Livat

Bättra luft hemma med rätt växter

Jag tycker ibland att ventilationen i min lägenhet lämnar en del att önska. På sommaren har jag förstås ofta fönstren öppna, så då är det inget problem, men nu på vintern är det på tok för kallt för att öppna några fönster.

Jag har hört om att vissa växter är extra bra på att rena inomhusluften. Så nu funderar jag på att investera i lite mer gröna växter för att se om det kan göra luften bättre i min lägenhet.

Alla växter producerar syre under dagtid genom processen fotosyntes. Detta innebär att de använder solenergi, koldioxid och vatten för att producera syre.

Efter mitt googlande har jag kommit fram till att följande växter är särskilt bra på att rena luften och producera syre:

  • Areca palm: Bra på att rena luften från formaldehyd och toluen.
  • Gerbera: Bra på att rena luften från benzen och trichlorethylen.
  • Fikus: Bra på att rena luften från formaldehyd och koldioxid.
  • Sansevieria (Svärmors tunga): Bra på att rena luften från formaldehyd och koldioxid.
  • Aloe vera: Bra på att rena luften från formaldehyd och benzen.

Det är viktigt att vattna växterna regelbundet och ge dem tillräckligt med ljus, för att de ska kan producera syre på bästa sätt.

Det som jag har lite svårt att utläsa när jag läser om dessa växter är om de faktiskt bidrar till märkbart bättre luft eller om man egentligen behöver otroliga mängder av växterna för att det ska märkas någon skillnad. Kanske att jag ska köpa en CO2 mätare så att jag faktiskt kan mäta hur stor skillnaden blir före och efter växtinköpet. Får se hur jag gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.