Debatten som lokala media glömde: Nedskärningshotet inom äldreomsorgen i Umeå. S+MP skär ned med hela 60 miljoner!

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Ingress
Rapporteringen från måndagens möte med Umeå kommunfullmäktige har till största delen handlat om den orimliga fördyringen av Vasaskolans ombyggnad. Kostnaden ökar från 235 miljoner till hela 380! Delar av denna kostnadsökningen beror på ökade byggkostnader. Och det må ju vara. De största fördyringarna var dock så dåligt beskrivna att det även var omöjligt för oss i Arbetarpartiet, som har platser i kommunfullmäktige, att bedöma orsakerna! Det är inte konstigt att många umebor ställer sig frågan: ”Vad har dom för sig i Stadshuset?”

Under kommunfullmäktiges möte hölls även en mycket viktig debatt rörande hotet om nya nedskärningar inom äldreomsorgen på 60 hela miljoner!

 

Del ett
Nedskärningshotet inom äldreomsorgen presenterades redan i augusti – alltså endast två och en halv månad efter att kommunens budget för 2025 hade antagits i juni! Detta är skandalöst i sig då risken att det skulle komma att saknas 60 miljoner måste ha varit känd redan i juni!

Angreppet på äldreomsorgen kommer från två håll:
1. S+MP berövar äldreomsorgen – personal och brukare – 50 miljoner! Bakgrunden är att ett statligt bidrag på 50 miljoner som tidigare var öronmärkt för äldreomsorgen nu har omvandlas till ett generellt bidrag – som kommunen får använda hur den vill. Då tog de styrande i Umeå S+MP ifrån äldreomsorgen dessa 50 miljoner. Detta beslut var alltså inte regeringens! 
2. Det var däremot regeringen och SD som beslutade
att minska ett annat bidrag till äldreomsorgen med 10 miljoner. Detta var ett ”riktat” bidrag.

 

Del två
I debatten på kommunfullmäktige försökte dock S+MP helt smita undan sitt ansvar för nedskärningarna! Detta genom att skylla allt på regeringen och SD. Arbetarpartiet hör till de hårdaste kritikerna av den budget som regeringen och SD lagt fram. Budgeten innehåller bland annat stora skattesänkningar som gynnar höginkomsttagare många gånger mer än låg- och medelinkomsttagare. Samtidigt fortsätter Tidö-gängets svångremspolitiken riktad mot sjukvård, omsorger och skola. Regeringens och SD:s budget är en av de mest orättvisa budgetar som lagts fram i Sverige på många år.

Men när det gäller nedskärningarna inom äldreomsorgen i Umeå så beror dessa alltså till största delen på att S + MP berövat verksamheten 50 miljoner! I debatten pressade Arbetarpartiets ledamöter äldrenämndens ordförande Carin Nilsson på varför hon inte tar mod till sig och begär att kommunledningen skjuter till de pengar som nu saknas. Men Nilsson ville tyvärr inte begära mer pengar.

Det innebär att nedskärningarna kommer att gå ut över personalen och de äldre. Äldrenämnden arbetar redan nu med en målsättning om att stänga ett antal avdelningar på vård- och omsorgsboenden – för att ekonomin ska gå ihop. Situationen kommer nu att bli värre – det blir sannolikt ännu svårare att få plats på ett äldreboende under nästa år.

 

Del tre
Nedskärningarna måste även ses mot det allvarliga läge som äldreomsorgen i Umeå befinner sig i. En rad stora och negativa förändringar de senaste 30 åren innebär att ryggraden inom verksamheten – yrkeskunniga och plikttrogna undersköterskor med stort engagemang för sitt arbete – riskerar att brytas. Vi syftar bland annat på följande:
a) personaltätheten på särskilda boenden har nästan halverats,
b) andelen undersköterskor har krympt från 60-70 procent 2016 till ca 50 procent idag,
c) andelen personal med bristande kunskaper i svenska har ökat,
d) brukarna har blivit äldre, andelen multisjuka större och behovet av mediciner har ökat.

Det som krävs är ett trendbrott som sätter äldreomsorgen i första rummet under minst tio år – inte ytterligare nedskärningar på 60 miljoner!

 

Avslutning
Arbetarpartiet kommer att trappa upp kampen mot nedskärningarna inom äldreomsorgen – både utanför och inne i kommunfullmäktige. Men vi tror också att det kommer att krävas protester från både personal, brukare och anhöriga för att det ska ske ett trendbrott inom äldreomsorgen i form av ökade resurser. Ett första steg bör vara att S+MP skjuter till de 60 miljoner som verksamheten just berövats inför nästa år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.