Restaurering av vattendrag i Västerbotten

Facebook kan vara en styggelse, men även nåt bra!

Jag gillar en del grupper, speciellt
Älvräddarna (förvånade va 😉 ),
Långforsens kraftverk, nej tack!,
Naturskyddsföreningen,
Rädda Rönne Å,
Restaurering av vattendrag, Länsstyrelsen Västerbotten
och många fler…

Den sistnämnda gruppen hemfaller ju mer i mina hemtrakter, så det är extra spännande att hålla ögonen på vad de gör.

Deras arbete går ut på att de utför restaurering av små och stora flottledspåverkade vattenmiljöer i Västerbottens län.
De har en vision om att växt- och djurlivet ska gynnas genom att de naturliga levnadsförhållandena återskapas i både små och stora vatten och på så sätt uppnå miljömålet ”levande sjöar och vattendrag”
Restaureringen av vattendragen syftar till att de vatten- och biologiska åtgärderna de utför visas.
Ingenting görs utan tillstånd eller medgivande från mark- och fastighetsägare. Åtgärderna är tillståndspliktiga.
Länsstyrelsen i Västerbotten kommer under 2014 att restaurera
ett antal vattendrag; bl a Sävarån, Hörnån och Karlsbäcken.
Ett antal flottledsdammar i Sävaråns och Lögdeälvens avrinningsområde kommer även de att rivas ut.

För att värna det flottningshistoriska kulturmiljön kommer vissa intakta miljöer att lämnas.
Länk till hemsidan – och jag rekommenderar er att titta på den, för där finns ett jättefint bildspel på hur det kan se ut före ett restaureringsarbetet, under och efter att arbetet är slutfört.Restaurering av vattendrag – biologisk mångfaldRestaurering av Hörnån och Armsjöbäcken

”Den kraftigt flottledsrensade Hörnån restaureras nu genom ett projekt som drivs av Nordmalings kommun och Länsstyrelsen. Sedan 2011 har vi lagt ut upprensade block och stenar, breddat vattendraget till ursprunglig bredd samt återskapat naturliga och variationsrika strukturer. Därmed har vi kraftigt förbättrat den fysiska miljön för vattenlevande djur, fiskar, fåglar och växter. I projektet så har vi totalt kört ut 235 ton lekgrus för att återskapa lekområden för fisk.”

Restaurering av Sävarån

”2011 startade projektet med restaurering av Sävaråns flottledsrensade forsar. Projektet har nu pågått i tre säsonger. Umeå kommun, som är huvudman för projektet. har fått miljödom för att återställa sträckan mellan Lill-Sävarträskets utlopp och Krokbäcksforsen (Etapp 1). Planerna är att få tillstånd att återställa påverkade forssträckor ända ut till havet i Skeppsvik (Etapp 2). Arbetet beräknas pågå några säsonger till.”

Restaurering av Karlsbäcken

”Genom att restaurera Karlsbäcken vill vi på länsstyrelsen med markägares och fiskevårdsområdets hjälp förbättra möjligheterna för att lax, havsöring och flodpärlmussla ska trivas.”

Rinnande vatten i Kvarken

”Rinnande vatten i Kvarken har genomförts som ett samarbetsprojekt inom EU:s programområde Botnia-Atlantica, där olika aktörer från Sverige och Finland deltagit. Projektägare har varit ELY-centralen i Södra Österbotten. Länsstyrelsens miljöanalysenhet samt Skogsstyrelsens distrikt i Umeå har deltagit som samarbetspartners.”

Kustmynnande vattendrag

”De vattendrag som mynnar vid kusten är mycket viktiga för de flesta fiskarter som lever längs kusten. Fiskarna vandrar upp i vattendragen för att fortplanta sig, det som ofta benämns som lekvandring. Några exempel på fiskarter är abborre, gädda, mört, id, kustlevande harr, havsöring och flodnejonöga.”

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.