vattenkraften.se har fått tredje svaret från Miljöpartiet

vattenkraften.se;

”Hej

Vi på vattenkraften.se skulle gärna, så här inför stundande val, vilja vara allmänheten behjälplig när det kommer till våra hjärtefrågor.

En, för oss, extremt viktig fråga är ert partis officiella ståndpunkt gällande Vattenverksamhetsutredningens Slutbetänkande: I Vått och Torrt.

Som det ser ut idag så är vi exempelvis på väg mot rullande viten ifrån EU, eftersom vi inte kommer att följa ramdirektivet för vatten. Enligt våra beräkningar handlar det om mellan ett och fyra MSEK/dag. Detta enbart för att vi inte miljöanpassar vattenkraften. (Det har inte gått så lång tid sedan vi hade en rejäl debatt kring avloppsproblem och de i förhållande väldigt låga belopp detta medförde i form av rullande viten.)

Gällande nämnda vattenkraft så dras vi idag med idel kraftverksföretag som gör allt för att slippa undan RIKTIG miljöanpassning och istället skryter om och gömmer sig bakom småsaker som t.ex. byte av oljesort vid smörjning av turbiner. Vad gäller oviljan så kan vi om ni känner behov av detta plocka fram mängder med vattendomar som påvisar detta faktum. Vi har tydliga bevis för att de bolagen säger och det de faktiskt gör skiljer sig åt markant. Det här är inte på långa vägar vad som krävs för att Sverige skall kunna påstå sig vara ett föregångsland i dessa frågor.

Men den stora frågan då; med tanke på att slutbetänkandet innehåller reformer kring vattenkraften i Sverige som verkligen skulle göra skillnad så vore det bra att veta vart ert parti står i denna fråga. Kommer ni att ställa er bakom detta förslag på reform eller kommer ni att förkasta den och den akvatiska miljön?

MVH

Per Persson Eckerström
vattenkraften.se”

Miljöpartiet svarar:

”Hej Per,

Och tack för ditt mejl, som hamnat på mitt bord.

Det är viktiga frågor som du och utredningen tar upp. Vi är i grunden positiva till utredningens förslag men har inte tagit ställning i detaljerna. Utredningens betänkande kom också i början på sommaren, så det har inte varit gott om tid.

Det är uppenbart att det finns problem och att det kommer att krävas krafttag för att lösa dem. Vi kan ju konstatera att Levande sjöar och vattendrag är ett av de 14 (av 16) miljömål som inte nås om vi inte gör mer.

Jag tar gärna del av era synpunkter på hur domstolarna har bedömt i målen, och det bevis ni referar om bolagens agerande.

Hälsn.

Charles Berkow

Miljöpolitisk sekreterare

MP-Riksdagskansli”

Källa; vattenkraften.se

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Christer Abrahamsson

    Undertecknad har jobbat med vattenturbinens miljöanpassning i 39 år. Man behöver inte i dag acceptera utsläpp av smörjmedel i vattnet. Vad det gäller ålmigration finns det lösningar som gör att den kan vandra förbi kraftverk, utan att släppa ut mängder med vatten förbi verket. Övrig miljöanpassning kan lösas i samförstånd mellan kraftindustrin och andra intressen.
    Problemet är propagandan från folk som hatar kraftverk. Kraftindustrin befarar att en ny, allmän tillståndsprövning kommer att ge dessa aktörer möjlighet att, som redan sker, motarbeta vattenkraften generellt. De kan göra detta på den sökandes bekostnad. Idag gör motståndarna allt för att tillståndsprocessen skall bli så dyr som möjligt. Idag gör förnyelse av kraftverk, på ett inte optimalt sätt, för att undvika miljöprövning. Hotet mot vattenkraften är brist på samförstånd och god vilja. Det gör, på sikt, elpriset högre och ökar andelen kolkraft till nackdel för alla.

    Christer Abrahamsson
    VD
    TURAB Turbin & Regulatorservice AB

    • Kin@ (inläggsförfattare)

      Hm…
      Problemet med oljan, är jag för dålig på, så det överlåter jag åt någon annan…
      Men…
      Är det inte pga av att det INTE finns anpassade fiskvägar, som det höjs röster för och emot vattenkraftverken, att det finns vissa arter i vår miologiska mångfald, som farit så illa att de riskerar utrotning.
      Ålen är ju en sådan fiskart, som numera är rödlistad pga utrotninsghotet…

      Den där meningen, svänger sig verksamma inom branschen och politiker sig gärna med;
      ”Övrig miljöanpassning kan lösas i samförstånd mellan kraftindustrin och andra intressen.”

      Vadå ”andra intressen”?!?
      VAD står det för?
      Det är väldigt svårt att få svar på det…

      Vem skriver något om att ”hata” vattenkraft?
      Mej veterligt, så värnar vi strömmande vatten, levande älvar och landskap och jobbar i både motvind och motströms till att få behålla den natur vi har, att den ska få fortsätta leva – att den biologiska mångfalden ska få fortgå och finnas kvar till våra ättlingar…

      Den ENDA braschen som ligger utanför Miljöbalken i Sverige idag är…ja, just det ja – vattenkraften.
      Klart att det kommer att bli kännbart, då vattenkraftsbranschen fått härja fritt mer än hundra år…

      Vet inte om jag tycker att dina ord gör saken så mycket bättre, med att dra alla som värnar Sveriges strömmande vatten över en kam och säga att folk som hatar vattenkraft sprider propaganda…
      Sverige har haft ett väldigt lågt elpris ja – vi ÄR bortskämda med det, det går inte att komma ifrån.
      MEN ska vi ha kvar vår natur och biologiska mångfald, så måste vi börja ”se om vårt hus” nu och inte vänta i 100 år till!

      Mvh Kin@

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.