Uppmärksammar; Rönne å

Det har skapats en grupp på FB som heter ”Rädda Rönne å” och inför det kommande evenemanget ”Hearing om tillståndet i Rönne Å” ville jag bara visa lite på vad som kan göras:

Linus Nilsson, skaparen av gruppen skriver på sidan:

”Dialog påbörjad med Skånska Energi om Rönne Å!

Man kan ju säga att allt började sommaren 2013, jag lite lagom frustrerad över att vi nu inte har fler sträckor med fallhöjd att restaurera i huvudfåran. Jag vänder mig till Älvräddarna och får då kontakt med den lokala gruppen och Fred.

Den 2/ 2013 var det ett möte med ett antal personer närvarande och alla tre kraftverk i huvudfåran besöktes.

Alla var överens om att omlöp för alla tre verken såg i det närmaste löjligt enkelt rent tekniskt att få till.

Strömsträckorna mellan kraftverken såg mycket fina ut och några stationära öringar observerades.
En handlingsplan diskuterades och de närvarande skulle försöka påverka styrelser för fiskeklubbar alternativt ta sig in i styrelserna i den mån det var möjligt.

”Vardagen flyter på och det händer inte speciellt mycket ang detta, tills jag lyfter luren och ringer till Christer för att se om han har möjlighet att komma ner till Rönne Å och titta på de tre verken och möjligheterna som här finns. Fiskeridirektör Johan Wagnström bjuds in till träffen som kom att äga rum den 3 okt 2013 där det diskuterades lite olika alternativ och möjligheter, ” skriver Linus Nilsson.

Tuffare regler väntar för vattenkraften
(20131004)

Vidare skriver Linus;
”Måndag 19 maj träffades Älvräddarnas Christer Borg och Skånska Energis Krister Ström i Vetlanda för en förutsättningslös diskussion. Samtalet handlade om förnybar energiproduktion, biologisk mångfald och vad Vattenverksamhetsutredninge kommit fram till. Utan att lova någonting så var samtalen bra, säger Christer. Nu vill Älvräddarna träffa ledningsgruppen i Skånska Energi för ett samtal.
– Förhoppningsvis säger de ja, och vi kanske kan ha ett inledande samtal om miljöförbättringar på bred front innan sommaren. säger Christer.”

”Och nu sitter jag här och funderar över hur det hade varit om jag inte vänt mig till Älvräddarna förra sommaren! // Linus

Idén med Facebook sidan är att:

”ett gilla” = att man har skrivit på en namninsamling.

Genom naminsamlingen KRÄVER vi ett levande Rönne Å, ett Rönne Å där bla den hotade atlantlaxen kommer att få ca 20 000 kvm mera prima lek och uppväxt område (20 000 kvm det är vad som döljer sig bara i Stackarpsdammen).

”Vi kräver att det ska finnas faunapassager med den bästa möjliga tekniken vid de två resterande kraftverken uppströms stackarp så att lax och havsvandrande öring ska kunna ta sig ännu längre upp i systemet för att få en fortsatt ökad produktion.

Sedan 2006 när restaurering av ån började i strömmarna vid Västra Sönnarslöv har elfiske resultaten bara pekat uppåt, och 2012 hade Rönne å ett resultat som är ett av dom bästa i tätheter på lax och öring smolt bland västkust åarna!

Rönne å har med rätt åtgärder en potential att bli ett riktigt bra laxförande fiskevatten med närhet till öresundsregionen, med allt vad det kan innebära för kommuner längs ån, inte bara i form av sålda fiskekort, utan allt det andra runtomkring som det kan generera ekonomiskt med tillresta natur och fisketurister.

BJUD IN SÅ MÅNGA NI KAN, DET ÄR VIKTIGT FÖR ATT BILDA OPINION”

Källa; FB gruppen Rädda Rönne Å

En liten flyer om ”Evenemanget Hearing om tillståndet för Rönne Å”

10469702_10152267284895838_8739387894877937070_n

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.