Lite bakgrund kring min viktproblematik

Nedanstående är ett lite förkortat inlägg från ett LCHF forum som jag brukar hänga på, nämligen ”kolhydrater i fukus” Det ger en liten bakrgund krin min vikt, min LCHF historia samt varör jag börjat med LCHF igen.

Jag vill skriva av mig lite tankar, berätta lite bakgrund, få svar på några frågor men framför allt behöver jag lite pepp, motivationer och inspiration.

Vem är jag då? Jag är en 33 åring med ADHD-diagnos och vääääldigt många bollar i luften. Jag jobbar heltid innom kommunal barnomsorg samt ungefär lika mycket ideelt i en barn-förening. Lider av övervikt, dålig fysik, halsbränna, bröstsmärtor mm.

Nu till min bakgrund. När jag var barn var jag fruktansvärt smal, förmodligen pga av att jag aldrig satt still pga min ADHD samt att jag tappade all aptit av min amfetamin-medicinering (som för övrigt räddade livet på mig, jag hade aldrig klarat av att gå igenom skola och leva ett normalt liv utan)

När jag sedan slutade med medicin och dessutom flyttade hemmifrån vid 19 års ålder så började jag gå upp i vikt, KRAFTIGT.. SNABBT.. Gick upp 25 kg på ett halvår.. fortsätte gå upp.. till 110 kg.. jag rökte för mycket, drack för mycket, extremt lat, rörde mig max 10 meter till bilen.. jag var ett vrak mer eller mindre.

Bestämde mig 2005 för att göra nått åt det.. slutade röka, slutade dricka, började träna och började banta (traditionellt, mindre kalorier, mer motion) och gick ner ca 20 kg. Mådde bra.

När jag slutade banta så gick jag upp ca 10 kg igen.. resten höll jag bra..

2009 kom jag i kontakt med LCHF.. Nyårsdagen 2010 började jag med LCHF.. Jag körde rätt strikt.. aldrig mjöl, socker, ris, rotfrukter eller annan stärkelse.. fuskade ALDRIG.. inte tillsatser osv osv. Dock så åt jag alla mejeriprodukter jag ville utan att oroa mig för mjölksocker..gick ner över 20 kg på 3 månader.. höll på 2 månader till, totalt 5 månder.. gick ner till 69 kg (alltså 40 kg mindre än när jag vägde som mest) mådde så jävla bra på många plan, på bättre humör, friskare, starkare, piggade, och kände mig som en atlet i kroppen.. helt klart det bästa jag gjort..

Vad hände sen då? Jo.. Jag tyckte ju att när jag nu vägde så lite, 69 kg, så kunde det ju inte skada att fuska nån gång.. blev bjuden på en pizzabufe och tänkte, nu ska jag äta pizza.. jag hoppades i mitt inre att jag skulle bli jättesjuk av att fuska, för att avskräcka mig från att fuska.. för jag kände på mig att jag kan inte fuska för då faller jag tillbaka i kolhydret träsket.. Men iaf.. jag hade inte ätit kolhydrater på 5 månader.. tryckte i mig 2 hela pizzor och coca cola.. och jag måde inte alls dåligt.. lite trött bara när blodsockret sjönk.. annars måde jag prima..
Ja men då kan jag ju fuska utan problem.. i en månad höll jag det.. att jag fuskade på helgerna och åt LCHG till vardags.. funkade bra, mådde bra, höll vikten.. men sen blev det mer och mer fusk.. och sen var det kört.. så föll bort från LCHF..

Kort där efter gick jag in i en mindre depression.. mådde skit.. panikångest, oro med mera.. höll i sig ett tag.. började röka igen för att hantera ångesten..
Det har nu gått 3 år sedan detta.. och jag… ja.. jag har gått upp 40 kg!!! sen detta.. kan inte böja mig ner.. kan inte gå upp för en trapp utan att bli andfådd.. jag har halsbränna konstant.. ont i rygg och knö.. jag har värk i bröstet och jag har många hjärtproblem i min släkt.. så ja.. jag måste göra nått åt min situation..

Jag har under dessa 3 år faktiskt påbörjat LCHF 2 gånger, men det har varit halvhjärtade försök.. och inte så strikt.. så jag har tex ätit maten som serverats på jobbet men bara petat bort pastan tex.. men det är mycket mjöl och tillsatser i såserna ex, så det har som sagt inte varit så strikt, har druckit lightdrickor med mera och jag har fuskat när jag blivit bjuden på mat etc. så har hållit sig kanske 1 månad och inga resultat på vikten.

Men nu har jag bestämt mig.. för att börja med LCHF igen, dels för viktens skull men framför allt för att må bättre och få mer ork och känna mig bättre.. slippa halsbrännan, slippa bröstvärken med mera.

Jag ska köra strikt igen.. göra matlådor till jobbet med mera.. inga tillsatser, inga lightprodukter.. på samma sätt som för 3 år sedan.. Jag har pratat med min chef om detta och att jag kommer ha med egen mat fast jag äter med barnen på skolan så hon vet varför.. för det känns ju lite konstigt, att jag har med egen mat med goda såser medans barnen sitter och petar i sin fisk 😛 Men får ju förklara att det är som att jag är allergisk ungefär.. det gick ju bra för 3 år sedan.

Det jag känner lite oro för.. är ju tex då jag nu också jobbar ideelt var och varannan kväll är hur jag ska få rutin och tid att planera och laga alla matlådor.. måste tex ha med både frukost och lunch till jobbet samt en middag till mitt ideela jobb, åt minstone 2 gånger i veckan.. så övriga kvällar kommer ju i princip gå åt till att laga mat.. måste hitta bra och enkla knep.. har inga problem att äta samma sak flera gånger i veckan om det är gott, så får väl laga stora satset som räcker till många lådor..

Jag har många gånger undrat vad min depression kom från som jag gick in i på sommaren för 3 år sedan.. min egen förklaring är en lätt uttmattningsdepression för jag hade så frukansvärt höga krav och förväntningar på mig själv på den tiden, som var rent omänskliga.. så det är min förklaring.. men jag funderar ofta, samtidigt.. kan det ha varit att jag började pula i mig kolhydrater igen som utlöste det? Kan inte riktigt släppa den tanken heller.. kan det ha varit bidragande?

Många tankar och fundering.. ville mest dela med mig och skriva av mig…

Har läst kostdoktorns bok matrevolutionen under lägret för att hitta extra kunskap och motivation, förutom min egen erfarenhet för 3 år sedan..

En kommentar

  1. Pingback: 1appraised

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.