Så oväntat och roligt!

Av , , Bli först att kommentera 11

Vi skolade in vårt yngsta barn på dagis i höstas. Efter det har sjukdomarna bytt av varandra och VAB-dagarna har blivit många. Det tär till slut på glädjen i att gå till jobbet när kontinuiteten uteblir och mesta av energin måste ägnas åt att hela tiden släcka uppkomna småeldar. Framtidsplanering och fördjupade arbetsuppgifter blir lidande vilket är tråkigt.

Desto bättre kändes det i tisdags när yrkeskarriärens mest oväntade samtal kom. Jag är utsedd till Årets våtmarksstipendiat. Otroligt roligt och inspirerande! Tack! Nu hoppas jag att åtstramningarna i nya landsbygdsprogrammet löses upp snarast så att det så snabbt som möjligt går restaurera och beta även Gärdefjärdens våtmarker. Förankringsprocessen är på god väg. Jag vill förstås kunna hålla vad vi utlovat många förväntansfulla berörda liksom vad naturskydd och fåglar kräver i form av skötselåtgärder.

Slutligen så vill jag påpeka att det är förstås massor med personer inblandade i detta stipendium. Inte minst grymt kompetenta kollegor, bra chefer, driftiga naturvårdsföretag, smarta entreprenörer och duktiga bönder. Människor som jag trivs med! Får försöka dela med mig på något smart sätt.

Läs mer om stipendiet här:
Svensk våtmarksfond
VK:s porträtt
Svensk jakt

Dubbelt upp!

Av , , Bli först att kommentera 2

61 anmälda lag till Gamen Games är mer än dubbelt så många som för två år sedan!

Bli först att kommentera

Volleyboll är en av vägarna in!

Av , , Bli först att kommentera 9

På onsdag har volleybollklubben stämt träff med några av Vännäs ensamkommande flyktingkillars familjer. Storebröderna, som tidigare spelade i det just nu vilande herrlaget, har i vinter alltid dykt upp på tisdagsmotionsvolleybollen (plus annan idrott i Vännäs som fotboll m.m.). Nu har flera av killarna fått återförenas med sina föräldrar samt yngre systrar och bröder. Småsyskonen har på kort tid blivit med i våra låg- och mellanstadievolleybollgrupper. Några har kommit på träning bara efter någon vecka i landet!

Vi vill på mötet berätta för föräldrarna hur glada vi är att få ha deras barn med i föreningen och hur vi praktiskt jobbar tillsammans samt om vårens spännande tågresa till Örebro på turnering. Kanske törs någon mamma eller pappa jobba i matsal eller kiosk på Gamen Games trots att de nyss kommit hit och inte hunnit lära sig svenska? Vi hoppas det! Och vi vet att ni som besöker Gamen Games nästa helg blir precis lika glada som vi blir om de vågar!

Vi vill också passa på att efterlysa tränare till killarna. De vill verkligen få börja träna organiserat igen! Vill du hjälpa till? Vi fixar den utbildning du behöver! Se den här inspirerande filmen om fördelarna med att komma som nyanländ till en mindre ort istället för en stad. Valdemarsvik kunde lika gärna vara Vännäs!

Snart invaderas Vännäs!

Av , , Bli först att kommentera 8

imageFick äran ikväll att hålla i ett planeringsmöte inför Gamen Games, norrlands största ungdomsturnering i volleyboll, som enligt en drygt 20-årig tradition alltid spelas i slutet av mars i volleybollmetropolen Vännäs. Det var så kul och energigivande att vi, diskussionerna, idéerna och framtidsförslagen blev så livfulla och många! Det är verkligen ett skönt driv i föreningslivet i Vännäs inte minst då i volleybollklubben som just nu slår alla tiders storleksrekord med 164 aktiva medlemmar!

Vi kom under kvällen bland annat fram till hur vi kan förbättra upplägget av och instruktionerna för spelarnas under helgen hårt jobbande mammor och pappor för att arbetsschemat ska fungera ännu bättre med spel- och fikaförsäljning samtidigt på tre olika idrottshallar. Vi har checkat av inköp, köksbemanning för frukost, luncher och middag, vem ska hjälpa de gästande lagen till rätta i sovsalarna i skolan, vem agerar biografvaktmästare i medborgarhuset på lördagskvällen osv? Turneringen kommer att locka ca 200-250 spelare från Sundsvall i söder till Glommersträsk i norr och det gäller att ha koll på detaljerna. Det känns det definitivt som att vi kommer att ha nästa helg, 29-30 mars, när invasionen av volleybollungdomar är ett faktum.

Vi diskuterade även förutsättningar som vi tyvärr inte kan göra så mycket åt förutom att om och om igen be kommunen om hjälp och bättring samt att vackert gilla läget. Samtliga tre idrottshallar i kommunen börjar vara i ett bedrövligt skick. De underhålls knappt alls och städningen är undermålig. Vännäsbyhallen har aldrig haft något försäljningsutrymme medan Hammarhallens cafeteria byggts om till skolsköterskemottagning och Liljahallens läktare till lärarrum. Kylskåp m.m. fungerar inte och anvisade serveringsutrymmen är försvinnande små och belamrade med sportmateriel. Vi är kreativa inom föreningslivet och försöker hitta på olika lösningar men det är inte helt lätt.

Vi ser med spänning och förväntan fram emot en alltid lika rolig helg och morgondagens summering av antal anmälda lag! Ska turneringen slå rekord igen?

imageimage

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Valkickoff med mersmak

Av , , 1 kommentar 4

imageIdag har delar av MP-gänget från Vännäs (jag, Krister Andersson och Emma Vidmark) varit i Umeå på miljöpartiet i Västerbottens valkickoff. Det var första gången som jag stack ut näsan i större politiska sammanhang än de kommunala. Det ångrar jag inte.

Det var en rolig dag tillsammans med kloka och kreativa människor som gav mersmak. Vi jobbade bl.a. med vision, idéprogram och viktiga valfrågor. Ett bra processarbete under proffsig ledning av vårt nya språkrör Jenny Eklund.

Nu kör vi! Känner på mig att 2014 blir ett bra år!

 

idéprogram

1 kommentar
Etiketter: , , , , ,

Våga vägra dansk gris!

Av , , 4 kommentarer 9

Synnerligen otrevligt inslag att se. Jag har nästintill slutat äta gris inklusive bacon då det är så svårt att få tag i ekologiskt svenskt. Danskt griskött vägrar jag röra.

Vi hade grisar hemma till att jag var åtta år då ladugården rationaliserades för mjölkkor och grisarna försvann. Innan dess spenderade jag mycket tid i smågrisarnas kätte. Underbara djur! Intelligenta som hundar (minst). Jag övertalade pappa att vi skulle köpa en oss en utegris sommaren som jag gick ut nian. Vi åt upp Sokrates Gruffman till jul efter att jag flyttat för gymnasiestudier i stan och pappa skött om honom hela hösten. Det gick sedan aldrig mer övertala pappa om att ha sommargris…

4 kommentarer

Skön dag på hallen

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag har haft en riktigt skön eftermiddag på Hammarhallen! Ovanligt att vara på volleybollturnering utan ansvar för vare sig arrangemang eller egna lag. De yngsta barnen följde med mig. Fadern och storasyster coachade och spelade. Jag kunde i lugn och ro fotografera, dricka kaffe och prata med trevligt volleybollfolk.

Bli först att kommentera

Volleyboll på stark frammarsch

Av , , Bli först att kommentera 1

Fredagar är halva jobbdagar då jag valt att ta tjänstledigt till 20 procent för att kunna vara mer delaktig i hemmasysslor och dagislogistik. Min arbetsgivare har dessutom nyligen möjliggjort distansarbete vilket jag avtalat om just dessa dagar för att kunna ägna pendlingstiden Vännäs-Umeå åt annat som jag värderar högre.

Annat innebar denna fredag ett uppdämt behov av volleybollplanering. Ett spännande 2014 har inletts! Dessutom gjorde Västerbottensnytts härliga inslag om volleyboll att det var stört omöjligt att hålla sig från allehanda sociala medier. Efter morgonens inslag blev Malå volleys pånyttföderska Maria Larsson min stora idol och efter kvällens långa reportage blev det den 17-åriga ordföranden Cassandra Norrman. Missa inte att se dessa härliga tjejer från Malå! Att dessutom få fördjupa sig i Norsjö Volleys seriösa satsning på ALLA som finns på orten gör känslan total.

2013 – Ett historiskt rekordår

Av , , Bli först att kommentera 3

Väljer att dela även årskrönikan här på bloggen.

Mycket har hänt sedan den förra årskrönikan. En snabbtitt bakåt bland nyheterna på Nordsvenska volleybollförbundets hem- och facebooksida ger att ”rekord” och ”historiskt” definitivt varit årets inneord. Vi väljer här att plocka ut några av godbitarna. Läs och njut alla volleybollvänner. Vi är alla delaktiga i framgångarna.

Facebookbilden som sågs och gillades av absolut flest av våra många och entusiastiska följare var utan konkurrens den på vårt historiska distriktslag för pojkar. Det var häftigt att se glädjen som den spred från norr till söder i landet. Det gav en riktigt skön start på året. Det är svårt att mäta hur viktig vår egen styrelses, alla föreningars och  enskilda volleybollfans spridning av goda volleybollinlägg i sociala medier är men vi är rätt säkra på att de spelar en avgörande roll i den positiva vändning vår sport tagit i norr. Vi har riktigt kul tillsammans med varandra och bollen och vi visar det också.

I februari arrangerade vi tillsammans med Västerbottens idrottsförbund och SISU Volleydagen #3 i Umeå. Ytterligare en lyckad mötesplats där energiutbytet mellan ledarna i rummet nästan gick att ta på. Det var också en viktig kväll för att stärka upp gemenskap och samarbete mellan de nystartade volleybollgrupperna i Umeå. Ensam är inte stark framför allt inte i lagsport.

I inlandet poppar det upp allt fler ”nya/nygamla” volleybollorter. Malå IFs volleybollsektion har nu ett år på nacken och går från klarhet till klarhet. Ännu färskare är volleybollintresset i Lycksele tack vare projektet ”Volleyboll i inlandet” som Årets Nordsvensk 2011 står bakom. Riktigt glädjande att se Luleå Volleys satsning på kidsvolley också. Vi knaprar oss in på Norrbottnisk mark.

Beachvolleyn har liksom tidigare år haft en stark dragningskraft inte minst på media. Inte bara seniorspel lockar utan även beachvolleyskolorna i Stöcke och Vännäs drog till sig massor med barn. Det märks också väl att IKSUs beachsektion har bra skjuts på verksamheten dåutbildningarna som anordnades i våras drog fullt hus.

I princip alla turneringar som arrangerats i distriktet har slagit deltagarrekord under året vilket uppmärksammats väl av lokaltidningarna och det har varit många tidningsrubriker på temat att ”volleybollen växer” exempelvis vid Gamen Games i VännäsNorsjöcupen i november, Norsjö beach och Sverigeserien för herrar.

Vi prioriterar så klart all sorts kompetensutveckling högt och är så tacksamma för den tid och kraft våra arrangörsföreningar lägger ner på att anordna bra och välbesökta utbildningar och läger inte minst på ”superhelgen i norr” där Årets Nordsvensk 2010 drog ett tungt lass som arrangör av och huvudledare på breddlägret. Populär blev även domarkursen i Storuman. Det blev rekord i antal utbildade ledare 2013. Fantastiskt kul också att hela vår styrelse fick och tog chansen att åka pådistriktskonferensen i Malmö inkl. herr-EM i Köpenhamn. Det är lite eljest att sitta i en distriktsstyrelse. Vi möts oftast över telefon och sällan öga mot öga. Malmöresan var en höjdare för vår gemenskap! Volleyboll i världsklass fyllde på våra energireserver.

Vi utsåg i samband med årsmötet i våras Norsjö Volleys starka ordförande, Ann Bergqvist-Andersson, till Årets Nordsvensk 2012. Det har bekräftats från många håll att vi inte varit helt ute och cyklat i det valet då föreningen och Ann formligen håvat in stipendier och utmärkelser under det här året från folksamkungen samt prinsar och prinsessor. Norsjö volleys genomarbetade föreningsidé och alla ledares och spelares seriösa inställning till orten och sporten gör föreningen till en viktig ledstjärna och förebild för oss alla i distriktet. Vi ser nu mycket fram emot inledningen av kulturhuvudstadsåret 2014 då volleyboll i Norsjö står rejält i fokus!

Vi känner stor stolthet och tacksamhet över året som gått. Heja oss alla! Se nu till att vila ut under jul- och nyårshelgerna tillsammans med nära och kära. Kom ihåg bara att hålla tummarna för våra distriktslag som spelar DistriktsSlaget i Katrineholm under Trettondagshelgen!

Vi vill speciellt tacka och önska ett gott föräldraledigt 2014 till vår distrikts- och föreningsutvecklare, Camilla Park, på svenska volleybollförbundet för allt gediget jobb hon lagt ner på oss under året. 

 

Gott Nytt volleybollår önskar styrelsen gm Malin

Malin Karlsson, ordförande, tävlings- och kidsvolleyansvarig

Patrik Persson, vice ordförande, föreningsutvecklingsansvarig

Mattias Forsman, nyrekryterings- och kommunikationsansvarig

Pernilla Persson, breddlägers-/distriktslagsansvarig

Kenth Söderström, utbildningsansvarig

Magdalena Holmqvist (fd Carlsson) – utbildningsansvarig

 

 

Gästkrönika

Av , , 2 kommentarer 4

Fick äran att skriva gästkrönika i senaste numret av tidningen volleyboll (4/13). Väljer att dela den även här.

 

Volleyboll en del av ett rikt liv

2004 avgjordes Gamen Games på en dag utan övernattning med endast åtta deltagande lag. Luften höll på att gå ur Norrlands största ungdomsturnering och tillhörande föreningseldsjälar inklusive mig själv som rentav skämdes lite för min kroniskt svåra volleybollpassion. Någonstans där och då knöts nävar i fickor. Av Norr- och Västerbottens distrikt bildades 2005 det Nordsvenska volleybollförbundet. Centralfigurer i de fem (!) kvarvarande ungdomsaktiva klubbarna valdes in i styrelsen.

I våras slog Gamen Games alla tiders deltagarrekord med 81 lag. I distriktet finns nu tolv föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Antalet har mer än dubblerats på nio år.

Vad hände? Jo, i krisen stärktes banden och viljan till samverkan mellan föreningarna våra långa avstånd till trots. Svensk Volleyboll strukturerade om distriktsförbunden och ökade det personella och administrativa stödet. Våra herrspelare, motionslirare och barn har fått chansen att spela genom vår uttalade satsning på de smarta och omtyckta spelformerna Sverigeserien och Kidsvolley. Våra ”volleydagar” är populära mötesplatser där hopp och energi smittar mellan rutinerade och nya beachvolley- och volleybollälskare. Många nya ledare, lärare och domare har utbildats. Framstegen kommuniceras flitigt på hemsidor och i sociala medier. Skaran volleybollfans växer snabbt. Vi syns och hörs allt bättre och oftare i tidningar, teve och radio.

Allt fler vill börja spela. Vi känner luft under vingarna igen när volleyboll blir en del av ett rikt liv för allt fler. Framöver vill jag att vi lyfter värdegrundsfrågor i så många sammanhang som möjligt så att vi tillsammans arbetar för att volleybollssporten fortsatt ska vara öppen och välkomnande för alla hela livet. Kidsvolleysamarbetet med skolidrottsförbundet känns klockrent och inspirerande!

 

Faktaruta:

Malin Karlsson, 42 år, bor i Vännäs med Krister Andersson (ordf. i Vännäs volleybollklubb) och barnen Tuva 13, Poa 11, Stella 9 och Sixten 2 år. Malin är ungdomsledare i Vännäs volleybollklubb sedan 1989, ordförande i Nordsvenska volleybollförbundet sedan 2005 och har spelat både volleyboll och beachvolleyboll med elitseriesäsongen 97/98 i moderklubben Vännäs VK som höjdpunkt i karriären.