Kärnkraft

Jag blev idag erbjuden att skriva under protestlistan mot nya kärnreaktorer i Finland. Av flera skäl så avstod jag dock från att skriva under.

Jag anser att så länge vi har tio kärnkraftsreaktorer i Sverige där de flesta av dem ligger lika nära, eller närmare andra länder än vad finnarna vill bygga så är det hyckleri att protestera mot att finnarna vill bygga nytt.

Sveriges regering har beslutat om möjligheter att ersätta befintliga reaktorer med nya. Därför utreds idag möjligheterna att byta ut befintliga reaktorer i Sverige mot nya, större och effektivare. Detta är i dagsläget en nödvändighet för att vi även i den nära framtiden ska kunna fortsätta hävda oss i konkurrensen från andra länder. Kärnkraften står för ca 50% av Sveriges elproduktion och vårt behov av elektricitet ökar för var dag. Vi måste även komma ihåg att vi i Sverige i stort sätt inte använder oss av några fossila bränslen i vår elproduktion.

Finlands totala andel kärnkraft är i dagsläget ca 30% medan deras andel fossila bränslen är så högt som 20%. Att de kan minska sin påverkan på växthuseffekten genom att fasa ut fossila bränslen mot en klimatneutral energiproduktion måste välkomnas.

Att tro att något land idag skulle kunna ersätta kärnkraft eller en stor användning av fossila bränslen med förnyelsebara energikällor i form av sol eller vind är inte realistiskt. Detta ses med tydlighet i Tyskland där man har beslutat att avveckla kärnkraften. Resultatet av detta är att nya stora kolkraftverk byggs, bl.a. av svenska vattenfall, för att ersätta kärnkraften. Detta leder givetvis till att Tysklands miljöpåverkan ökar kraftfullt.

De två stora kärnkraftsolyckor som har varit, Tjernobyl och Fukushima, har berott på orsaker som aldrig kan hända i ett nybyggt finsk kärnkraftverk. I Tjernobyl blev skadorna så stora för att Sovjetregimen inte brydde sig om säkerhet utan enbart effektivitet, ett sådant kärnkraftverk skulle aldrig byggas idag. I Fukushima så var orsaken en tsunami på över 10 m höjd och jag har svårt att tänka mig att en sådan tsunami skulle kunna uppstå i Bottenhavet.

Innan ni skriver på dessa protestlistor så ber jag er fundera på vilken ström ni själva har hemma i vägguttaget. Själv har jag 100% vindkraft från Blaiken, men om man inte har gjort ett aktivt miljöval så har exempelvis Skellefteå kraft 13% kärnkraftsel i sin normala elmix och vattenfall 49%. Nu är det inte för dessa 13% som jag har valt vindkraft utan det beror på Skellefteå krafts användning av fossila bränslen, som uppgår till fjuttiga 3%, men jag vill inte ha ”fulel” i vägguttagen och jag hoppas och tror att finnarna också ska få slippa ha det.

 

 

En kommentar

  1. Mr Cool

    När du använder ”flum-el” d.v.s. vindkraften så låter du andra subventionera din konsumtion via s.k. elcertifikat eftersom den kräver subventioner för att över huvud taget existera. Den är i särklass dyrast och Danmark har Europas dyraste el. Inget land med liknande klimatiska betingelser som Sverige satsar på vindkraft utan Sverige gör det bara för att blidka miljöflummarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.