Socialtjänstens chefer och Andreas Lundgren (S) VÄGRAR låta sig granskas – blundar för Gällivare, Älvsbyn och Förvaltningsrättens dom

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Den personal som arbetar inom socialtjänsten i Umeå kommun vill nästan alltid göra ett bra jobb. Och personalen gör nästan alltid ett bra jobb. 

Men nya händelser tvingar Arbetarpartiet att återigen:
1. angripa socialtjänstens chefer – som visat stor hänsynslöshet under flera år,
2. att peka på att Andreas Lundgren, S – ordförande i Individ- och familjenämnden (IFN) – är olämplig för sitt uppdrag
3. peka på förekomsten av två, konkurrerande, falanger inom S i Umeå,
4. detta har öppnat för Andreas Lundgren och cheferna inom socialtjänsten att agera på ett oacceptabelt sätt – som en stat i staten.

Arbetarpartiet kan inte acceptera detta.

Bakgrund. Den 25 sep i fjol beslutade Umeå kommunfullmäktige att anta en motion. Beslutet innebar att en oberoende utredning av hur socialtjänsten handlägger ärenden om umgängesbegränsningar, mellan föräldrar och barn, i samband med att barn omhändertas för vård enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Syftet med motion och beslut var att säkerställa:
att barnets bästa tillgodoses i socialtjänstens utredningar,
att dessa utredningarna är adekvata i förhållande till omständigheterna i enskilda fall,
att de formella kraven uppfylls när det gäller socialtjänstens utredningar,
att utifrån utredningen ta fram förslag på vad som bör förbättras när det gäller socialtjänstens handläggning av denna typ av ärenden (umgängesbegränsningar mellan föräldrar och barn i samband med att barn omhändertas för vård enligt LVU).

Men starka krafter vill stoppa fullmäktiges beslut om en oberoende granskning av hur socialtjänstens handlägger umgängesbegränsningar mellan föräldrar och barn. Till dessa hör socialtjänsten chefer, Andreas Lundgren, S, och Hanna Lundin Jernberg L. Politikerna är ordförande respektive vice ordförande i IFN (socialnämnden). Det desperata och oresonliga motståndet mot en oberoende granskning av socialtjänstens verksamhet är inte ny. Under hösten 2021 enades partiernas gruppledare i fullmäktige om att det krävdes en extern och oberoende granskning av olika missförhållanden inom socialtjänsten. Eftersom partiernas gruppledare var eniga trodde alla att deras förslag till IFN om en oberoende granskningen också skulle genomföras.

Rädsla och maktkamp. Men trots att även Hans Lindberg – gruppledare S, KS-ordf och kommunalråd – stödde en oberoende granskning blev någon sådan aldrig av. Skälet var att Hans Lindbergs partikamrat, Andreas Lundgren, lyckades få tillräckligt många i IFN att gå emot förslaget. En som stödde Andreas Lundgren och som också ville stoppa förslaget var exempelvis Hanna Lundin Jernberg, L. Varken Lundgren eller Lundin Jernberg ville att deras revir, socialtjänsten, skulle granskas av en oberoende instans. Och politikerna i IFN lyckades stoppa granskningen eftersom gruppledarna, som i detta läge försökte lösa problemet mjukt genom ett förslag till IFN (socialnämnden) inte hade någon formell beslutanderätt. Däremot borde gruppledarnas auktoritet hos sina partikamrater inom socialnämnden ha varit tillräcklig. Men gruppledarens förslag hade ingen betydelse inom S.

Nu har alltså kommunfullmäktige – den högsta politiska instansen i Umeå – fattat ett formellt beslut om en oberoende utredning av hur socialtjänsten handlägger ärenden om umgängesbegränsningar mellan föräldrar och barn. Den ende i hela fullmäktige som inte röstade för detta var Andreas Lundgren, S. Här borde saken ha varit klar. Men samma krafter motarbetar även fullmäktiges beslut.

Först överklagades beslutet. Men överklagan avslogs av Förvaltningsrätten. Intressant att notera: Förvaltningsrätten skriver bland annat att fullmäktiges beslut om en utredning av kvaliteten på socialtjänstens verksamhet inte strider mot regeln att varken riksdag eller kommun får bestämma hur ett beslut ska fattas i ett särskilt fall (alltså det som IFN sysslar med). Rätten skriver även att nämnder inte får utöva tillsyn över egen verksamhet. Här får chefer och politiker inom socialtjänst och IFN en riktig knäpp på nästan. De har alltid strävat efter att själva vara de enda som får utöva tillsyn över sin egen verksamhet.

Lundgrens nya försök att sabotera fullmäktiges beslut.
a. Lundgren, den ende i hela fullmäktige som inte röstade för en oberoende granskning, blir i praktiken den som ska tolka Förvaltningsrättens beslut att avslå överklagan!
b. Lundgren tolkar avslaget på överklagan som om det inte vore ett nederlag för honom och cheferna,
c. Lundgren påstår att Förvaltningsrätten bara har sagt att fullmäktiges beslutet inte är olagligt – men att frågan om fullmäktiges beslut kan stoppas fortfarande är helt öppen!
d. Lundgren skriver därför att det är IFN – som han är ordförande i – som i praktiken avgör om en oberoende granskningen är möjlig eller inte
e. Lundgren döljer att oberoende utredningar redan har gjorts i andra kommuner som Gällivare och Älvsbyn!

Andreas Lundgrens S-falang och chefernas desperata och oresonliga agerande för att till varje pris stoppa en oberoende granskning har skapar en djup misstro riktad mot socialtjänstens verksamhet i Umeå. Hans Lindbergs S-falang och flera andra partiers passivitet har bidragit.

Arbetarpartiet kommer att fortsätta denna strid.

 

14 kommentarer

  1. Thorbjörn Norman

    NEJ NEJ nu får det faan i mej vara nog!!! tror dom att dem står över lagen och AL är Messias själv
    undra på att folk totalt skiter i lagar och förordningar när sossepamparna hela tiden ger budskapet att vi kan förstöra hur många liv som helst men kom inte och klanka ner oss för det! VI BESTÄMMER och håll käften!! De förstör liv.

  2. Britta

    Andreas Lundgren är ett hot mot våra barns säkerhet. Han måste avgå. Har man inget att dölja lägger man fram korten på bordet, och det utan diskussion för att bevara förtroendet. Det är barns hälsa det handlar om.

    • Carola

      Socialnämnden i Nordmalings kommun går ju i hans fotspår med. Socialtjänsten borde granskas där med, då det omhändertar barn från oskyldiga föräldrar men placerar tillbaka barn hos föräldrar som har stora missbruksproblem. Hur tänker kommunen då?

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Svar till Carola 24/8-24
        Alla verksamheter bör granskas. Regelbundet. Själv känner jag inte till förhållandena i Nordmalings kommun.
        Ha en fin helg.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Britta 24/8-24
      Både toppolitikerna, och cheferna, som har med socialtjänsten i Umeå att göra arbetar väldigt hårt för att hindra att oberoende (gentemot Umeå kommun) instanser får granska deras verksamhet. Andreas Lundgren är central i den strävan som finns att förhindra en oberoende granskningar. Jag har försökt visa att detta sker gång på gång.
      De enda som i praktiken kan avsätta Andreas Lundgren är hans egna partikamrater inom (S). Väljarna kan, i teorin, rösta bort (S) – men det är väldigt många frågor som avgöra på vilket parti folk lägger sin röst. Därför kan det ta tid att avsätta Andreas Lundgren. Hans ställning inom (S) i Umeå är stark. Det är Andreas Lundgren som är ordförande för Socialdemokraterna i Umeå. Hans Lindberg är visserligen Umeås ”regeringschef” som 1:e kommunalråd och Kommunstyrelsens ordförande. Men under en längre tid tror jag att den falang inom (S) som Andreas Lundgren tillhör är den starkare. En sak som är viktig när det gäller att förstå det politiska spelet i Umeå kommun är vetskapen om att Socialdemokraterna har två falanger här i Umeå (minst).

  3. kenth

    S i umeå vill bara bygga mer o mer lägenhetshus
    förtäta utan att tänka på hur närmiljön påverkas om
    typ 175 lägenheter byggs nära centrum. Allt skall fungera
    inte bara bostäder som ger hyresintäkter.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till kenth 24/8-24
      I början var tanken med förtätning bra. Umeå var glest och det var svårt att få ihop folk nog för en tät och bra kollektivtrafik och någorlunda välsorterade närbutiker. Men, som med så mycket annat i Umeå (rondellerna) så överdrevs det hela och alldeles för många grönytor och öppna platser ö h t – nära centrum – försvann på grund av byggande av lägenheter. Det krävs en mer långsiktig plan för bostadsbyggande och förtätningen i Umeås centrala delar måste upphöra. Jag håller med.

  4. Marie

    A.L tror väl att han kan tiga ihjäl även detta, sin vana trogen. Men den här gången så ska han och resten av ”gänget” inte komma undan! Ser fram emot måndagens Kommunfullmäktige, verkligen! Så bra att ni I AP inte låter dom komma undan!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Maries kommentar 24/8-24
      Vi gör vårt bästa. Kärnan i debatten när det gäller en oberoende utredning är, för Arbetarpartiet, hur man ska kunna GÖRA en oberoende utredning utan att sekretessen åsidosätts. Kärnan för cheferna inom Socialtjänsten, Andreas Lundgren (S) och Hanna Lundin Jernberg (L) är hur man ska kunna STOPPA en oberoende utredning genom att gömma sig bakom sekretessen. Den fråga det gäller handlar, som du vet, om umgängesbegränsningar mellan barn och föräldrar i samband med att barn omhändertas på grundval av LVU (Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga). Det finns alltid en gråzon när det gäller juridik. Både i kommunerna Älvsbyn och Gällivare har det varit möjligt att genomföra oberoende granskningar (vi talar inte om huruvida resultaten användes bra eller dåligt). Kärnan är att det var MÖJLIGT. Men den juridiska gråzonen innebär även att det KAN vara så att, beroende på VEM som diskuterar med juristerna, kan svaret om det är möjligt att göra en oberoende granskning av hur socialtjänsten genomför umgängesbegränsningar utan att bryta mot sekretessen kan variera.
      Det som är så fel, när det gäller Umeå kommun, är att den ende som röstade emot en oberoende granskning i hela kommunfullmäktige (65 ledamöter) också är den som ska tala med juristerna. Det är så att socialnämnden (i Umeå kallad Individ- och familjenämnden, IFN) ska sköta denna fråga. Men det finns många personer som sitter i IFN som STÖDER en oberoende granskning som kan tala med juristerna.
      Det genomgående agerandet från socialtjänstens chefer och de två ledande politikerna är den desperata och oresonliga strävan efter att stoppa en oberoende granskning. Andreas Lundgren kommer sannolikt att fråga juristerna vilka argument som ska användas för att en utredning INTE kan göras. En annan person skulle fråga juristerna vilka argument som ska användas för att en utredning KAN göras. Det är vad en medlem i Arbetarpartiet skulle göra. ALLA kommunala och statliga verksamheter, som finansieras med skattepengar, ska kunna granskas.

    • Bamsepojken

      AL & hans gäng verkar tro att IFN och Kommunfullmäktige är en lekplats för dem och glömmer totalt bort att dem är FÖRTROENDE-valda av medborgarna och bör leva upp till detta FÖRTROENDE men trots alla 100tals kraftiga,skarpa kritik från bla IVO JO mfl sitter samma olämpliga inkompetenta individer kvar och leker och härjar fritt medans barn&föräldrar får LIDA dag efter dag efter ….
      Gör som undertecknad; stöd AP i deras fortsatta oförtrutliga kamp för förändringar som måste till för oss medborgarnas BÄSTA

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Kommentar till Bamsepojkens inlägg 25/8-24
        Tack för dina vänliga ord om AP. Och visst har du rätt när framhåller att de ledande politikerna ska komma ihåg att de är förtroende-valda.

  5. kenth

    får hoppas det blir nya ansikten efter nästa val…men likt Holmlund kommer nog dessa herrar
    sitta orubbligt på sina poster…eller så måste en omfördelning inom kommunens politiker ske.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till kenths kommentar 26/8-24
      En omfördelning kan ju vara att vissa partier blir större medan andra blir mindre. Detta kommer även att innebära en omfördelning vad gäller kommunens politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.