrarna Reinfelt, Bildt, Borg och Tolfors har utfört ett rent sabotage mot Sveriges försvar, troligen i den helt orealistiska förhoppnningen om att amerikanska skattebetalare ska bekosta det svenska försvaret om vi blir anfallna. De bör därför kallas landsförrädare.

    Trots att Sverige i dagsläget t.o.m. har brist på ammunition till sitt eget försvar, har regeringen efter påtryckningar från M och med stöd av ”fredspartiet” Mp skänkt bl.a. 5.000 pansarskott till Ukraina med risk att de hamnar i händerna på nazister. En särskilt intessant fråga är vad som händer i Mariupol, där försöken att etablera en humanitär korridor ut ur staden för civila har misslyckats. Vem bär ansvaret för att överenskommelserna om korridoren mellan den ukrainska statsledningen och Ryssland har saboterats och civilbefolkningen blivit ett slags gisslan?

    En annan högst väsentlig fråga är om Ukraina kommer att vinna kriget med den svenska krigsmaterielen, men inte hade kunnat vinna kriget enbart med den hjälp som man har erhållit från Nato-länderna. Eller om den svenska krigsmaterielen enbart tjänar att förlänga kriget så att ännu fler dödas. Helt klart är att Sverige genom att inte ens ta betalt för den skänkta krigsmaterielen har åsidosatt 1907 år neutralitetskonvention, vars arkitekt i högsta grad var den svenska diplomaten Hjalmar Hammarsköld

    Det kan bli många som avstår från att rösta i höstens riksdagsval. Och det kommer huvudsakligen att drabba det borgerliga regeringsalternativet. De opportunistiska spekulationerna om ett ökat stöd för Nato-medlemskap enligt opniionsundersökningarna kan komma att stå statsministerkandidaten Ulf Kristersson dyrt..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.