Ett helt ofattbart erbjudande

Jag fick i går kväll ett av de mest överraskande mejl hittills, kanske också det mest betydelsefulla i mitt liv, vem vet:

"Pga kronprinsbesøket, lørdag den 13.mars, lurer vi på om Tom Juslin kan ta et 10 minutters miljøforedrag kl. 15.30?"

OK, visste att jag ska hålla ett klimatföredrag på Alta museum  under min Norge-turné kl 13 på lördagen. Det är en stor dag för Finnmark, eftersom Finnmarkslöpet startar då, en av de största draghundstävlingarna, tror jag. 

Jag är anlitad att prata om klimat på flera olika ställen under löpet i Finnmark. Hela min fotoutställning med klimatbilder är också beställd att snurra runt Finnmark under det nämaste året.

Norske kronprinsen ska inviga  evenemanget och jag trodde att jag skulle ingå i ett sidoarrangemang. Tills förfrågan kom om jag kunde ställa upp på ytterligare ett  föredrag:

"HKM Kronprins Haakon Magnus skal være tilstede under dette arrangementet."

Jag tror jag drömmer.  Det är redan på lördag. Jag trodde såna här arrangemang var spikade månader, år, på förhand.

Jag måste hitta ett helt nytt upplägg och komprimera mitt budskap. Tio minuter i rampljuset för klimatet! Inte bara kronprinsen utan hela medie-Norge har blickarna riktade på Alta och mig.  Yes, det är nu det gäller!

Berit Lorås,  som koordinerat min landsomfattande turné för Folkeakademiet i Norge under sex veckor i vår är själv chockad:

"Man kan aldri vite hva som skjer. En må være foreberedt på litt av hvert. Dette overgår imidlertid selv  fantasien. "

Lite som en askungesaga. Jag gjorde en klimatresa som ingen trodde på från början. Ingen. Nu har den snart nått sitt mål.

I dag lämnar jag södra Norge och drar upp mot norra delarna. Ska prata för fyra skolklasser i Bodö i morgon och sedan blir det  Hammerfest, Tana och Alta.

Top of Norway – verkligen. Högre än så här kan klimatresan aldrig komma!

4 kommentarer

  1. Jenny J

    Grattis!! Spännande!!
    Själv ser jag fram emot nästa torsdag, ser på din ”turnéplan” att du då kommer till Mosjøen vgs, där jag jobbar sen snart tre år tillbaka. Lita på att jag tar chansen att höra ditt föredrag!
    Hälsningar Jenny, ex-Holmöbo, ex-Umeåbo, numera halvnorsk (… och som läste isländska ihop med dig en gång i tiden…)

  2. Dennis Larsson

    Nja, några var det väl som tyckte att det var en mycket bra ide. Fast att det skulle bli så här stort trodde jag inte, lycka till och njut av rampljuset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.