Livat

Hygge

Av , , Bli först att kommentera 2

Hygge är ett danskt koncept som inte har en direkt översättning till svenska, men det kan beskrivas som en känsla av mysighet, värme och tillfredsställelse. Det är en viktig del av den danska kulturen och handlar om att skapa en varm atmosfär och njuta av de goda sakerna i livet med nära och kära. Konceptet är djupt rotat i dansk kultur och har blivit populärt världen över som ett sätt att hantera stress och främja välbefinnande. Jag gillar verkligen konceptet och försöker tänka på hygge nu på vintern.

Hygge finns delvis på grund av de långa, mörka vintrarna i Skandinavien, där det är viktigt att hitta sätt att kämpa mot kylan och mörkret. Genom att skapa en känsla av komfort och gemenskap hjälper hygge människor att övervinna den mörka perioden med ett positivt sinne.

För att använda hygge för att hantera den mörka vintern i Sverige kan du införliva några av de grundläggande principerna i ditt dagliga liv. Här är några tips:

  1. Skapa en mysig atmosfär hemma. Använd mjuka filtar, tänd ljus och se till att ditt hem känns varmt och inbjudande. Belysning spelar en stor roll i hygge, så välj varmt ljus för att skapa en välkomnande känsla.
  2. Njut av enkelheten. Hygge handlar om att uppskatta de enkla sakerna i livet, så som att läsa en bra bok, dricka en varm kopp te eller kaffe, eller att baka något gott. Ta dig tid att verkligen njuta av dessa stunder utan stress eller distraktioner.
  3. Tillbringa kvalitetstid med nära och kära. Gemenskap är en viktig del av hygge. Organisera middagar eller spelkvällar med vänner och familj för att stärka banden och skapa glada minnen tillsammans.
  4. Klä dig varmt och bekvämt. Att hålla sig varm är nyckeln till att njuta av utomhusaktiviteter även under vintern. Satsa på bekväma och varma kläder som gör det möjligt för dig att njuta av naturen, även när det är kallt.
  5. Lev i nuet. Hygge handlar om att vara närvarande och uppskatta nuet. Försök att minska på multitasking och ge dig själv utrymme att bara vara.

Genom att omfamna hygge under de mörka månaderna kan du skapa en känsla av tillfredsställelse och lycka, trots det kalla och mörka vädret. Det är ett sätt att återupptäcka glädjen i de små sakerna och att hålla vintermörkret borta.

PC eller Macbook

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag är själv en inbiten Mac-användare och jag får ofta frågan från familj och vänner om man ska köpa en PC eller en Macbook när man ska köpa ny laptop. Jag vet ju vad jag själv skulle köpa, men det behöver ju inte vara rätt för någon annan.

Det finns med andra ord inget enkelt svar på denna fråga, eftersom valet mellan en PC och en Macbook beror på individuella behov, preferenser och budget. Båda alternativen har sina egna för- och nackdelar. Nedan följer några faktorer som kan hjälpa dig att avgöra vilken dator som passar dig bäst.

Användning: Vad du ska använda datorn till är en viktig faktor att överväga. Om du främst ska använda datorn för arbete som kräver Windows-program, kan en PC vara ett bättre alternativ. Om du däremot är inom kreativa områden som grafisk design, musikproduktion eller filmredigering, kan en Macbook vara det bästa valet, eftersom många av dessa program är speciellt utvecklade för macOS.

Budget: Priset kan också vara en viktig faktor. PC-datorer finns i en mängd olika prisklasser, från budgetalternativ till högpresterande maskiner, medan Macbooks tenderar att vara i den högre prisklassen. Det är också viktigt att tänka på de långsiktiga kostnaderna, till exempel uppdateringar och underhåll.

Kompatibilitet: Om du använder andra enheter och programvara som är beroende av ett specifikt operativsystem, kan det påverka ditt val. Till exempel är Macbooks inte alltid kompatibla med programvara som är utvecklade specifikt för Windows.

Design och användarvänlighet: Även om design och användarvänlighet är subjektiva faktorer kan de påverka ditt val. Macbooks anses ofta ha en modern och elegant design, medan PC-datorer kan variera i design och användarvänlighet beroende på varumärke och modell.

Melodifestivalens historia

Av , , Bli först att kommentera 0

Så här i mello-tider tänkte jag att det kunde vara kul att göra en lista på alla vinnande bidrag. Det är rätt kul att se hur musikstilar har ändrats från 50-talet fram till idag. Jag tänkte också göra en Spotify-lista med alla låtar, men det får nog vänta till en annan dag.

Tills vidare får ni hålla tillgodo med den här listan:

1958: ”Nygammal vals” av Alice Babs
1959: ”Augustin” av Brita Borg
1960: ”Alla andra får varann” av Siw Malmkvist
1961: ”April, april” av Siw Malmkvist
1962: ”Sole Sole Sole” av Inger Berggren
1963: ”En gång i Stockholm” av Monica Zetterlund
1964: ”Annorstädes vals” av Lill-Babs
1965: ”Absent Friend” av Ingvar Wixell
1966: ”Nygammal vals” av Lill Lindfors och Svante Thuresson
1967: ”Som en dröm” av Östen Warnerbring
1968: ”Det börjar verka kärlek, banne mig” av Claes-Göran Hederström
1969: ”Judy, min vän” av Tommy Körberg
1971: ”Vita vidder” av Family Four
1972: ”Härliga sommardag” av Sylvia Vrethammar
1973: ”You’re Summer” av Nova
1974: ”Waterloo” av ABBA
1975: ”Jennie, Jennie” av Lasse Berghagen
1977: ”Beatles” av Forbes
1978: ”Det blir alltid värre framåt natten” av Björn Skifs
1979: ”Satellit” av Ted Gärdestad
1980: ”Just nu!” av Tomas Ledin
1981: ”Fångad i en dröm” av Björn Skifs
1982: ”Dag efter dag” av Chips
1983: ”Främling” av Carola Häggkvist
1984: ”Diggi-Loo Diggi-Ley” av Herreys
1985: ”Bra vibrationer” av Kikki Danielsson
1986: ”E’ de’ det här du kallar kärlek?” av Lasse Holm och Monica Törnell
1987: ”Fyra bugg och en Coca Cola” av Lotta Engberg
1988: ”Stad i ljus” av Tommy Körberg
1989: ”En dag” av Tommy Nilsson
1990: ”Som en vind” av Edin-Ådahl
1991: ”Fångad av en stormvind” av Carola Häggkvist
1992: ”I morgon är en annan dag” av Lena Philipsson
1993: ”Eloise” av Arvingarna
1994: ”Stjärnorna” av Marie Bergman och Roger Pontare
1995: ”Se på mig” av Jan Johansen
1996: ”Den vilda” av One More Time
1997: ”Bara hon älskar mig” av Blond
1998: ”Kärleken är” av Jill Johnson
1999: ”Take Me to Your Heaven” av Charlotte Nilsson
2000: ”När vindarna viskar mitt namn” av Roger Pontare
2001: ”Listen to Your Heartbeat” av Friends
2002: ”Never Let It Go” av Afro-dite
2003: ”Give Me Your Love” av Fame
2004: ”Det gör ont” av Lena Philipsson
2005: ”Las Vegas” av Martin Stenmarck
2006: ”Evighet” av Carola Häggkvist
2007: ”The Worrying Kind” av The Ark
2008: ”Hero” av Charlotte Perrelli
2009: ”La voix” av Malena Ernman
2010 Anna Bergendahl ”This Is My Life”
2011 Eric Saade ”Popular”
2012 Loreen ”Euphoria”
2013 Robin Stjernberg ”You”
2014 Sanna Nielsen ”Undo”
2015 Måns Zelmerlöw ”Heroes”
2016 Frans ”If I Were Sorry”
2017 Robin Bengtsson ”I Can’t Go On”
2018 Benjamin Ingrosso ”Dance You Off”
2019 John Lundvik ”Too Late for Love”
2020 The Mamas ”Move”
2021 Tusse ”Voices”
2022 Cornelia Jakobs ”Hold Me Closer”

Vilken låt som vinner i år får vi väl se, men nog är väl Loreen duktigt favorittippad. Svaret får vi om två veckor!

Roadtrip med familjen till Lübeck i Tyskland

Av , , Bli först att kommentera 0

Att planera en roadtrip kan vara en rolig och spännande upplevelse, särskilt när det är första gången du åker med en ny bil och med hela familjen! En elbilroadtrip kan dock innebära några utmaningar, men med rätt förberedelser kan det bli en riktigt häftig upplevelse.

Vi ska åka från Umeå till Lübeck i Tyskland senare i vår, och med två små barn är det vara viktigt att planera pauser längs vägen för att vi ska ta oss igenom den här resan på ett tryggt och bekvämt sätt med den mentala hälsan i behåll. Vi kommer boka hotell längs vägen (förmodligen i Stockholm och Malmö, men har inte bestämt det än) så att vi kan ha hyfsat korta dagsetapper. Men också för att barnen ska få uppelva två av Sveriges största städer, om än bara för en kort stund Men jag tänker också att vi ska köra ett ganska sent pass första dagen och hoppas då på att barnen ska somna i baksätet så att vi kan köra ett gäng mil utan att de märker det.

Eftersom vi ska åka elbil hela vägen, är det också förstås viktigt att planera resan så att vi hittar laddstationer längs vägen. Det finns ju som tur är flera appar och webbplatser som hjälper till att hitta laddstationer, och jag har gjort en rutt med hjälp av ”A better route planner” för att inte riskerar att fastna längs vägen på grund av urladdat batteri. I den tjänsten kan man ställa in massor av saker som vilken bil man har, hur mycket batteri man vill ha kvar när man kommer fram till sitt delmål, temperatur, vilken hastighet man tänker köra och mycket annat.

Att ha barn ombord på en lång bilresa är förstås alltid en utmaning, men det finns ju sätt att göra resan roligare och mindre stressig. Förutom att planera stopp längs vägen (för att ladda, äta och bara sträcka på benen), kommer vi förbereda saker för barnen att göra under resan, som att spela spel, lyssna på ljudböcker eller se på film på paddan. Vi kommer också att ladda upp med snacks och drycker så att barnen inte blir hungriga eller törstiga längs vägen.

När vi väl når Lübeck, kommer vi att få njuta av en vacker stad och att träffa mina släktingar. Lübeck har många intressanta sevärdheter, inklusive den gamla staden, tyvärr missar vi stadens berömda julmarknad under vintern. Den får vi besöka nästa år om nu resan ger mersmak.

Det ska bli spännande att åka på en så pass lång bilresa med barnen, det har vi inte gjort förut. Sen har vi inte åkt så långt i vår elbil förut heller, så det blir också en utmaning. Det är spännande hur utmaningarna i livet förändras med tiden och framförallt när man har barn att ta hänsyn till.

Bättra luft hemma med rätt växter

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag tycker ibland att ventilationen i min lägenhet lämnar en del att önska. På sommaren har jag förstås ofta fönstren öppna, så då är det inget problem, men nu på vintern är det på tok för kallt för att öppna några fönster.

Jag har hört om att vissa växter är extra bra på att rena inomhusluften. Så nu funderar jag på att investera i lite mer gröna växter för att se om det kan göra luften bättre i min lägenhet.

Alla växter producerar syre under dagtid genom processen fotosyntes. Detta innebär att de använder solenergi, koldioxid och vatten för att producera syre.

Efter mitt googlande har jag kommit fram till att följande växter är särskilt bra på att rena luften och producera syre:

  • Areca palm: Bra på att rena luften från formaldehyd och toluen.
  • Gerbera: Bra på att rena luften från benzen och trichlorethylen.
  • Fikus: Bra på att rena luften från formaldehyd och koldioxid.
  • Sansevieria (Svärmors tunga): Bra på att rena luften från formaldehyd och koldioxid.
  • Aloe vera: Bra på att rena luften från formaldehyd och benzen.

Det är viktigt att vattna växterna regelbundet och ge dem tillräckligt med ljus, för att de ska kan producera syre på bästa sätt.

Det som jag har lite svårt att utläsa när jag läser om dessa växter är om de faktiskt bidrar till märkbart bättre luft eller om man egentligen behöver otroliga mängder av växterna för att det ska märkas någon skillnad. Kanske att jag ska köpa en CO2 mätare så att jag faktiskt kan mäta hur stor skillnaden blir före och efter växtinköpet. Får se hur jag gör.

Boktips: En gentleman i Moskva

Av , , Bli först att kommentera 1

Julen handlar mycket om att läsa böcker för mig. Därför tänkte jag tipsa om en av de bättre böckerna jag läst på senaste tiden, nämligen ”En gentleman i Moskva”. Det är en roman av den amerikanske författaren Amor Towles som handlar om den ryske aristokraten Graf Aleksandr Rostov som döms till husarrest på hotel Metropol i Moskva efter den ryska revolutionen 1917. Rostov, som tidigare levt ett lyxigt och privilegierat liv, måste nu anpassa sig till det nya regim som har tagit makten i landet och till sin nya situation som fången i en värld som han inte längre känner igen.

Boken följer Rostovs liv på hotellet under flera decennier och beskriver hans olika relationer med andra gäster och personal på hotellet, samt hans försök att hitta mening och värdighet i sin nya tillvaro. ”En gentleman i Moskva” är en roman som handlar om mänsklighet, lojalitet och värdighet i en föränderlig värld.

Jag ger den en stark fyra av fem möjliga!

Boken har en del likheter med andra romaner som handlar om personer som hamnar i utsatta situationer och som måste anpassa sig till förändringar i samhället eller i sin egen livssituation. En bok som kan påminna om ”En gentleman i Moskva” är ”Fången på Kuba” av Ernest Hemingway, som handlar om en fångad amerikansk journalist som försöker överleva och hitta mening i sin situation under den revolutionära kubanska revolutionen. Andra böcker som har liknande teman och som jag har satt upp på min läslista är ”En annan tid, en annan plats” av Truman Capote och ”Mannen som var fredag” av G.K. Chesterton.

Love Actually – den kanske bästa julfilmen?

Av , , Bli först att kommentera 2

Love Actually är en romantisk komedi som kom 2003. Filmen utspelar sig i London och följer flera pars sammanflätade historier när de navigerar i livets, kärlekens och relationernas upp- och nedgångar.

Bland huvudpersonerna finns en nybliven änkling (spelad av Liam Neeson) som försöker uppfostra sin unge son samtidigt som han hanterar sin egen sorg, ett nygift par (spelade av Keira Knightley och Chiwetel Ejiofor) som kämpar för att anpassa sig till äktenskapet, ett mångårigt gift par (spelade av Emma Thompson och Alan Rickman) vars förhållande sätts på prov av otrohet, och en premiärminister (spelad av Hugh Grant) som faller för en av sina medarbetare (spelad av Martine McCutcheon). Filmen innehåller också flera andra handlingslinjer som involverar karaktärer som söker efter kärlek eller som har att göra med romantiska komplikationer.

På det hela taget är Love Actually en varm och humoristisk film som utforskar kärlekens och relationernas många olika aspekter. Den har blivit en populär semesterklassiker och är känd för sin stjärnspäckade rollbesättning och sina minnesvärda scener.

För mig är Love Actually en given julklassiker och det finns i mitt tycke inga andra julfilmer som ens är nära att komma upp i samma nivå som den.

Vintern

Av , , Bli först att kommentera 1

Vinterns kyla ger en frid,
Snö täckt över dag och natt,
Begär efter värme ska vi alla få,
Frostig luft får ögonen att tåras.
Minnen från dagar tillbringade i snön,
Fridfulla stunder där jag skänkte,
Varm choklad i handen jag känner mig så låg,
Men jag vet att kylan snart måste försvinna.
Mjuk och mild fluffig snö,
Faller så långsamt från himlen.
Den täcker jorden i vitt,
Lyser upp våra liv som sommarsolen.

Tuffa tider

Av , , Bli först att kommentera 1

Det känns som att vi går mot väldigt tuffa tider ekonomiskt. Det är hög inflation och det är svikande tillväxt. Stora bolag som SAS har det kämpigt och bolag som HM måste spara (dvs säga upp folk) och mycket annat. Någonstans i den här rapporteringen i media önskar man att man skulle ställa frågan om vi verkligen vill tillbaka till en ekonomi där vi är beroende av tillväxt. För frågan är hur mycket tillväxt till vi kan kräma ur planeten? Vi har effektiviserat enormt mycket de senaste 30 åren tack vare datorer och internet. Kan vi verkligen upprätthålla den takten? Och vill vi verkligen att vi ständigt ska konsumera mer och mer? Var går gränsen? Och vilket samhälle vill vi ha i framtiden om vi fick chansen att tänka nytt? Tänk om framtiden faktiskt innebär att vi har bytt ut de flesta jobben mot AI och robotar. Vad ska vi människor göra då? Och behöver vi evig tillväxt i ett sådant scenario? Diskussioner om minskad arbetstid eller medborgarlön, var är dom?

Inga lätta frågor och inga lätta lösningar, men det vore trevligt om lite av all mediatid gick åt till att ändå lyfta dessa frågor tycker jag.

Julklappar

Av , , Bli först att kommentera 1

När det kommer till julen och julklappar så känns det som att det är många, inklusive mig själv, som har svårt att komma på bra julklappar, då de flesta redan har allt de behöver.

Ett bra alternativ är att ge upplevelser i gåva. Det kan till exempel vara biljetter till en föreställning eller en spabehandling.

En annan både omtänksam och billig presentidé är att göra något själv. Det kan vara allt från att baka kakor, till att sticka en halsduk eller måla en tavla. Nyckeln är att tänka på vad personen skulle uppskatta och njuta av.

Annars handlar det ju mycket om att fundera på vad personen i fråga tycker om att göra.

Till personen som älskar god mat kan du ge bort ett present kort på en bra restaurang som de inte har provat förut.

Den där vännen som alltid är på språng och har tusen järn i elden behöver kanske koppla av i form av en massage?

Den som älskar att resa kan kanske få en prenumeration på en resetidning.

Vad ger ni bort i julklapp i år?