Länksamling rörande Vattenkraften och Verksamhetsutredningen

Det finns många bra sidor att läsa på i fråga om vattenkraft.
Jag har zamlat ihop några.

Ett excellent examensarbete skrivet av Åsa Össbo;

Nya vatten, dunkla speglingar (2014)
Industriell kolonialism genom svensk vattenkraftutbyggnad i renskötselområdet 1920 – 1968

I VK, Västerbottens Kuriren finns en välskriven artikel att läsa:

”Nu är det hög tid för den gröna vattenkraften”
Vattenkraften kan miljöanpassas, precis som alla annan industri. Vattenverksamhetsutredningen visar en väg framåt som kombinerar god elförsörjning med en sådan hänsyn till livet i vatten att det går att klara inte bara EU:s bindande miljökrav, utan även riksdagens miljömål. Det är hög tid för den blågröna kraften. Det skriver Mikael Karlsson och Ellen Bruno från Naturskyddsföreningen.

Med anledning av slutbetänkandet från Vattenverksamhetsutredningen skriver ÄlvS ordförande:

”Dags att göra upp med industrins skrämselretorik”
(20140623)

”Vattenkraftsindustrin blockerar omprövningar av gammeldags miljötillstånd. Nu måste politikerna sluta lyssna på skrämskotten.”

Delbetänkandet i Vattenverksamhetsutredningen
Ny tid ny prövning
”Delbetänkande av Vattenverksamhetsutredningen. Vattenverksamhetsutredningen behandlar i detta delbetänkande sina ställningstaganden avseende analys av rättskraftens räckvidd i fråga om sådana tillstånd och äldre rättigheter som meddelats före MB:s ikraftträdande.

Utredningen föreslår hur man på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt kan se till att de anläggningar som inte har tillstånd enligt MB utformas och drivs på ett sådant sätt att MB:s hänsynsregler och EU-rättens krav i förhållande till vattenkvalitet och påverkan på djur och växtliv uppfylls. Allt i enlighet med tilläggsdirektivet 2013:37 och huvuddirektivet 2012:29.”

Slutbetänkandet i vattenverksamhetsutredningen
I vått och torrt
”Utredningens övergripande uppdrag är att se över reglerna om vattenverksamhet i MB och LSV, se direktiv 2012:29.

Utredningen har lämnat två delbetänkanden. SOU 2012:89 innehåller en analys beträffande tillämpningen av 4 kap. 6 § MB i förhållande till syftet med bestämmelsen enligt förarbetena. SOU 2013:69, som är en delredovisning av huvuduppdraget, innehåller bl.a. en analys av rättskraftens räckvidd för äldre tillstånd och rättigheter, förslag till system som möjliggör ny prövning av verksamheter som saknar tillstånd enligt MB och förslag till nya regler om prövningens omfattning vid ändring av tillstånd.
Återstående delar av uppdraget behandlas i detta slutbetänkande.”

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.