Ett 100-tal umebor skrev på protestvykort mot kriget i Ukraina. Nu har vykorten lämnats till Rysslands ambassad. Se bilder och video!

Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
_   _   _

Protest mot kriget i Ukraina

 

Lördagen den 5 mars höll vi i Arbetarpartiet ett torgmöte på Rådhustorget. Vi erbjöd umeborna att skriva under protest-vykort mot kriget i Ukraina. Vykorten riktade två krav till den ryske presidenten Vladimir Putin, utrikesministern Sergej Lavrov och försvarsministern Sergej Sjojgu. Krav var följande:
* Ett omedelbart eldupphör i Ukraina
* Dra snarast tillbaka trupperna till Ryssland

Till vår stora glädje var det nästan 100 umebor som tog chansen och undertecknade ett vykort.

I fredags lämnade vi vykorten i den ryska ambassadens brevlåda i Stockholm. Här nedan kan du se video och bilder från överlämnandet.

 

 

OBS! Klicka på bilderna för att se en större version!

 

Strax före överlämnandet.

 

Området runt den ryska ambassaden i Stockholm är fullt med protestyttringar mot kriget.

 

 

3 kommentarer

  1. Christer

    100 Umebor?
    Ja, har inte Putin fattat det förr, så måste väl denna aktion få honom att förstå att nu är det allvar.
    Alltså, det är dags att vi blir allvarliga nu. Vi kan inte hålla på och fjanta med 100 vykort med en snäll liten önskan. Eller vänta på att Putin får nästa hjärnvurpa med en attack mot Sverige och DÅ be NATO att få köpa ingå i deras försäkring.
    Bort med socialister och kommunister från alla ledande poster i landet, börja ta detta på allvar

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentaren från Christer 12/3-22
      Krig har en väldig förmåga att göra tuffa killar tuffare. Du, Christer, är ett utmärkt exempel. Lyssna på dig själv: ”Alltså, det är dags att vi blir litet allvarliga nu. Vi kan inte hålla på att fjanta …”.
      Det finns många skrivbordsgeneraler. Tuffa killar. Som du. Som tur är finns det yngre och sannolikt också mer insiktsfulla tjejer som VILL göra något. Och i alternativet mellan att INTE göra något, och att göra något som alla vet är en insats (om än liten), så valda en rad insiktsfulla och unga tjejer att göra en insats. Om än liten. Det fanns det även yngre killar som skrev på vykorten. Plus vuxna. Och alla var tillräckligt insiktsfulla för att inse att för dem, då och där, stod valet mellan att GÖRA något och att INTE göra något. Och viktigast av allt: De yngre som kom fram tog och skrev ett vykort tog, sannolikt, sitt första steg i att engagera sig i viktiga (på liv och död) händelser utomlands. Detta steg kommer med stor sannolikhet följas av ytterligare steg.
      Jag har sett tiotals unga människor växa. Det började i flera fall med att de var med och arrangerade rockgalor för att dra ihop pengar till kampen mot apartheid i Sydafrika. Sedan smugglade vi in pengarna i Sydafrika. Detta utgjorde både ett bidrag i kampen mot apartheid och till att tiotals ungdomar växte. Politiskt och personligt. För flera av dessa ungdomar blev detta starten till vad som visade sig bli STORA ting senare. Jag var en av dem som bidrog till att göra detta möjligt.
      Det är inte alltid du kan göra något sådant. Ibland kommer du på en idé med några minuters varsel. Men allt är bra som, tillsammans med en rad andra påtryckningar, utsätter den angripande ryska statsledningens representanter utomlands för någon form av tryck.
      Utanför den ryska ambassaden fanns det små plakat från enskilda individer. Det låg väldigt mycket mindre arbete bakom dessa enskilda plakat, från enskilda personer, än det arbete och engagemang som fanns i de uppåt hundra vykorten. Men jag skulle aldrig, till skillnad från dig, förringa de enskilda plakaten. Allt är bra som innebär att människor, i valet mellan att INTE göra någonting och att NÅGOT (även om det är litet), väljer att göra NÅGOT. Och när det gäller unga människor, både tjejer och killar, brukar ofta det första steget följas av ett andra, sedan ett tredje och framöver ytterligare steg.
      Det är så engagemang byggs upp, Christer, om vi ska sluta fjanta och vara litet allvarliga.

  2. Ugglan

    Bra gjort!

    Skönt att veta att Arbetarpartiet inte bara samlar in namnunderskrifter eller vykort, utan de överlämnas till makthavare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.