”The True” Grave

Jag skrev idag en recension av Amerikanska HAVOK’s senaste alster "Time is Up" och som bekant finns det ju även ett svenskt dödsband från Lund som går under samma namn, eller om sanningen skall fram så finns det minst sex stycken HAVOK runt om i världen (enligt Metal-Archives). Detta i kombination med gårdagens svammel om Haparanda, samt gästspelet av Happisbon Janne Posti fick mig att tänka på ett annat band som i dagens läge iof sig inte har någon konkurrens om bandnamnet, nämligen GRAVE.


"The true" GRAVE, Heavy Metal från Haparanda anno ca. ´83-´84.

Nu har jag endast lyckats hitta väldigt sparsamt med information om just detta band, men en 7"-singel (1983) och ett demo (1984) hann bandet med att släppa innan instrumenten verkar ha lagts på hyllan. Jag finner det fantastiskt roligt/intressant att det faktiskt fanns ett band från Sverige och just Haparanda innan dödsmetall pionjärerna GRAVE satte sina spår på metalkartan. Detta gör mig nyfiken på om det finns något mer intressant att gräva fram ur arkiven när det kommer till just en hårdrock/metal scen från Haparanda. Om det är någon som har mer koll på detta kan ni gärna skicka ett mail till blashyrkhbloggen och berätta om era minnen av en scen (om det fanns en?) uppe i Haparanda (även Kalix kan inkluderas). Allt från 80-talet fram till mitten av 90-talet vore intressant att få höra mer om.  
 
GRAVE – "Dreamer" (1983)

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Hook

  Min bror är ett stort fan av just detta Grave och har en tendens att veta allt för mycket om 80-talets heavy metal scen i vårat land. Jag kan utan tvekan be honom gräva upp en hel del info.

 2. Johan

  En släkting till mig spelade i Grave. Dan Wande, spelade gitarr och sjöng.
  Den andra låten på singeln tycker jag är bättre. Grymt bra hårdrock!

  Är de inte från Pajala? Dan bodde nog i Korpilombolo på den tiden.

 3. Dan Wande

  Det som hände efter Grave var att Janne Granvik mobiliserade ett band Glory North i Sthlm och att jag fortsatte i bandet Vandee. Efter denna soare blev det Unit X för min del samt bandet Glory för J Granvik. Sedermera blev det SMILE för mig och ett egen producerat album ”A smile is what you get”. Numera bosatt i Piteå är production på gång för ett project undet titeln X-ACT som förhoppningsvis är ute och ljuder på scenerna igen kommade sommar 2015. Hej Hopp//Dan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.