Kurderna förtjänar allt vårt stöd – tyvärr vänder både S-regeringen och Kristerssons regering kurderna ryggen

Ska du bidra till
en djupare förändring måste du
även engagera dig under de 1460 dagarna
mellan valen.

__     __     __

Ingress
Kurderna utsätts idag för ett värre förtryck och våld än på många år.
De enda stridande formationer som klarade av att, på marken, besegra de religiösa fanatiker som slogs för Islamiska Staten / Daesh var kurdernas peshmerga-soldater samt kurdernas motsvarighet i Syrien. För detta har vi alla en tacksamhetsskuld till kurderna. Det är lätt att glömma att det religiösa skräckvälde som utgjordes av Islamiska Staten / Daesh under 2014-2015 bestod av en yta (i Irak och Syrien) som var lika stor som Frankrike. Det är lätt att glömma de fruktansvärda folkmord som IS / Daesh genomförde, och alla fruktansvärda terrordåd som organisationens medlemmar och sympatisörer verkställde i så många länder. Sverige drabbades 2017 genom att en IS-inspirerad fanatiker stal en lastbil och mejade ned folk på Drottninggatan varvid fem personer dog och femton skadades fysiskt.

Det var endast de kurdiska styrkorna som klarade av att slå IS / Daesh stridande förband på marken. Därför upprepar jag: Vi har alla i en tacksamhetsskuld till kurderna. Tyvärr känner jag mig också tvingad att upprepa följande: Kurderna utsätts idag för ett värre förtryck och våld än på många år.

 

Del ett
Tillåt mig en överblick:

*Syrien
Sedan 2012 har den syriska delen av Kurdistan i praktiken varit självstyrande under ledning av partiet PYD. Kurderna i Syrien spelade en avgörande roll i att besegra Islamiska Staten/Daesh på marken. Sedan IS besegrades 2019 har kurderna tagit ansvar för at bevaka 10 000-tals IS-krigare och deras familjer som sitter i fängelser och fångläger.

Sedan mitten av november utsätts kurderna i Syrien för flyganfall och artillerield från den turkiska armén på order av president Erdogan. Denne betraktar det kurdiska självstyret som ett hot. Erdogan planerar till och med att göra en regelrätt invasion av de kurdiska områdena i Syrien med hjälp av den turkiska armén.

Detta kan få två katastrofala effekter. Dels i form av en humanitär katastrof för kurderna. Dels är risken överhängande att tusentals IS-krigare kan rymma och åter iscensätta terrorattacker – både i Mellanöstern och andra delar av världen. Det sistnämnda understryks av att Erdogan medvetet riktat bombanfall mot bland annat de kurder som vaktar det största lägret för IS-fångar (Al-Hol).

Kurderna i Syrien behöver och förtjänar allt stöd.

*Iran
Den nuvarande vågen av protester riktade mot den iranska regimen hade sitt ursprung, och har varit bland de mest intensiva, i de kurdiska delarna av Iran. Den iranska regimens våld och brutalitet har också visat sig extra tydligt mot kurderna. Under en enda dag, den 20 november, dödade regimens säkerhetsstyrkor 13 människor i främst kurdiska städer, bl a i Mahabad. Antalet skadade och fängslade är långt större.

Även kurderna i Iran behöver och förtjänar allt stöd.

*Turkiet
I Turkiet finns en lång historia av förtryck mot kurderna. Under perioder har kurderna inte ens fått kallas för kurder. Även det kurdiska språket har periodvis varit förbjudet. Kurderna i Turkiet kräver olika typer av politiska och kulturella rättigheter. Men under Erdogans styre har kurdernas rättigheter istället inskränkts.

Även kurdernas strävanden i Turkiet förtjänar vårt stöd.

*Irak
Den irakiska delen av Kurdistan har under en längre tid åtnjutit ett stort mått av självstyre. Detta har kostat både blod och tårar. Även de irakiska kurderna spelade en avgörande roll i striderna mot IS/Daesh.

Erdogan har även beordrat flygangrepp mot kurderna i Irak. Även den iranska regimen har angripit kurderna i Irak.

Kurderna i Irak förtjänar vårt stöd.

 

Del två
Svenska regeringar kryper för Erdogan och Nato – sviker kurderna
Då Turkiet angrep kurderna i Syrien 2019 införde den dåvarande regeringen ett vapenembargo mot Turkiet. Senare intensifierade regeringen sina kontakter med bl a paritet PYD.

Idag är situationen tyvärr helt förändrad.

Trots Turkiets upptrappade våld mot kurderna får landet nu köpa svenska vapen. S-regeringen upphörde även med sitt stöd till PYD. Detta innebar ett svek mot kurderna. Denna nya politik fullföljs nu av Kristerssons regering. Skälet till att både den gamla och den nya regeringen kryper för Erdogan är deras strävan efter ett svenskt Nato-medlemskap.

Jag vill upprepa: Detta kan få två katastrofala effekter. Dels i form av en humanitär katastrof för kurderna. Dels är risken överhängande att tusentals IS-krigare kan rymma och åter iscensätta terrorattacker – både i Mellanöstern och andra delar av världen. Det sistnämnda understryks av att Erdogan medvetet riktat bombanfall mot bland annat de kurder som vaktar det största lägret för IS-fångar (Al-Hol).

 

Avrundning

Mot denna bakgrund är det extra viktigt att ge kurderna allt stöd. Det har påbörjats en insamling till kurdernas version av Röda korset / Röda halvmånen. Pengarna går till Insamlingsstiftelsen Kurdiska Röda Solen.
Vi uppmanar dig att ge ett bidrag till Insamlingsstiftelsen Kurdiska Röda Solen.

Röda Solen genomför just nu en akut humanitär insamling till stöd för kurderna i Syrien och Iran.
Swisha 123 401 38 68 Bankgiro 5589-7672

2 kommentarer

  1. Gracchus

    Kurderna ska ha vårt stöd för åtminstone två skäl.
    1) De har rätt som ett folk att bestämma över sitt eget öde. Oavsett om det är som eget land, regionalt självbestämmande, endast kulturella rättigheter eller vilken väg de själva vill.

    2) De var de enda som var kapabla och villiga att bekämpa Islamiska Staten / Daesh.

    Kurderna har förtjänat vårt stöd. Det ska framleddes väga tungt i vågskålarna för de politiska rörelser och institutioner som vänder dem ryggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.